Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Mazāka dotācija, mazāk autobusu reisu

Pašvaldības pamatīgi nokaitinājuši valdības sagatavotie grozījumi Sabiedriskā transporta pakalpojumu likumā, kas paredz tām no savas kabatas segt zaudējumus vietējās nozīmes autobusu maršrutos, kas pārsniegs šim mērķim paredzēto valsts dotāciju apjoma daļu. Līdz šim valsts bija paredzējusi segt visus zaudējumus, kas vietējiem pārvadātājiem radušies, nodrošinot šo pakalpojumu, taču nu vietējās nozīmes maršrutu plānotājiem jādomā, kā pārvadājumu tīklu veidot, iekļaujoties piešķirtā valsts dotāciju apjoma rāmjos, kas nākamgad būs par 30% mazāks nekā šogad.

Tas nozīmē, ka visdrīzāk arī pārvadājumu apjoms proporcionāli samazināsies, jo citas iespējas samazināt izdevumus uzņēmuma iekšienē pārvadātāji vairs neredzot. Bet, ja pašvaldība vēlēsies saglabāt plašāku maršrutu tīklu, nekā to pieļauj valsts atvēlētais finansējums, tai pārvadātājiem radušies zaudējumi būs jāsedz no sava budžeta.

Šādi nosacījumi varētu paralizēt gan cilvēku dzīvi, gan iestāžu darbu - pārliecināts ir Bauskas pasažieru pārvadājumu uzņēmuma vadītājs, novada domes deputāts Uldis Kolužs, kurš apzinās, cik būtisks lauku cilvēkiem ir varbūt vienīgais autobuss, kas iegriežas viņa pagastā, un cik liela šobrīd ir pašvaldību rocība, lai spētu nodrošināt to, no kā atsakās valsts.

«Esam ķērušies pie šīs lietas no otra gala - nevis nodrošināt iedzīvotājiem likumā noteikto iespēju nokļūt izglītības un ārstniecības iestādēs, darbā, valsts un pašvaldības iestādēs, bet gan brauksim tikai tik tālu un bieži, cik valsts šī pakalpojuma dotēšanai būs piešķīrusi naudu, kas gan ir pretrunā ar Eiropas direktīvām, kas nosaka, ka valstij jāapmaksā visi radušies zaudējumi šajā jomā,» saka Latvijas Pašvaldību savienības padomnieks Aino Salmiņš. Viņš norāda - kāpēc pašvaldībām būtu jākompensē šie zaudējumi, ja tās nav ne šī pakalpojuma pasūtītājas, ne tām par vietējās nozīmes maršrutu apkalpošanu ar pārvadātājiem slēgts līgums. Ar jauno gadu likvidējamo rajonu padomju vietā šīs funkcijas pārņems plānošanas reģioni, un tiem būtu pilnībā jāatbild par sabiedriskā transporta pakalpojumu organizēšanu. Autotransporta direkcijas Sabiedriskā transporta daļas vadītājs Raimonds Timma gan norāda, ka plānošanas reģioni vietējās nozīmes maršrutu tīklu plānos un organizēs pašvaldību vārdā, tāpēc atbildība par to būs jāuzņemas arī tām.

Viņš ir pārliecināts, ka šī likuma norma liks pašvaldībām rūpīgāk izvērtēt vietējās nozīmes maršrutu lietderību un paraudzīties uz šo jomu saimnieciskāk. «Nereti pašvaldības uzstāj, ka noteikti vajadzīgs kāds maršruts, bet neparēķina, cik tajā pasažieru un kādus zaudējumus tas rada pārvadātājiem un valstij,» saka R.Timma. Viņa teikto apstiprina Vidzemes reģiona pārvadātājs TU Vidlatauto, kas, atsaucoties, piemēram, uz Alūksnes novada dažu pagasta pārvalžu un iedzīvotāju pieprasījumu saglabāt konkrētus vietējo autobusu maršrutus un reisus, izpētījis reālo situāciju un secinājis, ka to izmanto tikai pāris cilvēku un tas rada neizmērojamus zaudējumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?