Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Mazais apgūst galda kultūru

Apmēram gada vecumā mazuļi parasti izrāda lielu interesi ēst patstāvīgi. Ne vienmēr viņiem tas izdodas kārtīgi, tāpēc daudzas mammas izvēlas labāk pabarot mazo pašas, nekā ļaut noķēpāt apkārtni un drēbes. Bet bērniem patīk būt patstāvīgiem, un vajag viņiem to ļaut. Cīņas par un ap ēdienu ir lauciņš, kurā bērni ātri iemācās manipulēt ar vecākiem, un labākajā gadījumā tas ved pie uzvedības, bet sliktākajā - arī ēšanas un veselības problēmām. MiniDiena iesaka, kā palīdzēt atvasei veiksmīgi apgūt galda kultūru.

1. Kad bērns patstāvīgi sēž un sāk ēst biezeņus, jogurtus, putras un tamlīdzīgus ēdienus, dodiet viņam pašam šķīvi un karoti. Taču nevajag ēdienreizi pārvērst par rotaļu. Protams, pieaugušajam jāpalīdz mazulim tikt galā ar ēdienreizi! Rādiet, ka tad, ja kaut kas izlijis vai izkritis no trauka, tas ir jāsatīra.

2. Bērniem patīk atdarināt pieaugušos un justies piederīgiem ģimenei, tādēļ ēdienreizēs sēdieties pie galda visi kopā. Kad bērns paaugas, piemēram, aptuveni divu gadu vecumā, iesaistiet viņu galda klāšanā un ēdienu gatavošanā. Vismaz reizi nedēļā uzklājiet galdu svinīgi - ar salvetēm, ziediem, svecēm. Tas radīs pozitīvu gaisotni un apziņu, ka ēdienreize ir patīkams pasākums, jauka laika pavadīšana ar tuviniekiem, nevis tikai fizioloģiska vajadzība.

3. Pieradiniet bērnu pie pareizas galda piederumu lietošanas, jau no mazotnes piedāvājot atbilstošus ēdienus ēst saskaņā ar etiķeti, izmantojot bērnu nazīti un dakšiņu.

4. Dodieties ieturēt maltītes ārpus mājas, izvēloties bērniem draudzīgus restorānus. Izvēlieties kvalitatīvu ēdienu, ko viņš spēj pats ēst un sakošļāt, ja iespējams, palūdziet papildu šķīvi vai pusporciju, ja ar standarta variantu mazais netiks galā. Bet, ja iespējams, nepasūtiet frī kartupeļus ar cīsiņiem un tamlīdzīgu junk-food, kāds bieži vien restorānos tiek piedāvāts bērnu ēdienkartēs. Bērns vēros apkārtējos, viņu rīcību un centīsies atdarināt, tā apgūstot iemaņas uzvesties restorānā.

5. Kad nav vairs nepieciešams visu blenderēt, jo bērns ir paaudzies un var sakošļāt lielākus kumosus, dodiet tādu ēdienu, kura sastāvs ir skaidri redzams un garšas - atšķiramas. Bērniem patīk saprast un izpētīt, ko viņi ēd, tā mazie jūtas droši un pārliecināti. Nemēģiniet ēdienu pasniegt kā rotaļlietu, bet ļaujieties fantāzijai, piemēram, pagatavojot sviestmaizi Homēra Simpsona izskatā vai izkārtojot uz šķīvja dārzeņus kolāžas veidā.

6. Iegādājieties rotaļu virtuvītes komplektu un izspēlējiet sadzīves situācijas kopā, ļaujiet uz rotaļu rīvītes rīvēt kastaņus un kaltētas apelsīnu miziņas un servēt galdu lellēm!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?