Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Nākamais solis - īpašs statuss

Leģionāru piemiņas gājienā no Doma baznīcas uz Brīvības pieminekli piektdien, 16. martā, piedalījās gandrīz visa valdībā pārstāvētās Visu Latvijai!-TB/LNNK frakcija. «Ja mēs esam vienota frakcija, tad esam visi kopā,» Dienai sacīja frakcijas vadītājs Einārs Cilinskis. Pretēji koalīcijas partneru mudinājumiem atturēties no dalības leģionāru piemiņas gājienā VL-TB/LNNK ir nevis pakļāvusies spiedienam, bet gan demonstrējusi savu pārliecību vēl uzskatāmāk.

Tiesa, pēc frakcijas deputātes, Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces iniciatīvas dienu pirms 16. marta Saeimā šīs dienas vēsturisko nozīmi vēsturnieki skaidroja diplomātiem, kuri tikšanās rīkotājiem pēc tam teikuši, ka tā bijusi vērtīga.

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (Vienotība) joprojām uzskata, ka diena, kurā jāpiemin brīvības cīnītāji, ir 11. novembris, bet 16. marts ir piemiņas diena tiem, kuri bija ierauti Otrajā pasaules karā. Šiem cilvēkiem ir tiesības iet un godināt savu cīņu biedru piemiņu, bet nav pieņemams, ka šo datumu izmanto politiski, Dienai teica S. Āboltiņa. Viņa domā - ja leģionāru piemiņas dienas gājienā ietu tikai karavīru organizācijas un kādreizējo cīnītāju tuvinieki, tad pie Brīvības pieminekļa nebūtu nepieciešams novietot barjeras un dežūrēt tik ievērojamam skaitam policistu, kuriem Saeimas priekšsēdētāja vēloties pateikt paldies. VL-TB/LNNK pārstāvji valdībā - kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende un tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš - šonedēļ atrodas ārpus valsts, bet G. Bērziņa deleģētais pārstāvis piedalījās piemiņas pasākumā Lestenes Brāļu kapos.

Piektdien Nacionālā apvienība paziņoja, ka drīzumā plāno iesniegt koalīcijā likumprojektu par īpaša Latvijas brīvības cīnītāja statusa noteikšanu leģionāriem. Tajā paredzēts, ka tie karavīri, kuri Otrā pasaules kara laikā piedalījās bruņotajā cīņā pret Padomju Savienību, var saņemt ikmēneša pabalstu un viņiem tiek piešķirta īpaša krūšu nozīme. Projekta autori piedāvā, ka likums varētu stāties spēkā 2013. gadā un no valsts budžeta pabalstu izmaksai papildus būtu nepieciešami aptuveni 360 000 latu. E. Cilinskis paskaidroja, ka ar šādu iniciatīvu partija Saeimā vērsusies jau agrāk. Šīs projekts ir sagatavots pēc Latvijas Nacionālo karavīru biedrības un Daugavas vanagu, kā arī Latvijas Nacionālo partizānu apvienības un Latviešu Virsnieku apvienības priekšlikuma.

Pagaidām ir iespaids, ka īpaša statusa piešķiršanai leģionāriem nav koalīcijas partneru atbalsta. «Šis projekts tiks rūpīgi vērtēts, un man ir grūti prognozēt, vai Vienotība to varētu atbalstīt,» teica S. Āboltiņa. Arī Zatlera Reformu partijas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Vjačeslavs Dombrovskis aģentūrai LETA sacījis, ka iniciatīva rada vairākus jautājumus, piemēram, cik no nacistiskās Vācijas armijā iekļautajiem leģionāriem dienēja brīvprātīgi un cik ir mobilizēti piespiedu kārtā. LETA arī ziņo, ka lielākā Saeimas frakcija Saskaņas centrs neredz pamatu ierosinājumu atbalstīt.

Jau kopš referenduma par Satversmes grozījumiem koalīcijā pārstāvētā Visu Latvijai-TB/LNNK ir tikai nostiprinājusies kā nacionāli konservatīvs politiskais spēks. Tas atspoguļojas arī apvienības reitingā. Latvijas faktu februārī veiktajā aptaujā VL-TB/LNNK bija vienīgais politiskais spēks, kura popularitāte bija jūtami pieaugusi no 8% iepriekšējos mēnešos uz 9,9%. Savām iniciatīvām tā daļēji arī ir pakārtojusi koalīcijas sadarbības padomes sēžu darba kārtību, kurā vai ik nedēļu ierosina diskusiju par kādu nacionālo jautājumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?