Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Miljons slimnīcas koridoros

Gandrīz miljonu latu vērtas lielas kastes ar mūsdienīgu sirds operācijām nepieciešamu Philips aparatūru uz P. Stradiņa slimnīcu atceļoja 6. decembrī, lai arī, pēc slimnīcas vadības teiktā, ražotājam nebija iemaksāts neviens santīms, nebija arī rakstiska līguma par iekārtu piegādi, tikai mutiska vienošanās ar slimnīcas struktūrvienības vadītāju.

Uz jautājumu, kāpēc iekārtu ražotāja pārstāvis _Arbor Medical korporācija_, kas pieredzējis uzvaras teju neskaitāmos iepirkumu konkursos, atļautos tā riskēt, nav skaidras atbildes. Slimnīcas vadība saka: iekārtas jāved prom, jo nav naudas, ko par tām samaksāt, no amata uz izvērtēšanas laiku atstādināts Sirds ķirurģijas centra (SĶC) vadītājs profesors Romans Lācis, kurš mutiski bija vienojies ar _Arbor Medical korporācijas_ vadītāju Daci Rātfelderi.

Lielās kastes ar iekārtām tagad izvietotas slimnīcas koridoros. Uz vairākkārtējiem Dienas zvaniem D. Rātfeldere ceturtdien neatbildēja. Arī ar R. Lāci neizdevās ne sazināties, ne sastapt slimnīcā. R. Lāča kabinetā atradās viņa sekretāre, kura arī uz laiku atstādināta, iespējams, par piegādātās aparatūras pieņemšanu. Pēc slimnīcas pārstāves Ievas Stibes teiktā, R. Lācis nevēloties runāt ar medijiem. R. Lācis, kurš Latvijā veicis pirmās sirds transplantācijas operācijas, Latvijas Avīzei par notikušo izteicās: «Šis fakts mani nepatīkami pārsteidza, un es jūtos pamatīgi apkaunots, jo es kā centra vadītājs nepieņemu galalēmumu par aparatūru iegādi.» Viņš arī norādījis, ka līgumu par aparatūras iegādi esot parakstījis Stradiņa slimnīcas valdes priekšsēdētājs Arnolds Atis Veinbergs.

A. A. Veinbergs apliecina: 2009. gadā slimnīca izsludināja konkursu par lielu medicīnas preču iepirkumu, tajā ietilpa arī šī pozīcija - 875,6 tūkstošus latu vērtā aparatūra - hibrīdzāle un angiogrāfs. To bija plānots pirkt par slimnīcas naudu. «Ņemot vērā 2009. gada finansiālo situāciju, mēs cerējām, ka šajā gadā finansiālās iespējas būs lielākas, tāpēc mēs to iekļāvām arī šajā konkursā,» saka A. A. Veinbergs. Šogad janvārī slimnīca noslēdza līgumu ar Arbor Medical korporāciju, kopējā līguma summa bija 5,6 miljoni latu. A. A. Veinbergs uzsver: līgumā ietverti arī noteikumi par preču pieprasījumu un piegādi, kas paredz, ka par katru preču piegādi jāvienojas atsevišķi rakstiski, lai slimnīca varētu sekot līdzi un plānot finanšu plūsmu.

«[Vasarā] Rātfelderes kundze griezās pie profesora Lāča, vai tiešām šī hibrīdzāle tiks pasūtīta - uzsākta ražošana. Mutiski Lācis apstiprinājis, ka jā,» saka A. A. Veinbergs un piebilst - R. Lācis par to nav informējis slimnīcas valdi. To, ka vienošanās bijusi tikai mutiska, tagad vēstulē slimnīcas vadībai apstiprinājusi arī D. Rātfeldere. Lai aparatūru uzstādītu, jāaprīko operāciju zāle, tas izmaksātu vēl 150-200 tūkstošu latu. Aparatūru slimnīca nevarēšot iegādāties ne šogad, ne nākamgad.

Latvijas Kardioloģijas centra (tajā ietilpst SĶC) vadītājs asociētais profesors Andrejs Ērglis saka: «Vienīgais, kurš var iekārtas pasūtīt, ir slimnīcas valde, ne es, ne arī profesors Lācis.» Viņš arī norāda: «Situācija izvērtusies traģiska, tas visdrīzāk ir pārpratums, man ir neizsakāmi žēl profesora.» Šodien A. Ērglis, atgriezies darbā pēc komandējuma, centīšoties noskaidrot, kas tieši noticis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ignorējot kritiku, Gutērrešs apmeklē Putinu

Neskatoties uz asu Ukrainas un tās sabiedroto kritiku, ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs vakar ieradās Kazaņā Krievijā, lai piedalītos Kremļa saimnieka Vladimira Putina organizētajā...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?