Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Miljons pārtikas pabalstiem

Šā gada nogalē un nākamā gada sākumā Rīgā vienreizējos pabalstos pārtikas iegādei plānots izmaksāt vairāk nekā vienu miljonu eiro. To paredz Rīgas domē izskatīšanai komisijās nodotie saistošie noteikumi, kas īpaši neatšķiras no pērnā gada nogalē pieņemtajiem. Pabalsta apmērs vienai personai ir 45 eiro.

Atbildīgie dienesti prognozē, ka vienreizēju pabalstu pārtikas iegādei 2014. gada nogalē un 2015. gada sākumā saņems apmēram 23 000 personu 1,035 miljonu eiro apmērā. Šā gada nogalē pabalstu varētu izmaksāt 13 300 personām 598 500 eiro apmērā, bet 2015. gada sākumā 9700 personām 436 500 eiro apmērā, liecina Sociālo jautājumu komitejas sēdei sagatavotie materiāli. Paskaidrojuma rakstā arī minēts, ka «vēl aizvien Rīgā ir daudz iedzīvotāju, kuru ienākumi ir zemi un kuriem ir dažādas sociālas problēmas un nepieciešama palīdzība pamatvajadzību nodrošināšanai, ir sagatavots Rīgas domes saistošo noteikumu projekts, lai, iestājoties apkures sezonai, materiāli atbalstītu galvaspilsētas sociāli mazāk aizsargātos iedzīvotājus». Tādējādi var secināt, ka šādi pabalsti tiek izsniegti tikai apkures sezonas laikā. Rīgas domes Sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētāja Olga Veidiņa (SC) saka, ka šo vienreizējo pabalstu dēvējot arī par Ziemassvētku pabalstu, jo sāk izmaksāt apmēram decembrī, bet turpina arī pēc Jaunā gada.

Atbilstoši noteikumiem šie pabalsti pienākas bērniem ar invaliditāti vai ar celiakiju slimiem bērniem, kuram nav noteikta invaliditāte un kas saņem valsts atbalstu. Tāpat uz šo pabalstu var pretendēt valsts vecuma pensijas, invaliditātes pensijas vai sociālā nodrošinājuma pabalsta saņēmēji, kuri dzīvo vieni vai arī ģimenē, kurā nav neviena cilvēka darbspējīgā vecumā, ja šīs personas vai ģimenes pēdējo trīs mēnešu vidējie ienākumi nepārsniedz 257 eiro uz cilvēku mēnesī, kā arī tad, ja šo cilvēku ģimenes atzītas par trūcīgām.

«Dome dod to, ko var,» par vienreizējā pabalsta lielumu saka O. Veidiņa. Pēc viņas teiktā, bērniem - celiakijas slimniekiem būtu vajadzīga lielāka palīdzība no valsts. Jautāta, kādā veidā dome var kontrolēt, vai pabalstu izmanto tiešām pārtikas, nevis, piemēram, cigarešu vai alkoholisku dzērienu iegādei, O. Veidiņa atzina, ka tas netiek darīts, bet «pēc šī pabalsta nāk ļoti maz cilvēku, kuriem ir atkarības». Viens no variantiem, kā garantēt pabalsta izmantošanu pārtikai, būtu tā izsniegšana konkrētās precēs, taču, lai to ieviestu, būtu jāvienojas vai nu ar kādu lielo veikalu tīklu, vai arī Rīgas Centrāltirgu.

Tādā gadījumā tiktu izmantots e-talons vai rīdzinieka karte, kurā ieskaitītu attiecīgo summu. Tiesa, tīri tehniski pagaidām grūti iztēloties, kā šāda sistēma varētu darboties Centrāltirgū, kurā par precēm lielākoties norēķinās skaidrā naudā. O. Veidiņa min arī vēl vienu šķērsli, kas jāpārvar - personas datu aizsardzību, kas jānodrošina, izsniedzot pabalstu. Par šī pabalsta izmaksai plānotās naudas piešķiršanu vēl jālemj domei.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?