Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Mini ap četrdesmit - primitīvi vai moderni?

Sievietes sākušas valkāt minisvārkus līdz pat 40 gadu vecumam, liecina britu veikalu tīkla Debenhams veiktais pētījums. «Tas liecina, ka sievietēm palielinājusies pārliecība par ķermeni un viņas ar prieku atbilstoši ģērbjas,» vēsta Debenhams paziņojums.

Savukārt 1980.gadā līdzīgs pētījums parādīja, ka sievietes pārstāj pirkt tik īsus svārkus pēc 33 gadu vecuma sasniegšanas - šis rezultāts bija palicis nemainīgs no sešdesmito gadu vidus, kad modē ienāca mini. Mūsdienās minisvārku fanes ir daudzas slavenas četrdesmitgadnieces, piemēram, Viktorija Bekhema (35), Danija Minoga (38 pēc mēneša), Ela Makfērsone (46), Sindija Krauforda (43), Dženifera Anistone (40).

Tikmēr elegantā stila eksperte Marselle D'Ārdžija Smita par četrdesmitgadniecēm un mini izteikusies gana dzēlīgi: «Būsim atklātas - vai bieži sievietes āriene pēc 35 gadu vecuma ir piemērota minisvārku valkāšanai? Manuprāt, diezgan reti.»

Jaunajā pētījumā gan skaidrots, ka sievietes var atļauties mini ap četrdesmit, jo, attīstoties sporta kultūrai, viņas ir aizvien labākā fiziskā formā un pašapzinīgākas.

Jaunība - spēcīgs zīmols

«Minisvārki nav vienīgais veids, kā sievietei izskatīties jaunākai,» saka modes salona A īpašniece Asnāte Smeltere. Viņasprāt, gandrīz visas sievietes pēc trīsdesmit gadu vecuma vēlas izskatīties jaunākas. «Ir diezgan liela spriedze par to.» Vēlēšanās piederēt pie jaunākas paaudzes skaidrojama ne tikai ar vēlmi patikt pretējam dzimumam, bet arī ar stereotipiem par vecumu mūsdienu sabiedrībā, domā A.Smeltere. «Laiki, kad gadi, zināšanas un pieredze bija vērtība, beigušies. Vārds «jaunība» ir visvarens, un sievietes ap četrdesmit piecdesmit gadiem cenšas visiem spēkiem pierādīt, ka ir tās jaunās veiksmīgās. Viņas neparko negrib padoties.»

Tomēr, pēc modes ekspertes domām, minisvārki ap četrdesmit nav labākais veids, kā apkārtējiem izrādīt savu veiksmes stāstu - ka esat jauna, vesela, fiziski labā formā. «Mode piedāvā daudz līdzekļu, kā parādīt to citā veidā. Ar rokassprādzēm, žaketēm, biksēm var ārkārtīgi veiksmīgi manipulēt, radot jauneklīgu tēlu,» uzskata modes eksperte. Jo primitīvākus līdzekļus izvēlamies sevis parādīšanai, jo skarbāk tie mūs nodod. Pēc A.Smelteres domām, citi kritēriji minisvārku valkāšanai ir ķermeņa proporcijas, dinamika un profesija. «Ko var atļauties māksliniece, nevar atļauties, piemēram, acu ķirurģe.»

Viņa arī uzsver, ka ir liela nozīme, vai runa ir par minisvārkiem vai svārkiem nedaudz virs ceļa - tos nevar uzskatīt par banālu izvēli, ja jums ir 35 ar astīti.

Stabils partneris - garāki svārki

«Mode vienmēr iet kopsolī ar seksualitātes apzināšanos un problēmām,» saka A.Smeltere. Debenhams pētījumā teikts, ka minisvārku popularitāte strauji pieaug vecumā no 27 līdz 34 gadiem, jo tas ir laiks, kad pirmās stabilās attiecības izjūk un sāk veidoties jaunas. Sieviešu aizraušanās ar mini parasti sākas jau 14 gadu vecumā, tomēr savus pirmos minisvārkus viņas nopērk tikai pēc 16 gadu vecuma. Laikā no 16 līdz 19 gadu vecumam svārku garums sarūk no 46 centimetriem līdz 36 centimetriem, savukārt īsāko garumu (32 centimetrus) svārki sasniedz 23 gadu vecumā. No 23 līdz 27 gadiem svārku garums mazliet palielinās līdz 37 centimetriem. Iespējams, tāpēc ka, parādoties stabiliem partneriem, vairs nav nepieciešams tik ļoti sev pievērst uzmanību.

Pāreja uz garākiem svārkiem sākas 40 gadu vecumā, kad par normu kļūst 46 centimetrus gari svārki, kas beidzas mazliet virs ceļgaliem. Pēc tam svārku garums palielinās dramatiski, 42 gadu vecumā pirmo reizi kopš skolas laikiem nosedzot ceļgalus, vēsta pētījums.

Mini un seksualitāte

Tā sauktais vienkāršās meitene tēls, pie kura pieder arī minisvārki, tagad ir populārs, atzīst A.Smeltere.

«Minisvārki ir jaunu, dumpīgu meiteņu «nāc un paņem mani!» stils. Daudzi puiši laiku laikos nākuši un viegli paņēmuši viņas - šis, es domāju, ir iemesls, kāpēc mini nekad nav izkrituši no modes uz pārāk ilgu laiku,» Dailymail skaidro M. D'Ārdžija Smita. Viņa iesaka sievietēm, kuras vēlas valkāt mini ap 40 gadu vecumu, tomēr veselīgi kritiski paraudzīties uz sevi. Rūpīgi aplūkot savas kājas spoguļa priekšā. «Protams, ja Kenam no netālā alus paba jūsu kājas šķiet satriecoši skaistas, visi modes ekspertu ieteikumi var iet ratā,» viņa skarbi pajoko.

«Par Latviju runājot, droši vien arī šeit kāda sieviete 40 gadu vecumā ir nopirkusi minisvārkus, taču par tendenci, piemēram, ka sievietes pēc 40 gadu vecuma labprāt valkā minisvārkus, tas vēl nevarētu liecināt. Vienīgais, par ko tas, manuprāt, liecina, ir, ka, iespējams, kļūst brīvāka sieviešu attieksme pret to, ko pēc sabiedrības priekšrakstiem it kā ir vai nav atļauts valkāt attiecīgā vecumā,» saka socioloģe Elizabete Pičukāne.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?