Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Nav prasību, nevar pārmest pārkāpumus

Nav neviena normatīvā akta, kas pašreiz Latvijā reglamentētu bērnu rotaļu un attīstības centru vai pieskatīšanas vietu darbību - atzīst Dienas aptaujātie atbildīgo dienestu speciālisti. Ja, atverot bērnudārzu, ir noteiktas stingras darbības prasības, tad rotaļu centrā tā dibinātāji strādā pēc savas mākas un saprašanas.

«Apzinīgākie intuitīvi vēršas pašvaldībā ar vēlmi noskaidrot, kādi normatīvie akti jāņem vērā. Diemžēl, jāsaka - tādu nav. Vienīgais, ko varam darīt - ieteikt izlasīt higiēnas prasības pirmsskolas izglītības iestādēm, kuras būtiski ievērot arī šādās vietās, jo to vadītāji ir atbildīgi par mazuļu drošību un veselību,» atklāj Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Pirmsskolu nodaļas vadītāja Iveta Nagla. Veselības inspekcijā norāda - Labklājības ministrija esot sagatavojusi higiēnas prasības bērnu pieskatīšanas centros, un ir cerības, ka šogad tos varētu arī apstiprināt.

Nav prasību, kas jāievēro, nevar pārmest, ka kaut ko pārkāpj, izņemot nereģistrētu uzņēmējdarbību. Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Bērnu tiesību aizsardzības departamenta vadītāja Inga Millere gan piebilst, ka visa atbildība par bērniem to pieskatīšanas laikā - vienalga, rotaļu centrā, bērnudārzā vai dzīvoklī - gulstas uz pieskatītāju. Taču, ja legālā rotaļu centrā vai bērnudārzā ir tiesiski regulētas vecāku un iestādes attiecības, tad tādā dzīvoklī nekādi līgumi par bērnu pieskatīšanu netiek slēgti.

I. Millere piebilst, ka bezizejas situācijā nonākuši vecāki uz šādiem pakalpojumiem raugās nekritiski un līdz ar to iekrīt, lai gan no vecākiem sūdzības par problēmām šādās pieskatīšanas vietās nav saņemtas. Parasti sūdzoties kaimiņi, kuriem traucē kņada vai viņiem šķiet, ka mazie nav pietiekami pieskatīti. «Nesen devāmies uz vienu šādu vietu Pārdaugavā un, konstatējot, ka bērni tiešām nav pietiekami pieskatīti, zvanījām vecākiem,» stāsta I. Millere.

«Vecākiem vispirms būtu jāsaprot, ko tad viņi savam bērnam grib nodrošināt un attiecīgi kādu pakalpojumu vēlas saņemt - pieskatīšanu vai sistemātisku mērķtiecīgu izglītošanos, un jāsaprot, kur viņš savu bērnu sūta,» uzsver Jānis Mihailovs, Izglītības kvalitātes valsts dienesta Licencēšanas un reģistru departamenta direktora vietnieks: «Bijuši gadījumi, kad vecāki ved bērnu uz kādu rotaļu centru, domājot, ka tas ir bērnudārzs un sagaidot, ka bērns tur apgūs arī jaunas iemaņas, mācīsies, taču vēlāk atklāj, ka vēlamo pakalpojumu nesaņem. Vecākiem jāatceras, ka šie centri pēc būtības ir tikai īslaicīgs pakalpojums, kas nevar pilnībā aizvietot izglītošanos pirmsskolas iestādē.

Mihailovs uzsver, ka vistrakākais ir šie dzīvokļi, kur pieskatītāja atbildība ir ļoti nosacīta. «Kāpēc viņiem nodarboties ar dažādu dokumentu kārtošanu, maksāt nodokļus, ja to visu var apiet. Savukārt vecākiem bieži vien visu nosaka cena,» saka Mihailovs, bet Iveta Nagla ir pārliecināta, ka Rīgas domes piešķirtais līdzfinansējums bērniem, kuri apmeklē privāto dārziņu, palīdzēs atrisināt problēmu ar bērnu uzticēšanu apšaubāmām pieskatīšanas vietām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?