Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Modes revolūcija

NIKS NAITS (50) ir viens no interesantākajiem, savdabīgākajiem modes fotogrāfiem. Pirms desmit gadiem kopā ar dzīvesbiedri Šarloti viņš atklāja mājaslapu SHOWstudio.com, kas digitālajā laikmetā kļuva par tehnoloģiski un konceptuāli revolucionāru instrumentu modes industrijā. Nika Naita oriģinalitātei un novācijām veltīta izstāde SHOWstudio. Modes revolūcija, kas līdz 20.decembrim skatāma Somerseta namā (Somerset House) Londonā.

Mode ir kas vairāk nekā kolekcijas skate un bildes žurnālos. SHOWstudio rada jaunu «sinerģiju», apvienojot fotogrāfiju, kino, performanci, mūziku, mākslu un tehnoloģijas. N.Naits vienmēr uzskatījis, ka skatītājam jāredz ne tikai gatavs modes produkts, bet viss process, sākot ir ieceri un iedvesmu, turpinot ar idejas attīstību un produkta tapšanu. Vienā no izstādes telpām notiek fotosesijas lielākajiem modes žurnāliem, publika var vērot šo procesu (izstādes atklāšanā N.Naits tur fotografēja supermodeli Natāliju Vodjanovu žurnālam Vogue). «Es gribēju parādīt, cik aizraujoša ir mode - tas, ko es redzēju savām acīm, bija daudz iespaidīgāks nekā tas, ko pēc tam redzēju modes žurnālos,» stāsta fotogrāfs. Kopš 80.gadiem visas fotosesijas, kuras viņš veidojis, tikušas iemūžinātas videoformātā. Izstādē tiek demonstrēti gan šie arhīvu materiāli, gan dažādi projekti, kurus N.Naits realizējis kopā ar modes māksliniekiem Džonu Galjano, Aleksandru Makvīnu un Garetu Pjū. Ekspozīcijas kuratore Klēra Ketrola uzsver: «Šī nav fotogrāfijas izstāde, tā būtu pārāk statiska. Viņš ir atbrīvojis modi no žurnālu lapām un parādījis tās kustību.»

N.Naitu dēvē par digitālās modes pasaules karali. Viņš bija viens no pirmajiem, kuri sāka eksperimentēt ar modes fotogrāfiju digitālo pēcapstrādi. Labs piemērs - Bjorkas albuma Homogenic (1997) vāks, kuru N.Naits veidoja kopā ar A.Makvīnu. N.Naits bija arī Mariannas Feitfulas albuma Kissin' Time (2002) vāka foto autors.

N.Naitu fascinē modes filmu uzņemšana. Izstādē tiek demonstrēta viņa filma Transformeris (2002), kurā Aleksandrs Makvīns pārvērš līgavaini par līgavu, raujot un griežot tērpu uz modeļa ķermeņa. Fotogrāfs uzskata, ka modes filmu autori vai nu cenšas veidot intelektuālu mākslu, vai nu ieslīgst populāru televīzijas raidījumu formātā, tāpēc viņu filmas «neizskatās tikpat eleganti kā žurnāls Vogue». Viņš ir pārliecināts: modes filmā stāstīt stāstu aicināti paši tērpi.

Šā gada oktobrī SHOWstudio nodrošināja Aleksandra Makvīna 2010.gada pavasara-vasaras kolekcijas skates tiešraidi internetā. N.Naits domā, ka viens no modes zīmolu attīstības ceļiem ir dibināt ciešāku kontaktu ar patērētāju bez jebkādiem starpniekiem. Potenciālais pircējs uz datora ekrāna vēros skati un uzreiz varēs iegādāties tērpu vai aksesuāru, kas viņam patīk, - tāda ir nākotne. (Pats A.Makvīns atzīst, ka viņš ir daudz vairāk ieinteresēts demonstrēt savu modes šovu internetā visā pasaulē, nevis tērēt milzīgu naudu reklāmas kampaņām.) Cits variants, kuru min N.Naits, - pārvērst modes skati par ekskluzīvu teatralizētu priekšnesumu un uztvert to par izklaides industrijas sastāvdaļu, kā to dara Džons Galjano.

N.Naits sadarbojas ar jauno popmūzikas zvaigzni un stila ikonu Lēdiju Gāgu: mūziķes cienītāji aicināti iesūtīt savus videoklipus par apokalipses tēmu (sīkāk par noteikumiem lasiet SHOWstudio.com), kas tiks apstrādāti un izmantoti viņas koncertturnejā The Monster Ball Tour. Šie video kļūs par šova noformējuma elementu un turnejas gaitā pastāvīgi tiks papildināti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?