Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Mērķis - «izmest no inkubatora»

Latvijā nav daudz spilgtu piemēru, kad no biznesa inkubatora uzņēmuma būtu izveidojies spēcīgs, patstāvīgs uzņēmums, tāpēc uzdrošinos teikt, ka biznesa inkubatori Latvijā ir tikai attīstības stadijā, bet mēs ātri mācāmies.

Turklāt biznesa inkubatoram ne vienmēr jārada uzņēmējdarbības milzis, īpaši gadījumos, kad biznesa inkubators darbojas augstskolas paspārnē. Inkubators ir vide, kurā students var izmēģināt, kā tas ir - veidot savu biznesu, un, kā jau izmēģinājumu poligonā, tas ne vienmēr uzreiz veiksmīgi izdodas. Taču, neskatoties uz to, biznesa inkubators ir lieliska iespēja apgūt uzņēmējdarbības praktisko vidi un praksē pielietot tās zināšanas, kas apgūtas lekcijās.

Augstskolas Turība Biznesa inkubators piedāvā mentoru un kouču programmu - inkubators darbojas kā starpnieks starp jauno uzņēmēju, kuram ir biznesa ideja un biznesa plāns, un starp potenciālo investoru. Inkubators sniedz palīdzību, lai biznesa idejas radītājs varētu sagatavoties un tikties ar iespējamo investoru, kā arī prezentēt savu ideju.

Tāpat regulāri notiks atvērtās lekcijas, kurās pieredzē dalīsies dažādi vieslektori - aktīvi uzņēmēji, kā arī biznesa kouči, ar kuriem tiks pārrunātas un kopīgi risinātas reālas, aktuālas biznesa vides problēmas.

Inkubatorā tiks rīkotas regulāras sesijas visiem dalībniekiem. Šajās sesijās notiks gan aktuālāko biznesa vides tendenču pārrunāšana, gan pieredzes un viedokļu apmaiņa. Mērķis ir veidot «līdzīgi domājošo uzņēmēju klubu», kas palīdzētu katram attīstīt savas idejas.

Viens no būtiskākajiem visu biznesa inkubatoru izaicinājumiem ir atrast un radīt eksportspējīgus uzņēmumus, jo tādējādi tiek nodrošināta ne tikai uzņēmumu stabilāka, bet arī straujāka izaugsme. To, cik veiksmīgi darbojas inkubators, rāda reālie dalībnieku rezultāti, katra uzņēmuma sasniegumi.

Runājot par inkubatora panākumiem, jāmin tāds aspekts kā «izmešana no inkubatora», kas darbojas divos virzienos, proti, no vienas puses, inkubators ir iespēja pamēģināt sevi biznesā un dažiem tas palīdz saprast, ka uzņēmējdarbība tomēr nav viņa joma. No otras puses, «izmest no inkubatora» nozīmē arī panākt uzņēmuma izaugsmi, proti, palīdzēt uzņēmumam sasniegt to līmeni, kad to vairs nevar uzskatīt par start up uzņēmumu.

Biznesa inkubatorā bieži vien ir arī dalībnieki, kuri tikai mēģina sevi uzņēmējdarbībā, un veiksmīgus rezultātus sasniedz tikai neliels procents no visiem. Aptuveni sešos mēnešos izkristalizējas, vai cilvēks ir tiešām noskaņots aktīvi un nopietni darboties biznesā. Ja nav, tad uzņēmējdarbība acīmredzot nav viņa joma, un tas, protams, nav nekas nosodāms. Viennozīmīgi mazāk sāpīgs ir neizdevies mēģinājums inkubatorā nekā finansiāli zaudējumi, ko radītu neizdevies mēģinājums reālajā dzīvē. Inkubatora uzdevums nav par katru cenu visus pievērst uzņēmējdarbībai, nevajag kultivēt bezatbildību, ir jāsniedz atbalsts reālajiem darītājiem.

*augstskolas Turība Biznesa inkubatora vadītājs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?