Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Līkums tomēr vēl jāizņem

Pagrieziena punkts bija, un turpmāk tika iets pareizajā virzienā, taču līkums vēl nav izņemts pilnībā. Latvijas futbola izlase izredzes pacīnīties par augstām vietām Euro 2016 kvalifikācijas ciklā praktiski zaudēja jau pagājušajā gadā pirmajās četrās spēlēs (0:0 Kazahstānā, 0:3 Rīgā pret Islandi, 1:1 Rīgā pret Turciju un 0:6 Nīderlandē). 2015. gads tika aizvadīts ievērojami labāk un ar saturīgāku sniegumu, taču pēdējā minūtē Čehijā izlaistā uzvara, kā arī neveiksme cikla pēdējā spēlē pret Kazahstānu lika samierināties ar pēdējās vietas negodu A grupā.

Par lūzuma punktu Mariana Pahara vadītajai komandai var uzskatīt pagājušā gada oktobra spēles. Pret favorīti Islandi mājās viss ritēja kā pēc plāna... līdz 55. minūtei, kad Artjoms Rudņevs saņēma sarkano kartīti. Tobrīd rezultāts bija 0:0, Latvijas «sausā» sērija bija 415 minūtes ilga (skaitot bezvārtu neizšķirtu Kazahstānā, 2:0 uzvaru pārbaudes spēlē pār Armēniju, 1:0 pret Lietuvu un 0:0 pret Igauniju Baltijas kausā), Islandes futbolisti līdz tam brīdim vēl nespēja uzlauzt ar pieciem aizsargiem spēlējušo mājinieku blīvo aizsardzību, bet arī Latvijas uzbrukums tajā «sausajā» sērijā, maigi izsakoties, bija bezzobains. Latvijai paliekot skaitliskā mazākumā un zaudējot vēlamo spēles zīmējumu, Islande guva trīs bezatbildes vārtus. Pēc tam izlasē vairs nekad nav spēlējis Andrejs Kovaļovs un Nauris Bulvītis. Pēc tam vairs nekad nav tikusi izmantota piecu aizsargu shēma. Pēc tam mainījās faktiski viss Latvijas izlases spēles pamata principos.

Tas viss sākās ar Jāņa Ikaunieka debiju pret Turciju. Kuldīdznieks ir viens no interesantākajiem futbolistiem, kāds vispār bijis Latvijas futbolā. Ar netradicionālu domāšanu, sarežģīts pretiniekiem. Jā, aizsardzībā no viņa tobrīd bija maz jēgas, un arī lēmumu pieņemšanā tobrīd nepieredzējušais pussargs mēdza grēkot, bet tieši viņš bija centrālā figūra 1:1 neizšķirtā Rīgā pret spēcīgo Turciju. Neskatoties uz viesu ievērojamo teritoriālo pārsvaru (bumbas kontrole 62% pret 38%), Latvija tajā mačā izdarīja desmit sitienu (četrus - vārtos), pierādot, ka arī pret spēcīgākiem pretiniekiem ir iespējams būt bīstamiem uzbrukumā. Pēc tās spēles Latvijas uzbrukuma pīlārs kļuva spēle caur flangiem, kuras praktiski nebija ar izvietojumu 5-3-2.

Shēmas maiņai sekoja arī citu spēlētāju piesaistīšana izlasei. Vairāk tika aicināti malējie pussargi. Izlasē atgriezās pieredzējušais Aleksejs Višņakovs, talantīgie Deniss Rakels un Artūrs Karašausks, cikla beigās - arī līdz tam Pahara pilnībā ignorētais Vladimirs Kamešs. Un parādījās kaut kāda pretspēle jeb skaidrs plāns, uz ko uzbrukumā tiek cerēts, jo iepriekš tāda it kā nemaz nebija. Pat 0:6 sagrāvē pret Nīderlandi Latvijai ar bumbas kontroli 29% bija seši sitieni. Par diviem vairāk nekā Kazahstānā (45% bumbas kontroles, 4 sitieni, 1 vārtos). Par citām 2015. gada spēlēm nerunājot (17 sitienu Islandē!).

Pārslēgšanās uz aktīvāku spēli uzbrukumā maksāja dārgi aizsardzības stabilitātes ziņā, lielā mērā problemātiskās balsta pussargu pozīcijas dēļ, tāpēc ar labu balansu starp aizsardzību un uzbrukumu padižoties vēl nevar. Taču izvēlētais ceļš ir vienīgais pareizais, ja vēlas panākumus ilgtermiņā. Līdz nākamajam ciklam jāizņem šis līkums pilnībā, lai Latvijas futbols var izrāpties no bedres, nevis tikai pabāzt galvu no tās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Futbols

Latvijas izlases statistika Euro 2016 kvalifikācijas ciklā
0,6 gūti vārti (45. vieta)
1,9 zaudēti vārti (48. vieta)
8,4 sitieni (46. vieta)
Piespēļu precizitāte 79% (49. vieta)
Bumbas kontrole 39% (48. vieta)
3 stūra sitieni (47. vieta)
0,9 aizmugures (49. vieta)
13,9 pārkāpumi (38. vieta)
11 pārkāpumu pret pašiem (37. vieta)
2,6 brīdinājumi (45. vieta)
0,2 noraidījumi (51. vieta)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?