Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Līgatnes novadā gatavojas varas maiņai, Ogres novadā jau cits mērs

Klusajai nedēļai neraksturīga aktivitāte ir sākusies vairākos novados, kur tieši šī nedēļa izraudzīta, lai mainītu pašvaldības vadību. Otrdien no Ogres novada domes priekšsēdētāja amata atbrīvoja pašvaldības vadītāju Edvīnu Bartkeviču (Ogres novadam). Viņa vietā domi vadīs Ogres mūzikas skolas direktors Artūrs Mangulis, kuram no darba skolā būs jāaiziet. Jau ceturtdien iecerēts balsojums par neuzticības izteikšanu Līgatnes novada domes priekšsēdim Guntaram Pīpkalējam (LZS).

Nu jau bijušais Ogres novada mērs E. Bartkevičs, kurš saglabā deputāta mandātu, ar atbrīvošanu bija rēķinājies. No 17 domniekiem to atbalstīja desmit deputātu, kas bija rosinājuši izteikt neuzticību. Tiesa, balsojums notika pēc neliela apmulsuma brīža, jo daļa deputātu bija aizmirsuši, ka pašvaldību amatpersonu ievēlēšana un arī atbrīvošana notiek atklāti. Līdz ar priekšsēža nomaiņu novada domē paredzamas arī citas izmaiņas, pārvēlot mēra vietniekus un pārskatot darbinieku kompetences.

Visu izšķir viena balss

Tagad varas maiņai gatavojas Līgatnes novada dome, kurā pēc pašvaldību vēlēšanām lēmumu pieņemšanu izšķīra viena balss. Viens vairākuma deputāts ir pārgājis līdzšinējās opozīcijas pusē, kas ļauj īstenot pārmaiņas. Bijušais Līgatnes novada priekšsēdis Ainārs Šteins, kura pārstāvētā Vienotība palika opozīcijā, Dienai atzina, ka turpmāk tāda situācija vairs nebūtu pieļaujama. Viņaprāt, mazajās pašvaldībās, kur ir tikai deviņi deputāti, visiem jāstrādā kopā. Tam piekrīt arī G. Pīpkalējs, kurš šķita samierinājies ar varbūtību, ka var zaudēt amatu. Uz jautājumu, kādu viņš paredz notikumu turpmāko attīstību, G. Pīpkalējs atbildēja: «Būs smagi, zinot, ar kādu vērienu tika strādāts līdz vēlēšanām, bet naudas ir tik, cik ir. Mēs gluži pretēji - savilkām jostas.»

A. Šteins vēl nevarēja pateikt, vai piekristu atgriezties mēra amatā, jo nezinot, kāda būs deputātu vairākuma griba. Taču, ja viņš nonāks pie varas, nekādas strukturālas vai personāliju izmaiņas gan neveiks - tagad esot jāiegulda darbs, lai šo trauslo situāciju stabilizētu novada cilvēku interesēs. Līgatnes novadā priekšsēža atbrīvošana notiek pirmo reizi, un domes pārstāvji pat zvanījuši uz Ogri un Ādažiem, lai pakonsultētos, kā šo procedūru organizēt.

Ādažos gada sākumā priekšsēdētāja Māra Sprindžuka (ZZS) vietā ievēlēja Normundu Zviedri (Vienotība). Te situācija ir vēl neparastāka, jo katrā pusē ir septiņi deputāti. Viens no M. Sprindžuka oponentiem Uģis Dambis, kurš arī bija ievēlēts no ZZS, nolika mandātu, bet nākamais kandidāts vēl nav devis atbildi, vai piekritīs strādāt domē, Dienai apstiprināja priekšsēdis N. Zviedris. Neviens no ZZS ievēlētajiem deputātiem nebija šīs partijas biedrs. Tāpēc tagad ar interesi tiek gaidīts, kurš nāks vietā, bet galvenais - kurā pusē jaunais domnieks nostāsies. Pēc pašvaldību vēlēšanām, kas notika pērnajā vasarā, vadība ir mainījusies arī Rucavas novadā.

Netērēt enerģiju strīdos

Viens no pašvaldībās plaši pārstāvētās Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) līderiem Augusts Brigmanis Dienai atzinās zināmā bezspēcībā iespaidot no ZZS sarakstiem ievēlēto deputātu rīcību novados, jo «viņi tur dzīvojas savā režīmā, tās ir vietējās kaislības un mēs tur neko nevaram izdarīt». Viņš gan arī nedomā, ka partijas vadībai vajadzētu īpaši iejaukties.

No ZZS Ventspils novada domē ir ievēlēts arī Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdētājs Andris Jaunsleinis. Viņš atcerējās, kā pagājušajā sasaukumā novada domē bija septiņi deputāti no viena saraksta, septiņi - no otra. Tad bijis liels vilinājums vienu izšķirošo balsi no trešā saraksta pārvilināt savā pusē, lai nebūtu jādalās ar otriem. Taču šī doma pašā saknē ir nocirsta, un novada domē valdījusi stabilitāte. «Žēl, ka deputāti to enerģiju, ko varētu ieguldīt pašvaldības attīstībā, tērē savstarpējās cīņās,» Dienai teica A. Jaunsleinis. LPS kā organizācija šajos strīdos nevarot iejaukties, jo tā ir vietējo deputātu kompetence. Katrai vēlētai amatpersonai ir jārēķinās, ka var nākties amatu zaudēt nevis tāpēc, ka esi slikts vai kaut ko noziedzies, bet tāpēc, ka zaudējis vairākuma uzticību, uzskata LPS priekšsēdis.

A. Jaunsleinis redz tikai vienu risinājumu - atjaunot to kārtību, kāda bijusi 90. gadu pirmajā pusē, kad pašvaldības vadītāju varēja atbrīvot no amata tikai ar divu trešdaļu balsu vairākumu. Tagad par šādu lēmumu jānobalso vismaz pusei un vienam deputātam. Līdzšinējie mēģinājumi pārliecināt par šādas kārtības noteikšanu Saeimas deputātus bijuši neveiksmīgi. A. Jaunsleinis arī uzskata, ka domju priekšsēžiem, kas neuzticības balsojuma dēļ zaudē algotu darbu, vajadzētu paredzēt triju mēnešu kompensāciju, lai viņiem būtu zināms nodrošinājums, kamēr atrod citu darbu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?