Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Meža lapsa par pilsētnieci

Mūsu dzīve, šķiet, kļūst aizvien straujāka, un daudzi došanos pie dabas izvēlas kā iespēju atgūt harmoniju, stabilizēt ikdienas ritmu, kaut arī pretnostatījums - daba un pilsēta - paliek… Tomēr nākas ievērot, ka ne tikai cilvēks atkal atgriežas pie dabas izzināšanas, dodoties uz mežu, pļavu vai kādu ūdenstilpi, bet, gluži kā Imanta Ziedoņa Zaļajā pasakā, daba ienāk arī pilsētā! Murrājošs kaķis uz soliņa ir tipisks urbānās ainavas komponents, klaiņojošs suņuks drusku izraisa satraukumu, bet iespēja uzkāpt laiskai čūskai vai izbiedēt darbīgu ezi ir visai eksotiska.

Dabas Diena pēta, kas meža kustoņus vilina uz pilsētu.

Pārceļas uz dzīvi

Šī ziema bija padevusies silta, sniega maz, un meža dzīvniekiem barības netrūka, tomēr pat Pierīgas iedzīvotāji redzējuši savu mājokļu tuvumā ne vienu vien stirnu, mežacūku, mazdārziņu īpašnieki steigušies glābt augļukokus no zaķu zobiem, bet gar tirdzniecības centru Alfa manītas šiverējamies lapsas. Eži Pārdaugavā un pat pilsētas centrā nav retums, tāpat arī viena otra čūska, kas pārrāpo Kronvalda parka taciņām, bet bebri kanālā pie Operas - teju pašsaprotama parādība. Latvijas valsts mežu struktūras Rekreācija un medības direktors Egils Ozols stāsta - daļa no šiem zvēriem pilsētā ir tikai ciemiņi, kas kaut kādu iemeslu dēļ uz laiku devušies ārpus meža, lai pamielotos ar barību, ko vidē atstājuši cilvēki, piemēram, ražas pārpalikumiem dārzos vai ēdienu atliekām pie atkritumiem. Gluži kā cilvēki - kad netīk gatavot pašiem mājās, ejam paēst uz restorānu! «Cilvēki ar savu darbību ir ļoti tuvu dabas videi, lauksaimniecība, apbūve - tas viss iespiežas teritorijās, kuras līdz šim piederējušas zvēriem. Piepilsētu apbūve paplašinās, un pļavu, krūmāju vietā nāk ēkas. Mēs aizvien vairāk pamanām zvērus pilsētā, taču es neteiktu, ka to skaitliski kļūst vairāk, vienkārši dzīves telpu robežas kļūst aizvien tuvākas,» uzskata E. Ozols. Dzīvnieku ēšanas paradumi mainās, kā arī zvēri kļūst drošāki, nebaidās cilvēka un mašīnu tuvumā, tāpēc ir redzamāki - neslēpjoties dara savu darāmo un no viesiem kļūst par pastāvīgajiem iedzīvotājiem. Kādas sugas ieraugām biežāk, atkarīgs kā no klimata, tā cikliskuma - piemēram, lapsas medī peles, peļu kļūst vairāk bagātīgas labības ražas gados, tātad vairāk ir arī lapsu! Meža zvēru ienākšana pilsētā nemaina dabisko vidi, bet maina pilsētas dzīvnieku uzvedību. Jo vieglāk pieejama barība, jo vājāki kļūst zvēri, konkurējot par uzturu ar sugas brāļiem mežā.

Jāliek mierā

Parasti meža dzīvnieki pilsētā nav bīstami cilvēkiem, ja vien tiem nav kādas kaites, piemēram, trakumsērgas. Tomēr nevajag mēģināt ar tiem sadraudzēties un zvērus pieradināt, piebarot. Tādējādi tie apjūk, vairs nespēj patstāvīgi iegūt barību, jo zvēru pasaulē tā ir cīņa par kumosu - to jāprot gan atrast, gan atkauties no konkurentiem. Parasti dzīvniekiem nav nepieciešama glābšana, un tie mierīgi var turpināt savas gaitas pilsētā, bet, ja vēlēsies, atgriezīsies mežā. Izņēmums ir situācijas, kad pilsētvidē nokļūst lielie zvēri - aļņi, brieži,stirnas vai mežacūkas. Tad jāsazinās ar Dabas aizsardzības pārvaldi. Ja cilvēkiem, kas dzīvo pilsētas rajonos, kuri atrodas mežu tuvumā, šķiet, ka četrkājainie viesi ir pārāk uzmācīgi, jāvēršas attiecīgajā pašvaldībā, lai speciālisti izpētītu teritoriju un risinātu situāciju. Piemēram, ja ir bažas par trakām lapsām, Veterinārais dienests tām veic plānveidīgu profilaksi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Sinantropi - zvēri pilsētā

Lai vienā vārdā apzīmētu dzīvniekus, kuri nav mājdzīvnieki, bet tomēr saistīti ar cilvēciskotu vidi, biologi radījuši terminu «sinantrops» (no grieķu valodas: syn - kopā un ᅢᅠnthrᅢᄇpos - cilvēks).

Termina atšifrējums: «tas, kurš blakus cilvēkam», tātad tas, kurš pielāgojies dzīvei tiešā cilvēka tuvumā (apdzīvotās vietās, ēkās) vai cilvēka būtiski pārveidotās ainavās.

Avots - Mammadaba.lv

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?