Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Mācīšanās nekad nebeidzas

Tamāra Tutina pēc izglītības ir filoloģe. Arī viņas pamatdarbs ir saistīts ar humanitārajām zinībām - viņa strādā latgaliešu valstsvīra Franča Trasūna muzejā Sakstagala pagastā, kā arī piedalās vietējās pašvaldības laikraksta tapšanā.

Savukārt viņas ar vīru Sandi Tutinu* kopīgi dibinātajam uzņēmumam tutinelli ar filoloģiju nav nekāda sakara, un te nu Tamārai atkal nācās sēsties skolas solā. «Ēku fasāžu mazgāšana, tāpat arī jumtu mazgāšana un sniega tīrīšanas pasākumi no jumtiem ziemā ir saistīti ar darbu lielā augstumā, un šādā uzņēmumā ir nepieciešams darba drošības speciālists. Tagad pēc mēnesi ilgiem, intensīviem kursiem, esmu par tādu kļuvusi,» ne bez lepnuma stāsta uzņēmēja.

Apliecība rokā

Līdz šim darba drošības speciālista pakalpojumi firmā tika pirkti kā ārpakalpojums, un tas ik mēnesi izmaksāja 30 latu. «Mācīties bija forši, ļoti patika. Kursu laikā izstrādāju arī visu darba drošības dokumentāciju mūsu uzņēmumam. Pasniedzēji bija dažādu jomu speciālisti, šodien jābrauc pakaļ apliecībai,» priecājas Tamāra un stāsta, ka mācījusies ne tikai formalitātes dēļ, bet arī tāpēc, ka šīs zināšanas tiešām ir ļoti nepieciešamas uzņēmumā. Jautāta, kādas vēl zināšanas būtu vajadzīgas biznesam un ko vēl vajadzētu apgūt, Tamāra saka - vispirms mazliet jāatvelk elpa, jo 160 stundu garie kursi bijuši ļoti intensīvi. «Gribētu vēl kaut ko pamācīties arī finanšu jomā, jo man kā filologam ar tām naudas lietām iet tā pagrūtāk. Patiesību sakot - īpaši nemelotu, ja teiktu, ka naudas lietas man ir pilnīgi tumša nakts,» Tamāra smejas.

Tikmēr viņas vīrs Sandis gatavojas ziemas sezonai un ir sācis apstrādāt klientus, kam varētu būt nepieciešama jumtu tīrīšana no sniega.

Spēks slēpjas metālā

Romāns Ruzins patlaban atrodas Maskavā un studē Aviācijas institūtā metālzinības. Viņa izglītības izvēle iet roku rokā ar viņa īstenoto uzņēmējdarbību, velorikšu ražošanu un plāniem būvēt Latvijā elektriskos skūterus. Arī Romāna tēvs ir metālapstrādes speciālists un metālapstrādes uzņēmuma līdzīpašnieks, un tieši šeit arī pamatā top Romāna uzņēmuma eRitenis.lv tirgotās velorikšas.

«Ko es vēl esmu iemācījies, darbojoties savā mazajā biznesā? Ai, daudz ko. Pirmkārt, jau tirgoties, montēt videosižetus, būvēt interneta lapas, nodarboties ar mārketinga un reklāmas lietām. Galu galā - mācīt citus. Pirms pāris nedēļām mani uzaicināja uz Latvijas Universitātes biznesa inkubatoru uzstāties ar priekšlasījumu par eRitenis.lv darbību un pieredzi,» atklāj Romāns.

Vispirms - lai pasmaida

«Man ļoti gribētos apgūt japāņu vai arābu valodu, vai ko tikpat sarežģītu, bet nu šausmīgi nav laika,» sūrojas angļu valodas pasniedzēja un uzņēmuma Password īpašniece Inga Munda. Viņa stāsta, ka, vadot savu valodu skolu, apguvusi gan interneta mājaslapu veidošanas iemaņas, gan arī spēju tikt galā ar klientu niķiem, izmantojot psiholoģijas paņēmienus. «Ja cilvēks uz nodarbību atnāk noguris, viņam nedrīkst grūsties virsū ar gramatiku un darbības vārdu pamatformām. Vispirms ir jāpanāk, lai viņš pasmaida,» Inga teic.

