Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Muzejs ilustrēs strād nieku dzīvi

Apmeklējot glītu namu Grīziņkalnā, Krāsotāju ielā 12, varēs gūt zināšanas par koka ēku renovāciju un muzejā ieraudzīt to, kā mainījušies Rīgas strādnieku ģimeņu sadzīves apstākļi vairāk nekā simts gadu garumā. Plānots, ka no 14. maija apmeklētājiem būs atvērts renovācijas centrs Koka Rīga. Šodien gan Rīgas dome vēl lems par tā izveidošanu, uzticot Rīgas Austrumu izpilddirekcijai nodrošināt muzeja ekspozīcijas un muzeja telpu iekārtošanu un koka ēku renovācijas centra darbības uzsākšanu no 15. aprīļa.

Pirmajā stāvā būs informācijas centrs un biroja telpas, blakus ir izbūvēta vienstāva izstāžu zāle. Šeit ekspozīcija būs veltīta koka ēku rekonstrukcijai. Plānots, ka no rudens te būs iespējams arī saņemt praktiskus padomus no attiecīgās jomas speciālistiem - kokapstrādes meistariem, restauratoriem, būvgaldniekiem. Zāles sienu rotās restaurēts koka ēkas fragments no Pušķina ielas 4, ap 1850. gadā būvētas mājas. Te varēs apskatīt veiksmīgus ēku restaurācijas piemērus, izrādot telpas, stāsta vēsturnieks, Rīgas Austrumu izpilddirekcijas projektu vadītājs Vladimirs Eihenbaums. Pagalma fasādē katrs logs ir atšķirīgs, jo pārstāv dažādus vēsturiskos stilus, te ir arī restaurēts logs no 1850. gada ēkas. Savukārt otrajā stāvā atrodas muzeja telpas, kurās parādīs strādnieku dzīvokļu attīstību no 1870. līdz 1991. gadam.

Muzeja telpas vēl pagaidām tukšas, bez mēbelēm, taču pavisam drīz tās tiks iekārtotas.

Pirmais dzīvoklis parādīs laiku no ēkas celšanas 1876. gada līdz neatkarīgas Latvijas valsts dibināšanai. Dzīvoklī vēl ūdens nav ievilkts, jo tolaik tādu ērtību nebija. Tajā sienas klāj dēlīšu apšuvums, telpu apgaismos petrolejas lampa. Dzīvoklis parādīs Grīziņkalna rūpniecības rajona strādnieku dzīves apstākļus. «Ņemot vērā, ka laukos tad vēl daudzas ģimenes dalīja vienu saimes istabu, visticamāk, šī dzīvokļa saimnieks ar lepnumu rakstīja saviem radiniekiem par to, ka viņa ģimenei ir atsevišķs dzīvoklis,» tā laika dzīvi aicina iztēloties V. Eihenbaums.

Otrajā dzīvoklī jau ir ievilkta elektrība un ūdensvads, par to liecina stilistiski pieskaņots elektrības slēdzis un vadi, šeit ir saglabājušās vecās krāsnis. Šajā dzīvoklī sākumā iecerēta Grīziņkalna iedzīvotāju gadsimta sākuma fotogrāfiju izstāde, bet pamazām arī tas tiks piepildīts ar sadzīves priekšmetiem.

Trešais dzīvoklis parāda Latvijas laika sadzīvi, šeit ir malkas plīts un podiņu krāsns, bet sienas rotā dzeltens kaļķu krāsojums ar rullīšu apdari - ķieģeļsarkanu rakstu. Par tehnoloģiju attīstību liecinās radioaparāts. Vēl šeit ir aptumšojamie logi, kurus jau 30. gadu beigās izmantoja, lai mazinātu aviācijas uzlidojumu briesmas, stāsta V. Eihenbaums.

Savukārt pēdējais dzīvoklis veltīts padomju laikam, te varētu būt dzīvojis kāds VEF rūpnīcas strādnieks. Šeit gāzes plīts aizstājusi malkas pavardu, virtuvē būs ledusskapis, bet dzīvojamajā istabā - televizors. Dzīvoklis tiks iekārtots ar atbilstoša stila mēbelēm un interjera priekšmetiem.

Atsaucoties aicinājumam, iedzīvotāji ziedojuši jau simts sadzīves priekšmetu, pat padomju laika tūristu brokastu bundžas. Taču vēl būtu vajadzīga petrolejas griestu lampa, Latvijas laika dīvāns. Idejas īstenotāji ar laiku cer iegūt arī šos priekšmetus un aicina ziedot strādnieku dzīvi raksturojošas lietas.

Biju apmeklējis Skandināvijas valstīs esošos strādnieku muzejus, mums tāda līdz šim nav bijis, tāpat biju redzējis koka ēkas renovācijas centrus, tā radās ideja apvienot šīs abas lietas un iekārtot šādu vietu šeit, Grīziņkalnā, stāsta Rīgas Austrumu izpilddirekcijas projektu vadītājs arhitekts Jānis Lejnieks. Šī ideja radās pirms septiņiem gadiem, un nu tā būs īstenota.

Praktiskie darbi - Krāsotāju ielas 12 ēkas restaurācija sāksies 2010. gadā. Projekta Grīziņkalna kultūrvēsturiskā mantojuma tūrisma potenciāla stiprināšana kopējās izmaksas - 379 851 lats, no tiem 65% sedza Eiropas Reģionālās attīstības fonds.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?