Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Līgums, kas savienoja Eiropu

Nedēļas nogalē Luksemburgas pierobežas pilsētiņā Šengenā svinīgi atzīmēta 30. gadadiena kopš tika parakstīts līgums par robežkontroles atcelšanu starp Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, tā simboliski un praktiski palīdzot piepildīt Rietumeiropas politiķu pēc Otrā pasaules kara pausto apņemšanos apvienot Eiropu.

Pēdējā gada laikā, saskaroties ar nelegālo imigrantu pieplūdumu no Ziemeļāfrikas un Tuvajiem Austrumiem un pastiprinoties bažām par islāma teroristu netraucētu nokļūšanu Eiropā, izskanējuši mudinājumi daļēji vai pat pilnībā atjaunot robežkontroli starp ES dalībvalstīm.

Aptver 26 valstis

1985. gada 14. jūnijā piecas Eiropas Ekonomikas kopienas (ES priekštece) dalībvalstis - Rietumvācija, Francija, Nīderlande, Beļģija un Luksemburga - parakstīja Šengenas līgumu, kas paredzēja likvidēt valstu iekšējās robežas, nodrošinot personu un preču brīvu pārvietošanos starp šīm valstīm. Līgums stājās spēkā 1995. gada 26. martā.

Pašlaik Šengenas zonā ietilpst 26 valstis. 1995. gadā Šengenas zonai pievienojās Spānija un Portugāle, 1997. gadā tām sekoja Itālija un Austrija. Zonas paplašināšanās neapstājās, un 2000. gadā par tās dalībvalsti kļuva Grieķija, vēl gadu vēlāk arī Dānija, Zviedrija, Somija, Norvēģija un Islande (abas pēdējās nav ES dalībvalstis).

Lielāko paplašināšanos Šengenas zona pieredzēja 2007. gada 21. decembrī, kad par tās loceklēm kļuva tā sauktās jaunās ES dalībvalstis - Latvija, Lietuva, Igaunija, Čehija, Ungārija, Malta, Polija, Slovākija un Slovēnija.

Kā pēdējās Šengenas līgumu ieviesa vēl divas ES neietilpstošas valstis - Šveice (2008. gadā) un Lihtenšteina (2011. gadā).

ES dalībvalstis Lielbritānija un Īrija labprātīgi atteikušās no iespējas iestāties Šengenas zonā, savukārt Kipra, Rumānija Bulgārija tikai daļēji ieviesušas līgumu.

Šengenas līgums paredz, ka tā parakstītājvalstis drīkst uz neilgu laiku atjaunot robežkontroli, ja tas ir nepieciešams «sabiedriskās kārtības un nacionālās drošības» uzturēšanai. Šo iespēju šomēnes izmantoja Vācija, kurā notika G7 valstu sanāksme. Tās laikā Vācijas un Austrijas robežā tika veiktas neregulāras pārbaudes.

Bēgļi un Islāma valsts

Notikuši arī valstu mēģinājumi apiet ES atvērto robežu politiku. 2011. gada aprīlī, kad pilnā plaukumā bija tā dēvētais arābu pavasaris, Francija aizvēra robežu vilcieniem, kas no Itālijas veda afrikāņu migrantus. Eiropas Komisija Francijas rīcību uzskatīja par Šengenas līguma pārkāpumu, raksta BBC.

2011. gadā vēl vienu izaicinājumu Šengenas zonai radīja Dānijā pie varas esošā centriski labējo partiju koalīcija, kas paziņoja, ka savās robežās atjaunos kontrolposteņus, lai veiktu nejaušas pasu un automašīnu pārbaudes. Iecere neīstenojās, jo togad notikušajās parlamenta vēlēšanās labējie zaudēja varu.

Nīderlande 2012. gadā robežās ar Beļģiju un Vāciju izvietoja videonovērošanas kameras, paziņojot, ka tās palīdzēšot apkarot organizēto noziedzību.

Pēdējos mēnešus problēmas Šengenas zonai radījuši tūkstošiem nelegālo migrantu, kas bēg no kara un nabadzības Ziemeļāfrikā un Tuvajos Austrumos. Vairākums no viņiem nonāk Dienvideiropas valstīs, bet viņu galamērķis ir bagātākās Ziemeļeiropas valstis.

Džihādistu kustības Islāma valsts (IS) veiksmīgais karagājiens Sīrijā un Irākā, kā arī viņu sekotāju veiktie asiņainie uzbrukumi Parīzē un Kopenhāgenā licis aizdomāties, vai islāma teroristi ļaunprātīgi neizmantos ES atvērtās robežas, lai sarīkotu jaunus terora aktus.

Kopš jūnija Šengenas zonas dalībvalstu lidostās pastiprināta elektroniskā pasu pārbaude ES pilsoņiem, lai varētu identificēt bīstamas personas, piemēram, tās, kas atgriežas no Sīrijas un Irākas, kur IS rindās karo 6000 ES pilsoņu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?