Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Ministra nomaiņu nevilcinās

Bijušais veselības ministrs Guntis Belēvičs jau piektdien esot izlēmis, ka līdz ar aiziešanu no amata valdībā noliks arī Saeimas deputāta mandātu. «Man ir skaidrs, ka iestājas jauns dzīves posms, no kura es negribētu atraut vēl 28 mēnešus, turoties pie Saeimas deputāta krēsla,» Dienai pirmdien sacīja G. Belēvičs. Viņš pozitīvi vērtē savas bijušās padomnieces, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas vadītājas Andas Čakšas izvirzīšanu par veselības ministri. Premjers Māris Kučinskis (ZZS) lūdzis ceturtdien Saeimas sēdes darba kārtībā iekļaut lēmuma projektu par uzticību A. Čakšai.

Par atteikšanos no mandāta, kuru G. Belēvičs bija saglabājis, arī strādājot valdībā, viņš paziņoja pirmdien. No Saeimas politiķis aizies ceturtdien, kad G. Belēviča vietu parlamentā ieņems Rīgas domes Vides pārvaldes vadītājs Askolds Kļaviņš (ZZS). G. Belēvičs nekādu spiedienu no Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) neesot izjutis, un viņam esot pat zvanījuši cilvēki, kas lūguši palikt Saeimā. «Belēvičam mandātu ir iedevuši vēlētāji, kuru priekšā viņš atskaitās, un tā ir viņa izvēle,» žurnālistiem sacīja ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis. Bijušais veselības ministrs ir izstājies arī no Latvijas Zaļās partijas.

«Esmu no lielās politikas aizgājis,» uzsvēra G. Belēvičs, piebilstot, ka neplāno arī iesaistīties «mazajā» politikā, - tātad nekandidēs pašvaldību vēlēšanās. «Vispirms atpūtīšos, salāpīšu savu veselību, nebaidoties nonākt interešu konfliktā,» atbildēja bijušais ministrs uz vaicāto par nākotnes iecerēm. Savā iepriekšējā biznesa darbībā, kas saistīta ar farmācijas nozari, viņš sevi ir nodrošinājis un varētu atļauties kādu laiku nestrādāt.

A. Čakšu no visiem kandidātiem, kuru vārdus bija dzirdējis, G. Belēvičs vērtē visaugstāk. Uz vaicāto, vai viņš pērn nelūdza A. Čakšu aiziet no Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas valdes, bijušais ministrs atbildēja - viņam ar A. Čakšu bijusi saruna par to, ka uz diviem krēsliem sēdēt nav viegli, tāpēc būtu labi koncentrēties vienam darbam un vadīt tikai Bērnu slimnīcu. Taču šajā valdībā viņš uzaicinājis A. Čakšu par padomnieci, ko arī varot uzskatīt par viņas novērtējumu.

Tieši darbs veselības ministra birojā dos iespēju A. Čakšai sākt jauno darbu bez iešūpošanās, ja Saeima ceturtdien viņu apstiprinās. Pagaidām gan prognozes vēl būtu pārdroši izteikt, jo ar kandidāti tiksies partneri no Vienotības un Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA). NA līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars Dienai teica, ka par kandidāti esot dzirdējis labas atsauksmes, bet ir jādod iespēja deputātiem uzdot viņai jautājumus. Arī Vienotības priekšsēdis Andris Piebalgs uzsvēra, ka pagaidām nevar solīt partijas atbalstu A. Čakšai, jo ir svarīgi viņu vispirms uzklausīt. Vienotībai ir svarīgi, lai tiek īstenotas tās simtgades plānā ierakstītās prioritātes - arī veselības obligātās apdrošināšanas sistēmas ieviešana.

Līdzšinējā ministra vadībā jau ir sagatavoti trīs veselības finansēšanas modeļi, kas ir nodoti saskaņošanai vairākās institūcijās. Vasarā tie būtu jāvērtē valdībā. Uz vaicāto, vai A. Čakša redz iespēju plānotajā grafikā apstiprināt jauno modeli, viņa atbildēja, ka, iespējams, nāksies lūgt pārcelt dažu iecerēto pasākumu termiņus. Viņa vēlētos īpašu uzmanību pievērst onkoloģijas pacientiem, kā arī mātes un bērna veselībai. Uz vaicāto, vai kandidāte plāno darīt kaut ko citādāk nekā G. Belēvičs, viņa atbildēja: «Jā. Es noteikti gribētu aicināt visu nozari pie viena galda un komunicēt ļoti skaidrā veidā.» A. Brigmanis tajā brīdī piebilda: «Mēs devām līdzi ceļamaizi - žurnālistu priekšā nekad nedrīkst aizcirst durvis.» Teiktais, visticamāk, bija jāskata kontekstā ar bijušā ministra neseno rīcību pēc tam, kad žurnālisti izrādīja pastiprinātu interesi par viņa ārpus rindas veikto operāciju Latvijas Onkoloģijas centrā, kā dēļ viņš atkāpās.

Ar A. Čakšu premjers M. Kučinskis tikās drīz pēc tam, kad G. Belēvičs bija paziņojis par demisiju, un A. Čakša piedāvājumam piekrita, īpaši nevilcinoties. Lūgta pamatot šo izšķiršanos, viņa žurnālistiem sacīja: «Katram pilsonim Latvijā ir jāizdara kāds labs darbs savai valstij, un es uz to skatos kā uz atbildību savas valsts priekšā.» Nedaudz vairāk laika viņai būs nepieciešams, lai izšķirtos par iestāšanos partijā. Ministra kandidātei nav iepriekšējās politiskās pieredzes, kas varētu būt viens no viņas mīnusiem. Viens no bijušajiem veselības ministriem Gundars Bērziņš pirms vairākiem mēnešiem, kad jau sākās runas par iespējamo veselības ministra maiņu, Dienai sacīja, ka šajā amatā ir ļoti svarīgi apstiprināt cilvēku, kuram ir liela politiskā ietekme savā partijā, kāda viņam toreiz bija Tautas partijā, - tikai tad varot kaut ko reāli izdarīt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?