Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Mikijas grūtās dzemdības

Divus gadus vecā Mikija ir ar raksturiņu - tā īpaši mīļoties viņai nepatīk. Ja Mikijai nav garastāvoklis, viņa staigā apkārt pūcīga un respektē tikai Jankoviču ģimenes bērnus - trīsarpus gadu veco Eniju un gadu un divus mēnešus veco Matī- su. Kaķene saprot - bērnus nedrīkst abižot. Lai cik arī viņai kādreiz gribētos iecirst abiem ar ķepu, Mikija valdās, jo zina, ka tādi pāri darījumi šajā mājā netiks pieļauti. Tiesa, arī Enija un Matīss ģimenes mīluli pat nemēģina abižot - tētis ar mammu ne reizi vien skaidrojuši, ka kaķis ir tikpat cienījams ģimenes loceklis kā visi pārējie.

Iesprūda lielā galva

Mikijas pirmās dzemdības bija ideālas. Piedzima četri skaisti pūkaini kaķēni. Mājastēvs Oskars saka - gribētāji pēc tiem rindā stāvējuši. Tika nolemts ļaut kaķenei vēl kādu reizi laist pasaulē pēcnācējus, tāpēc pēc pirmajām dzemdībām, lai nomierinātu hormonus, Mikijai kādu laiku deva pretapaugļošanās tabletes. Šopavasar kaķene atkal palika uz grūtām kājām. Savus bērnus viņa gaidīja rāmi, apzinīgi. Pirms trim nedēļām rīta pusē sākās dzemdības. Pirmais pasaulē nāca melnbalts dūšīgs kaķēns. Pēc garākas pauzes viņam sekoja otrs - pelēki balts. Nākamā pauze ievilkās. Tad Oskara sieva Jana pamanīja, ka trešais kaķēns «piedzimis pa pusei» - sācis nākt laukā ar kājām pa priekšu un pamatīgi iesprūdis. Tā sacīt - ne vairs uz priekšu, ne atpakaļ. Ko darīt? Oskars zvanīja uz veterināro klīniku Dzīvnieku veselības centrs, un veterinārārsts Sīgrens Brics ieteica kaķeni nogādāt klīnikā, lai sniegtu dzemdību palīdzību. Oskars ar Jutu paņēma Mikiju un abus jau piedzimušos kaķēnus un devās uz klīniku. Dakteris Brics ātri novērtēja radušos situāciju un, piepalīdzot asistentiem, nekavējoties veica dzemdību ceļos iesprūdušā augļa izvilkšanu. Tas izrādījās nedzīvs un ar iedzimtām anomālijām - zaķalūpām (šķelta augš-lūpa un apakšlūpa) un vilka- rīkli (nesaaugušas auk- slējas). Šo patoloģiju dēļ auglim bija izveidojusies nesamērīgi liela galva, kas arī iesprūda dzemdību ceļos. Pēc tam dakteris Brics atkārtoti izmeklēja Mikiju un konstatēja, ka iztaustāms vēl vismaz viens auglis. Viņš ieteica kaķeni ar bērniem dzemdību laikā labāk atstāt klīnikā, kur nepieciešamības gadījumā varētu veikt ķeizargriezienu, kā arī vienlaikus sterilizāciju. Vienpadsmitos no rīta Oskars ar Jutu atgriezās mājās.

Sakoda bērnu

Vakarā dakteris Brics piezvanīja Jankovičiem un aicināja braukt pēc Mikijas. Viņš izstāstīja, ka pēc nedzīvā kaķēna izvilkšanas Mikijai vairs nebija spēka dzemdēt, tāpēc nācās ar ķeizargriezienu izņemt pēdējo - ceturto - kaķēnu. Diemžēl arī viņš nebija dzīvotājs. Lai gan asistente vismaz divdesmit minūtes centās mazuli atdzīvināt, viņš nesāka patstāvīgi elpot, vien izdarīja vājas agonālas kustības. Kaķeni operācijas laikā sterilizēja - viņai izņēma arī olnīcas un dzemdi, tā ka Mikijai vairs bērnu nebūs.

Taču tā rīta dramatiskie notikumi nebija beigušies. Kad Mikija atguvās no narkozes, dakteris viņai pielika abus bērnus. Sīgrens Brics atceras: «Vai nu narkozes iedarbībā Mikija savu bērnu nepazina, vai nostrādāja dabisks instinkts - vājākais jānogalina, lai izdzīvotu stiprākais. Viņa iekodās pelēkbaltajam skaustā. Par laimi, trauma nebija nāvējoša, asiņošana tika apturēta, brūcītes apkoptas, un kaķu ģimene tika atlaista mājās.

Tomēr sāpošais kakls traucēja kaķēnam zīst māti, tāpēc divas dienas Jana ar Oskaru pārmaiņus ik pa trim stundām baroja sakosto kaķabērnu ar kaķenes piena aizvietotāju un jau gandrīz zaudēja cerības. Taču notika brīnums, un trešajā dienā sakostais kaķēns atguvās. Mikija viņu atkal pieņēma un, lai gan uz vēdera viņai bija svaiga rēta, sāka pildīt mātes pienākumus. Viņa bija bezgala pacietīga, kaut arī mazie, pieniņu sūcot, ar ķepiņām masēja viņas vēl lāga neaizdzijušo vēderu.

Kā izskaidrot kaķēna patoloģiju - vilkarīkli un zaķalūpu? Kaķene taču bija veselīga un dzīvespriecīga. Arī viņas pirmais metiens bija lielisks. Veterinārārsts Sīg- rens Brics skaidro: «Daba palaikam rīkojas pēc sava prāta. Iespējams, ka šajā gadījumā patoloģiju radīja progestagēnie hormoni jeb, kā tautā saka, pretapaugļošanās tabletes. Lietojot hormonālos pretmeklēšanās līdzekļus, rūpīgi jāapsver visi iespējamie riski (iekaisums, audzēji, dzemdību patoloģijas u.c.). Būtībā šādi līdzekļi ir izmantojami kā īslaicīgs pretmeklēšanās risinājums, ja dzīvnieks kaut kādu iemeslu dēļ nav operējams vai kamēr dzīvnieka īpašnieks morāli vai materiāli nobriest sterilizācijas operācijai. Taču, ja nolemts, ka kaķenei vēl kādreiz jālaiž pasaulē pēcnācēji, un tikuši lietoti hormonālie pretmeklēšanās līdzekļi, iesaku kaķeni pārot ne ātrāk kā pusgadu pēc tam, kad atjaunojusies normāla meklēšanās. Tad iespējamo augļa kroplību risks būs mazāks.»

Pašlaik abi Mikijas bērni ir apaļīgi pūkaini trīs nedēļas veci sīkaļas. Viņiem priekšā visa garā dzīve.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?