Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

LTF 25. gadadienu vēlas sarīkot kā tautas svētkus

Latvijas Tautas frontes 25. gadadienai nākamā gada oktobra sākumā ir jākļūst par visas tautas svētkiem visā Latvijā ar kulminācijas pasākumu Rīgā, taču vēsturiski nozīmīgajiem notikumiem veltītas norises iecerētas visa 2013. gada garumā, par tām atgādinot arī Latvijas vēstniecībās ārvalstīs un Eiropas Parlamentā. Līdz šai jubilejai ar valdības atbalstu iecerēts rekonstruēt Latvijas Tautas frontes muzeju, izveidojot tajā mūsdienīgu ekspozīciju. Jau šā gada budžeta grozījumos valdība rekonstrukcijas sākšanai ir piešķīrusi nedaudz vairāk nekā 25 000 latu.

Pēc Latvijas Tautas frontes (LTF) bijušo līderu iniciatīvas premjera Valda Dombrovska (Vienotība) vadībā ir izveidota darba grupa, kas šonedēļ sanāca uz pirmo sēdi. To atklājot, premjers V. Dombrovskis, kurš LTF dibināšanas gadā vēl mācījās vidusskolā, uzsvēra, ka LTF bijusi izšķiroša loma neatkarības atjaunošanā. Viņš par pagodinājumu uzskata LTF bijušo līderu Daiņa Īvāna un Romulda Ražuka iesaistīšanos darba grupā. Tajā ir ministriju, Valsts prezidenta kancelejas, Saeimas kancelejas, Latvijas Pašvaldību savienības, Rīgas domes un vēl vairāku institūciju pārstāvji. Premjera biroju pārstāv padomniece Sarmīte Ēlerte, kurai arī bija liela loma LTF veidošanā. D. Īvāns un R. Ražuks sēdē pateicās valdības vadītājam par atbalstu, lai nākamā gada nozīmīgajam notikumam laikus sagatavotos.

LTF kongress notika 1988. gada 8. un 9. oktobrī, tajā par LTF priekšsēdētāju ievēlēja D. Īvānu. Pirms kongresa Mežaparkā bija lielā Tautas manifestācija. D. Īvāns Dienai pastāstīja, ka ir iecerēts atzīmēt arī citus tā gada nozīmīgos notikumus - arī Radošo savienību plēnumu, kas togad notika jūnijā un kam varētu būt veltīta starptautiska konference. Gadadienai veltīta izstāde plānota Eiropas Parlamentā. Sanāksmē premjers atgādināja par Latvijas, Lietuvas un Igaunijas līgumu, kas paredz arī sadarbību, atspoguļojot Baltijā svarīgus notikumus kaimiņvalstu sabiedriskajos medijos. Pārveidojot LTF muzeju un sagatavojot tajā jaunu ekspozīciju, iecerēts pieaicināt Rīgas Tehniskās universitātes studentus, lai tieši no jaunās paaudzes uztveres viedokļa varētu paskatīties uz to dienu notikumiem, teica D. Īvāns. Vairāki pasākumi iecerēti tieši jauniešiem, lai viņi labāk iepazītu šo vēstures posmu. Pie vairākām ēkām, kas saistītas ar LTF darbību, plānots novietot piemiņas plāksnes, piemēram, pie Kongresu nama, kur notika LTF dibināšanas kongress, pie Benjamiņu nama, kurā tolaik atradās Rakstnieku savienība un kurā pulcējās atmodas kustības veidotāji. Tajā laikā liela loma bija tieši radošajai inteliģencei.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?