Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Mobilizējot nākotnei

Kad pirmie studenti absolvēja Klimata zināšanu un inovāciju kopienas (ZIK) vasaras skolu, viņi bija ne vien ieguvuši zināšanas par inovācijām klimata jomā, bet arī izstrādājuši savus biznesa plānus un tikušies ar nākamajiem biznesa partneriem. Jau pēc gada viena no studentu grupām īsteno savu plānu dabā, palīdzot lauksaimniekiem, kas dzīvo uz dienvidiem no Sahāras, apstrādāt zemi, lai tā būtu auglīga. Šie studenti ir vieni no pirmajiem, kas saņēmuši atbalstu no programmas, kuru sākusi Eiropas Komisija un Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūts (EIT).

Institūta izveidotās ZIK, kas ir publisku privātu partnerību pārrobežu tīkls, ļauj sadarboties vadošajām augstākās izglītības iestādēm, pētniecības centriem un uzņēmumiem, koncentrējoties uz galvenajām sabiedriskajām problēmām. Līdz šim ir izveidotas trīs ZIK, kas saistītas ar klimata, ilgtspējīgu enerģijas avotu un IKT jomām. Komisija un EIT ierosina līdz 2020. gadam izveidot vēl sešas, koncentrējoties uz ražošanu, pārtiku nākotnei, inovācijām veselīgam dzīvesveidam un aktīvām vecumdienām, izejvielām, gudru un drošu sabiedrību un pilsētu mobilitāti.

Mērķis ir stimulēt izveidot līdz pat 600 jaundibinātiem uzņēmumiem (šobrīd ir 30) un izstrādāt pārdodamas preces un pakalpojumus.

Komisija, kas sniedz EIT pamata finansējumu, savu ieguldījumu uztver kā apņemšanos mobilizēt nākotnes uzņēmējus un stiprināt Eiropas Savienības inovācijas spēju un konkurētspēju kopumā, lai tā varētu būt starp pasaules labākajiem. Šodien, 7. februārī, EK publicēs ikgadējo ES inovāciju indeksu, un varēsim novērtēt, kā situācija ir mainījusies gada laikā.

ZIK modeļi atšķiras no daudziem tradicionāliem ES finansētajiem projektiem ar to, ka tām ir augsta autonomijas pakāpe, kā arī elastīgums, nodrošinot spēju ātri pielāgoties iespējām un sasniegt savu mērķus visefektīvākajā un rentablākajā veidā. Katrai ZIK ir savs vadītājs, un tās darbojas 16 vietās visā Eiropā - no Londonas līdz Krakovai, no Barselonas līdz Stokholmai.

Inovācija nesākas un nebeidzas laboratorijā - tās attīstībai ir nepieciešami cilvēki. ZIK pamatuzdevums ir izglītība. Tuvākajā desmitgadē tās radīs jaunas mācību programmas un apmācības apmēram 25 000 studentu un 10 000 doktorantu. Šajos kursos tiks apvienota akadēmiskā izcilība ar apmācību, kas paredzēta studentu inovatīvā un uzņēmējdarbības potenciāla attīstībai.

Studenti, kas piedalīsies programmās, saņems diplomus un doktora grādus no vadošajām universitātēm un pētniecības centriem, kas iesaistījušies zināšanu un inovāciju kopienās. Klimata ZIK, piemēram, savu partneru vidū piesaistījusi Impērisko koledžu (Imperial College, AK), Potsdamas Klimata pārmaiņu pētniecības institūtu PIK (Vācija), Atomenerģijas un alternatīvās enerģijas komisiju (Commissariat ᅢᅠ l'ᅢᄅnergie atomique et aux energies alternatives, Francija) un Delftas Tehnoloģiju universitāti (Nīderlande). Kvalifikācija, ko tās piešķirs, būs ar EIT kvalitātes zīmi, garantējot mācību kursa kvalitāti un uzņēmējdarbību veicinošu saturu.

Pieprasījums pēc vietām šajos kursos ir augsts. Ilgtspējīgu enerģijas avotu jomā izveidotās maģistra programmas vietām InnoEnergy ZIK no augsti kvalificētiem kandidātiem no visas pasaules saņēma piecas reizes vairāk pieteikumu, nekā ir pieejamo vietu skaits.

Ne tikai apmācību kvalitāte padara ZIK pievilcīgas studentiem un pētniekiem. Vispievilcīgākā ir iespēja cieši sadarboties ar uzņēmumiem, kas var piedāvāt karjeras iespējas un iespējas laist tirgū idejas. ICT Labs ZIK, piemēram, piedāvā apmācību jaunizveidotiem uzņēmumiem, kā arī «inovācijas radaru», ar ko agrīnā posmā noteikt jaunas tendences tirgū.

21. februārī es pasniegšu pirmās EIT uzņēmējdarbības balvas tiem visinovatīvākajiem jaunajiem uzņēmumiem, kas dibināti ZIK ietvaros. Visi deviņi finālisti demonstrē tādu uzņēmējdarbības potenciālu un radošo talantu, kādu mēs Eiropā gribam redzēt vairāk. Esmu lepna, ka EIT palīdz pārvērst šo potenciālu reālās iespējās. * Eiropas komisāre izglītības, kultūras, daudzvalodības un jaunatnes lietās

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?