Svarīga ir interaktivitāte

«Pirmais, kas man nāk prātā, - manu draugu sadāvinātās grāmatas par uzņēmējdarbību. Gan par slavenu, veiksmīgu uzņēmēju gaitām, gan par dažādu uzņēmējdarbības problemātiku - menedžmentu, pārdošanu, personālvadību. Tomēr visvairāk es gūstu no dažādu semināru apmeklēšanas, neatsverama un nenovērtējama bija dalība mentoringa programmā. Man patīk interaktivitāte mācību procesā, atgriezeniskā saite. Tas ir dzīvāk un īstāk,» stāsta uzņēmuma IT Sapiens vadītāja Eva Narunovska un piebilst, ka visefektīvākā ir mācīšanās un augšana tieši darba procesā. «Tā visīstākā augšana jau notiek tajā reālajā darbā,» domīgi nosaka uzņēmēja. «Lai gan - citreiz zināšanas atnāk pašas, citreiz atkal tām mazliet jāpalīdz.»

Restorāns ir naža asmens

Gints Zīverts stāsta, ka mācās visu laiku. «Es lasu grāmatas, nepārtraukti. Gan veiksminieku stāstus, gan teorētiskos darbus par to, kā lietas biznesā jādara pareizi. Vadot restorānu, ir jāmācās ļoti daudz, šis ir bizness uz naža asmens ar vienīgo atšķirību, ka puses, uz kurām nokrist, ir krietni vairāk nekā divas. Te ir gan viesmīlība, gan garšu pasaule, gan tēla veidošana, gan personāla vadība, gan arī dzelžaina disciplīna, jo restorānam ir jādarbojas kā pulkstenim un visam jābūt nevainojamam kā uz burukuģa okeānā,» gleznaini stāsta taizemiešu restorāna Kotai īpašnieks. Jautāts, ko iemācījies, izveidojot un vadot restorānu, Gints atbild - pacietību. «Bez tās te nekas nenotiek.»

Šonedēļ Diena.lv no visām piecām nominācijām visvairāk balsu nominācijā Enerģiskākais starts

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Taizemiešu restorāna veidotājs SIA Rojāls
(Šonedēļ Diena.lv no visām piecām nominācijām visvairāk balsu nominācijās Enerģiskākais un Perspektīvākais starts.)
Gints Zīverts pēc pagājušās nedēļas raksta ir sasteidzinājis kotai.lv interneta lapas programmētāju tik ļoti, ka jau nākamnedēļ apmeklētājiem tiks prezentēts gatavais rezultāts. Pilna restorāna mājaslapas funkcionalitāte ar iespēju pasūtīt pusdienas internetā gan vēl kādu brītiņu būs jāpagaida.

Valodu mācību firma Password X
(Šonedēļ Diena.lv no visām piecām nominācijām visvairāk balsu nominācijā Perspektīvākais starts.)
Inga Munda meklē angļu valodas pasniedzēju darbam Jelgavā. Tāpat nepieciešams arī krievu valodas pasniedzējs jauniešu grupām. Pieteikties iespējams, rakstot uz [email protected], darbs plānots vakaros.



Uzņēmumu vadības sistēmu izstrādātājs IT Sapiens
(Šonedēļ Diena.lv no visām piecām nominācijām visvairāk balsu nominācijā Perspektīvākais starts.)
Eva Narunovska šodien uzstājas ar priekšlasījumu par organizāciju vadības atvērtā koda IT risinājumiem darba procesu automatizācijai. Priekšlasījums notiks Latvijas Pašvaldību savienības organizēta pasākuma ietvaros Doles tautas namā Ķekavā. Lekcijas sākums pulksten 13.30, vēl varat paspēt.
Elektrisko velosipēdu tirgotājs eRitenis.lv
(Šonedēļ Diena.lv no visām piecām nominācijām visvairāk balsu nominācijā Perspektīvākais starts.)
Romāns Ruzins ir devies uz Maskavu, lai studētu, - šis ir trešais mācību gads no pieciem, ko viņš grasās pavadīt, apgūstot metālzinības Maskavas Aviācijas institūtā. Viņš uzskata, ka šīs zināšanas nepieciešamas viņa biznesa attīstībai un, lai gan šobrīd mācību dēļ uzņēmējdarbība paliek otrajā plānā, tas noteikti atmaksāsies nākotnē.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?