Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Sestdiena, 28. decembris
Inga, Irvita, Ivita, Ingeborga

Maza atslodze vēderam

Tā kā šosvētdien jau Ceturtā Advente un tūliņ būs klāt arī Ziemassvētki, kad, gribi vai negribi, jāēd būs daudz smagu ēdienu, šoreiz piedāvājam divas receptes no vieglā gala: tulka un žurnāla Dienas Ēdieni regulārā recepšu autora Jāņa Kaira ķirbju un tomātu mērci pastai - tajā treknuma tik vien kā ēdamkarote olīveļļas. Arī ēdienu blogeres Viktorijas Puķes laša tornīši ir gan viegli pagatavojami, gan viegli apēdami.

Tuvojoties Ziemassvētkiem, droši vien piparkūkas jau esat sacepuši kalniem. Tomēr izmēģiniet vēl vienu recepti - holandiešu piparkūkas iesaka Nīderlandē dzīvojošā latviešu žurnāliste Jolanta Sēnele. Tās ir līdzīgas latviešu piparkūkām, bet gaišākas un ar citu struktūru. Parasti tās dekorē ar lobītām mandelēm. Nereti tās cep kā vienkāršu, izrullētu plātni, un pēc tam katrs nolauž gabaliņu pēc savas patikas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Laša tornīši

Sastāvdaļas: 200 g baltmaizes, 200 g fetaki siera, 100 g skābā krējuma, 200 g laša filejas, 100 g jūras zāļu (var nopirkt Stokmann, Gemoss), 2 tējk. mārrutku
Fetaki sieru (tā vietā var ņemt arī maskarpones sieru, bet tad nevajag krējumu) saspaida ar dakšiņu un sajauc ar krējumu un mārrutkiem.
Uz baltmaizes šķēlītēm uzziež siera masu, virsū uzliek laša šķēlīti un dekorē ar jūras zālēm.

Ķirbju mērce pastai

Sastāvdaļas: 300 g garšīga un koša ķirbja, 1 sīpols, 2 ķiplokdaiviņas, 1 ēd. k. olīveļļas, 125 ml baltvīna, 125 ml dārzeņu buljona, 1 ēd. k. tomātu pastas, 1 ēd. k. baltā balzamiko etiķa, sāls, naža gals čili pulvera, 1 ēd. k. oregano, 60 g svaiga siera, 3 tomāti
1. Ķirbi nomizo, sagriež šķēlēs un pēc tam gabaliņos. Arī sīpolu un ķiplokdaiviņas rupji sakapā.
2. Katliņā sakarsē olīveļļu un tajā apcep sīpolus, ķiplokus un ķirbju gabaliņus. Tad pievieno baltvīnu un dārzeņu buljonu.
3. Buljonā iemaisa tomātu pastu, katliņam uzliek vāku un 10-15 minūtes vāra uz vidējas uguns.
4. Gatavos ķirbjus ar visu buljonu sablendē un liek atpakaļ uz plīts, bet karstumu noregulē uz zemāko temperatūru. Pievieno balto balzamiko etiķi, sāli, čili pulveri un oregano.
5. Ķirbju mērcē iemaisa svaigo sieru un šķēlītēs sagrieztus tomātus. Pasniedz karstu ar spageti vai cita veida makaroniem.

Holandiešu piparkūkas

Sastāvdaļas: 125 g istabas temperatūras sviesta 250 g miltu, 1/2 tējk. cepamā pulvera, 1,5 tējk. malta kanēļa, 1/2 tējk. malta muskatrieksta, 1/2 tējk. malta kardamona, 1/2 tējk. maltu smaržīgo piparu, 1/2 tējk. maltu fenheļa sēklu, 150 g muskavado cukura, 4 ēd. k. piena, dekorēšanai mandeļu skaidiņas
1. Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 °C. Plāti noklāj ar cepampapīru. Bļodā sijā miltus, cepamo pulveri, garšvielas un pievieno šķipsnu sāls. Iemaisa cukuru.
2. Sviestu sagriež kubiņos un liek miltu maisījumā (oriģinālā tas ar diviem nažiem ir jāiekapā miltu maisījumā). Mīca, ik pa brīdim pievienojot ēdamkaroti piena, kamēr izveidojas viendabīga un elastīga mīkla (piens var netikt viss izmantots).
3. Sadala mīklu divās daļās, lai vieglāk rullēt. Noklāj darba virsmu ar miltiem un izrullē mīklu aptuveni 1 cm biezumā. Ar formiņām izspiež cepumus. Tos pārbārsta ar mandeļu skaidiņām. Cep aptuveni 20 minūtes, kamēr piparkūkas zeltaini brūnas.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?