Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Meklē atbalstu pie mēriem

Finanšu ministrija (FM) paudusi gatavību virzīt jauno Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas (PFI) likumprojektu, lai tas stātos spēkā ar 2016. gadu un turpmāk noteiktu nedaudz atšķirīgus finanšu pārdales principus, no bagātākajām pašvaldībām dotējot nabadzīgākās. Ministrijas līdzšinējo darbu atzinīgi jau novērtējis Valsts prezidents Andris Bērziņš, par ko pagājušajā nedēļā tika paziņots pēc viņa tikšanās ar finanšu ministru Jāni Reiru (Vienotība).

Tomēr FM vadība nolēmusi nodrošināties pret Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) iebildumiem, apbraukājot novadus un gūstot to vadītāju atbalstu arī ar individuāliem solījumiem.

Pēdējā laikā FM brauc tikties ar novadu un pilsētu pašvaldību vadītājiem, lai skaidrotu jauno modeli, - šādas tikšanās notikušas jau Madonā un Jēkabpilī, rīt plānots doties uz Dobeli, bet ceturtdien uz Cēsīm. «Svarīgi ir tikties klātienē ar pašvaldību pārstāvjiem, atbildēt uz jautājumiem. Visus interesē, kā modelis attieksies uz katru konkrēto pašvaldību,» Dienai stāstīja FM pārstāvis Aleksis Jarockis. Viņš izteica cerību, ka auglīgas diskusijas notiks arī Saeimas komisijās. Šodien ar jauno finanšu izlīdzināšanas modeli FM iepazīstina Pašvaldību sistēmas pilnveidošanas apakškomisiju. A. Jarockis uzsver, ka PFI likumprojektu plānots pieņemt ārpus budžeta portfeļa, nevis kā tā pavadošo likumu. Tas nozīmē, ka šis likums jāpieņem savlaicīgi, lai tā principus ņemtu vērā, izstrādājot nākamā gada valsts budžetu.

Uzsver labumus

Iepriekš oficiālajā FM un ministra J. Reira nostājā izskanējis, ka jaunajā modelī iestrādāta lielākā daļa no pašvaldību priekšlikumiem. Piemēram, valsts budžeta dotāciju paredzēts sadalīt proporcionāli starp pašvaldībām, tuvinot tās pašvaldībai ar vislielākajiem ieņēmumiem uz vienu nosacīto iedzīvotāju. Finanšu ministrijas mājaslapā citēts Jēkabpils pilsētas†domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs (Jēkabpils reģionālā partija), kurš saka: «Līdz šim četras republikas pilsētas - Rēzekne, Daugavpils, Liepāja un Jēkabpils - tika atstātas pabērnu lomā, saņemot mazāku finansējumu uz vienu iedzīvotāju nekā lielākā daļa novadu. Ieviešot jauno finanšu izlīdzināšanas modeli, Jēkabpils pilsēta būtu ieguvēja, ieguvēji būtu pilsētas iedzīvotāji, kā arī apkārtējie novadi.»

Viens no šiem «apkārtējiem» ir Jēkabpils novads, kura domes priekšsēdētājs Edvīns Meņķis (ZZS) savā optimismā ir daudz piesardzīgāks. Viņš Dienai norāda, ka solījums nesamazināt esošo finansējuma apjomu nevienai pašvaldībai attiecas tikai uz diviem turpmākajiem gadiem. Kas notiks pēc šiem pārejas gadiem, pagaidām nav skaidrs. «Ministrs teica, ka mums jāattīsta uzņēmējdarbība, bet, ja pašvaldības teritorijā nav pienācīgu ceļu, uzņēmējdarbību attīstīt nevar. 89 pašvaldībām nav iespēju saņemt naudu attīstībai no ES struktūrfondiem, tāpēc attīstīt uzņēmējdarbību lielu iespēju nav,» uzsver E. Meņķis.

«Krasu iebildumu nav,» vērtējumu PFI modelim izsaka Jaunjelgavas novada domes priekšsēdētājs Guntis Libeks (Vienotība) un piebilst, ka jaunā sistēma būšot «nedaudz taisnīgāka» par iepriekšējo. Viņš gan uzskata, ka daži faktori būtu jāņem vērā vairāk - piemēram, bērnu skaits vecumā no septiņiem līdz 18 gadiem finansējumam dod salīdzinoši lielu koeficientu, savukārt senioru skaits - zemu. Arī G. Libeks ir skeptisks pret iespēju attīstīt uzņēmējdarbību, īpaši pierobežas novados, kuri varot «izstiepties vai sarauties», bet ekonomisko uzrāvienu dabūt nevarot.

Bažas nemazinās

Jau 2009. gadā LPS ir definējusi, kādai jābūt pašvaldību izlīdzināšanas sistēmai, taču tās ieviešanai traucējusi krīze, stāsta LPS vecākais padomnieks Māris Pūķis. «Mūsu rūpe ir, lai budžetā katru gadu nenotiktu pašvaldību relatīvās daļas samazinājums. FM izvirza mērķi no šīs proporcijas atsvabināties, bet mums ir svarīgi šo proporciju fiksēt. Tagad to aizstāj ar solījumu, ka naudas daudzums tiks saglabāts, kas ir savā ziņā šmaukšanās.»

LPS arī aizstāv esošo principu, ka bagātās pašvaldības sev var paturēt lielāko daļu nodokļu ieņēmumu, lai tos ieguldītu attīstībā un stimulētu pašvaldības iekasēt vairāk nodokļu. «FM liekas, ka solidaritātes ir par maz un vajag plakanāku sistēmu, ka visiem jāsaņem vienādi. Mums bija mērķis stimulēt - jo vairāk pelna, jo vairāk paliek,» stāsta M. Pūķis. Viņaprāt, notiks bagāto un nabadzīgāko pašvaldību sarīdīšana, un, saņemot vairāk, nabadzīgākās pašvaldības aiz prieka nepamanīs, ka kopējā naudas proporcija, ko saņem visas pašvaldības, samazinās. «Esam par stabilitāti un gatavi sarunām ar FM,» gan piebilda M. Pūķis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?