Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Mistral sāga noslēgusies

Francija apņēmusies finansiāli atlīdzināt Krievijai par divu Mistral klases helikopteru bāzes kuģu nepiegādāšanu. Par to šonedēļ vienojās Francijas prezidents Fransuā Olands un Krievijas vadītājs Vladimirs Putins. Parīze jau pirms deviņiem mēnešiem apturēja karakuģu piegādes līgumu, reaģējot uz citu Eiropas Savienības (ES) un NATO dalībvalstu iebildumiem pēc pērn Krievijas īstenotās Krimas pussalas aneksijas un militārā iebrukuma Austrumukrainā.

Neatklāj precīzu summu

2011. gadā noslēgtā līguma par Mistral helikopteru bāzes kuģu piegādi kopējā vērtība bija 1,2 miljardi eiro, tādēļ daudzus interesē, cik liela būs kompensācija, ko Krievija saņems no Francijas. Iepriekš izskanēja informācija, ka Parīze piedāvājusi Maskavai atmaksāt 785 miljonus eiro, tomēr Krievija vēlējusies atgūt visu līgumā minēto summu, norādot, ka ir ieguldījusi jūrnieku mācībās un ostu pielāgošanā, lai tās spētu uzņemt Mistral kuģus.

Francijas aizsardzības ministrs Žans Īvs Ledriāns ceturtdien paziņoja, ka kompensācija Krievijai būs mazāka par 1,2 miljardiem eiro, jo karakuģi vēl nav pilnībā pabeigti un bija apturēts piegādes līgums. «Krievija saņems katru eiro, ko tā ir iztērējusi par šiem kuģiem,» ministrs sacīja intervijā franču radiostacijai RTL, tomēr neminēja konkrētu summu.

Savukārt Krievijas laikraksts Kommersant ceturtdien vēstīja, ka galējais kompensācijas apjoms pārsniedzis 1,1 miljardu eiro, ko Francijas puse jau esot pārskaitījusi uz kādu Krievijas banku. Arī Kremlis apgalvo, ka Parīze ir atmaksājusi visu naudu, tādēļ Krievijas puse šo jautājumu uzskatot par slēgtu.

Krievija septembrī uz Sennazēras kuģu būvētavu, kurā atrodas abi kuģi, nosūtīs speciālistu komandu, kas demontēs uz kuģiem jau uzstādīto krievu telekomunikāciju un kontroles aprīkojumu, tas tikšot iebūvēts citos Krievijas karakuģos, informē ziņu aģentūra TASS.

Ieklausījās sabiedrotajos

Plānotā Mistral klases karakuģu iegāde bija pirmais lielais bruņojuma piegādes kontrakts, ko Maskava pēc Padomju Savienības sabrukuma bija parakstījusi ar rietumvalsti. Nikolā Sarkozī, kurš bija Francijas prezidents laikā, kad panāca vienošanos par kuģu pārdošanu Krievijai, toreiz lepni paziņoja: līgums apliecina, ka aukstais karš patiešām ir beidzies.

N. Sarkozī optimisms izrādījās nepamatots, jo pērn martā Krievija anektēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, bet pēc tam sniedza atbalstu promaskaviskajiem separātistiem, kuru izraisītajā militārajā konfliktā Austrumukrainā zaudējuši dzīvību jau gandrīz 7000 cilvēku.

Atbildot uz Krievijas agresiju Ukrainā, rietumvalstis ieviesa visaptverošas sankcijas pret Krievijas finanšu, militāro un enerģētikas sektoru, pamatīgi iedragājot Krievijas ekonomiku. Sākotnēji Francija panāca, ka sankciju pakete neattieksies uz līgumu par Mistral piegādi, tomēr vēlāk ieklausījās ES un NATO sabiedroto iebildumos, ka karakuģu piegāde iedragās Rietumu kopējos centienus izolēt Krieviju.

Novembrī F. Olands paziņoja, ka iesaldē līgumu, izpelnoties Kremļa un tam labvēlīgu franču politiķu apsūdzības nedraudzīgā rīcībā un saistību nepildīšanā.

Iesaka nogremdēt

Pēc tam, kad Krievija atgūs Mistral uzstādīto aprīkojumu, Francijai būs pilnīga teikšana par abiem karakuģiem, paziņojis Francijas aizsardzības ministrs Ž. Ī. Ledriāns, viņš norādīja, ka kuģiem tikšot meklēti citi pircēji. «Esmu pārliecināts, ka būs citi pircēji. Vairākas valstis jau ir izrādījušas interesi par abiem kuģiem,» sacīja ministrs.

Francijas medijos kā potenciālās Mistral pircējas minētas Kanāda un Singapūra. Piesaukta arī Ēģipte, kas šogad no Francijas iegādājās FREMM klases fregati un 24 iznīcinātājus Rafale.

Francijas valdībai daļēji piederošās kuģu būvētavas DCNS, kas uzbūvēja Krievijai nepiegādātos Mistral, vadība apgalvo, ka kuģu piemērošana citas valsts bruņoto spēku vajadzībām varot izmaksāt simtiem miljonu eiro, raksta izdevums Le Figaro. Šiem izdevumiem jāpieskaita arī kuģu uzturēšanas izmaksas, kas mēnesī varot sasniegt aptuveni miljonu eiro.

Savukārt bijušā Francijas prezidenta Fransuā Miterāna militārais padomnieks Kristiāns Kesno ziņu aģentūrai Reuters paudis radikālāku priekšlikumu, ko darīt ar nepārdotajiem kuģiem: «Vislētāk būtu tos nogremdēt.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?