Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Lukašenko cenšas iegūt Rietumu labvēlību

Neraugoties uz to, ka Baltkrievijas parlamentā pirmo reizi 20 gadu laikā ievēlēti opozīcijas pārstāvji, nav sagaidāma valsts autoritārā prezidenta Aleksandra Lukašenko pozīciju vājināšanās. Gluži pretēji - nupat notikušās likumdevēja vēlēšanas var uzlabot Minskas attiecības ar Eiropas Savienību (ES) un ASV, kas ir ļoti svarīgi, lai izvestu Baltkrieviju no dziļas ekonomiskās krīzes.

EDSO neslavē

Baltkrievijas Nacionālās asamblejas apakšpalātas - Pārstāvju palātas - vēlēšanās, kas norisinājās svētdien, pārliecinošs vairākums balsu nodotas par A. Lukašenko atbalstošiem politiskajiem spēkiem. Tie ieguvuši 108 no 110 vietām likumdevējā. Vienīgās «ārpussistēmas» kandidātes, kam izdevies iekļūt parlamentā, ir juriste Anna Kanopacka no Apvienotās pilsoņu partijas un lingviste Alena Aņisima, kura startēja kā neatkarīgā, vēsta BBC. Apvienotā pilsoņu partija pirmdien vēl nebija izlēmusi, vai pieņems A. Kanopackas iegūto deputāta mandātu.

Partijas priekšsēdētāja vietnieks Ļevs Margolins paziņojis, ka, neskatoties uz režīmam kritiski noskaņotu kandidātu ievēlēšanu parlamentā, vēlēšanas nevar saukt par demokrātiskām un brīvām. Viņš apgalvo, ka pirms vēlēšanām daudziem opozīcijas pārstāvjiem bijusi liegta iespēja parādīties valdības kontrolētajos medijos, kas plaši atspoguļojuši A. Lukašenko sabiedroto viedokļus un solījumus.

Opozicionāri arī apgalvo, ka daudzi valsts iedzīvotāji tikuši piespiesti piedalīties iepriekšējā balsošanā, bet vairākos vēlēšanu iecirkņos, kur notika iepriekšējā balsošana, esot konstatētas manipulācijas ar patieso nobalsojušo skaitu. Piemēram, vēlēšanu iecirknī numur 103, kas atradās Minskā, opozīcijas nozīmētie novērotāji 6. septembrī saskaitījuši 19 balsotājus, bet Centrālā vēlēšana komiteja apgalvo, ka tur todien nobalsojuši 56, vēsta Radio Brīvā Eiropa.

Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO), kas uz Baltkrieviju bija nosūtījusi 390 novērotājus, pirmdien paziņoja, ka baltkrievi ir centušies novērst vairākas iepriekš akcentētas nepilnības vēlēšanu procedūrā, tomēr joprojām saglabājušies «sistemātiski trūkumi». «Likumdošana ierobežo politiskās tiesības un fundamentālās brīvības. Mediju atspoguļojums neļāva vēlētājiem izdarīt informētu izvēli un, par spīti tam, ka dalībai vēlēšanās varēja piedalīties lielāks skaits kandidātu, tajā skaitā opozīcijas pārstāvji, priekšvēlēšanu kampaņai pietrūka publicitātes,» secina EDSO novērotāju delegācija.

«Mēs ceram, ka Baltkrievijas valdība kopā ar jaunievēlēto parlamentu turpinās demokratizācijas procesu un veiks visaptverošus pasākumus, lai īstenotu mūsu vairākkārtējās rekomendācijas.»

Ārpolitiski svarīgas

Baltkrievijas Stratēģisko pētījumu institūta analītiķis Deniss Meļjancovs uzskata, ka aizvadītās vēlēšanas A. Lukašenko bija svarīgākas no ārpolitiskās, nevis iekšpolitiskās perspektīvas. To apliecināja arī pats prezidents, pēc savas balss nodošanas žurnālistiem paziņojot, ka «esot darīts viss, lai [pēc vēlēšanām] nebūtu sūdzību no Rietumiem», ziņo Reuters.

Pēc 2014. gadā Krievijas veiktās Krimas aneksijas un militārā iebrukuma Austrumukrainā A. Lukašenko, baidoties no Ukrainas scenārija atkārtošanās savā valstī, ir centies uzlabot attiecības ar ES un ASV. Viņš atbrīvoja no cietumiem savus kritiķus un sarīkoja Minskā Krievijas un Ukrainas miera sarunas.

Tuvināšanās Rietumiem nepieciešama arī ekonomisko sakaru stiprināšanai. Krievijas ekonomiskās problēmas smagi atsaukušās uz Baltkrieviju, kuras tautsaimniecība pērn saruka par gandrīz 4%, bet šī gada pirmajos septiņos mēnešos - par 2,7%. Lai no Starptautiskā Valūtas fonda varētu aizņemties trīs miljardus dolāru (2,6 miljardi eiro), Baltkrievija īstenojusi vairākas reformas, piemēram, paaugstinājusi pensionēšanās vecumu.

ES un ASV gada sākumā atcēla lielāko daļu sankciju pret Baltkrieviju un ir signalizējušas, ka vēlēšanas izšķirs, vai tās netiks atjaunotas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?