Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Meitenes un mammas

Reiz dzīvoja veca sieviņa. Viņa atcerējās, kā bērnībā gribēja lellīti. Viņa to vēlējās no Ziemassvēktku vecīša. Izrotāja māju ar degošām brīnumsvecītēm. Viņa dabūja lellīti un skaitīja dzejoli: «Manu lellīti sauc Lellīti/Viņas actiņas/Zilas, spīdošas.» Tā kāda piecgadīga skatītāja stāstīja par Leļļu teātra Mazās zāles izrādi Lellīte Lolīte. Tās pamatā - Raiņa dzejoļu krājums ar tādu pašu nosaukumu un pāris dzejoļu no citām lielā dzejnieka bērnu grāmatām (piemēram, Puķu lodziņa).

Kāda izdevuma priekšvārdā dzejnieks rakstījis: «Lellītes Lolītes dzīve un traģiskais gals piedzīvoti un aprakstīti Torņakalnā 1924.g.; pirmajam izdevumam vāku zīmējis un grāmatiņu bagātīgi ilustrējis zīmētājs A.Kronenbergs.» Tie daži dzejoļi, kas vēsta par lellītes traģisko galu, gan izrādē nav iekļauti, un labi, ka tā. Jo tā ir par mazu meiteni, kas savu vienatni izkrāšņo ar lellītēm, zvēriņiem un grāmatām. Tas nekas, ka Raiņa Lolītē bija arī brālītis. Leļļu teātra meitenes - režisore Vija Blūzma un izrādes vienīgā aktrise Dace Vītola savējo veltījušas mazajām meitenēm, kas ļoti vēlas būt «kā mammas», kuras apdara mājas darbus un audzina bērnus. Dace Vītola ar pāris kustībām, atraisot matus vai uzliekot cepurīti, ar mīmikas, plastikas un balss maiņu no «vecās sieviņas» pārtop gan pavisam mazā meitenē, gan jau skolniecē. Tas labi iederas izrādē - rotaļā, kur nav vis kustīgās lelles, bet skaistā lelle no skatloga, kur brīnums rodas no brīnumsvecītēm, bet dzīvnieciņi - no veļas bļodas putām. Māksliniece Anita Znutiņa-Šēve tik vien kā ieskicējusi loga un mājas sienas aprises - tikpat labi leļļu, kā bērnu mājiņas. Tādi dārgi actions kā Leļļu teātra izrādē Nāc pie puikām! nav paredzēti. Te var iemācīties laist lidmašīnītes, ārstēt lelles un dziedāt Arvīda Žilinska dziesmas Raimonda Petrauska apdarē no populārā Veras Singajevskas repertuāra. Rainis droši vien priecātos, ka pat uz retoriskiem viņa dzejoļu jautājumiem bērni nopietni cenšas atbildēt un ka aktrise Dace Vītola neapjūk, lai gan veidu, kā integrēt bērnu līdzdalību, varētu uzlabot. Izrāde sākas kā vecmāmiņas atmiņas par bērnību un turpinās kā mazas meitenes rotaļa, izslēdzot dramatismu pat no tik nopietna starpgadījuma kā mammas mīļākās krūzes saplēšana. Tāpēc bīšanās nedraud pat tramīgiem divgadniekiem. Un, ja uz teātri paņemta līdzi arī lelle vai kāds plīša dzīvnieciņš, pēc izrādes viņus gaida iepazīšanās ar pašu Lolīti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?