Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Nebūs teātra karalis

«Šie mēneši man palīdzējuši saprast, ka ir radošs potenciāls un komanda,» stājoties Dailes teātra valdes locekļa amatā, saka līdzšinējais direktora pienākumu izpildītājs, agrākais Dailes teātra tehniskais direktors Andris Vītols.

Prieks, ka nav ieliktenis

Kaut arī direktors apstiprināts, konkursu pat neizsludinot, teātris šķiet apmierināts, ka to nevadīs «ieliktenis no ārpuses». A.Vītols Dailes teātrī strādā kopš 1987.gada, karjeru sācis kā skatuves strādnieks un aizvadītajos mēnešos esot sevi parādījis kā kompetentu vadītāju. «Viņam nav privātu māksliniecisku ambīciju, viņš nepretendē uz teātra karaļa amatu. Vienlaikus Andris labi pazīst teātri, pārvalda tā struktūru, pārzina finanšu lietas,» jauno vadītāju raksturo aktieris Juris Žagars. Intriģējošākais jaunums - A.Vītols meklēs teātrim māksliniecisko vadītāju, bet «tas var nebūt režisors».

Kaut A.Vītols sakās lielas izmaiņas Dailes teātrī neplānojam, iezīmētie darbi, šķiet, liecina, ka pārmaiņas teātrī briest. Jaunais direktors, amatā stājoties, uzsvaru liek uz mākslinieciskajiem, nevis finansiālajiem teātra darbības aspektiem, gan piebilstot - plānu īstenošanās atkarīga no teātra finansiālās stabilitātes. Kultūras ministrijas tikko apkopotie dati par pagājušo gadu Latvijas teātros liecina, ka Dailes teātrim veicas necerēti labi, ar to saprotot skatītāju skaita un pašu ieņēmumu no pārdotajām biļetēm pieaugumu. Tādēļ A.Vītols cer, ka štatā izdosies paņemt daļu no teātrī ārštatnieku statusā strādājošajiem jaunajiem aktieriem. «Mums ir talantīgi jaunieši. Protams, gribam, lai viņi kļūtu par mūsējiem pilnīgi. Šobrīd svarīgākais saprast, kuri mums vajadzīgi.» Direktora uzmanības lokā acīmredzot nonāks ne tikai jaunie teātra mākslinieki, jo A.Vītols turpmāk Daili redzot kā aktieru teātri.

Klasika un kvalitāte

Nākamo - Dailes 90.jubilejas sezonu plāno teātra mākslinieciskā padome, kurā ietilpst štata režisori, aktieru un mākslinieciskā personāla pārstāvji. Sezonas repertuārs faktiski esot gatavs, un A.Vītols tam konceptuāli piekrīt, kaut padomi uzskata par pagaidu risinājumu. Nākamais gads Dailē balstīsies uz lieliem klasikas iestudējumiem. Piemēram, sezonu teātris sāks ar Frīdriha Šillera Mariju Stjuarti Dž.Dž.Džilindžera režijā. Dailes teātris turpināšot sadarboties arī ar viesrežisoriem - Rolandu Atkočūnu, Vilemu van den Bosu, apsverot iespēju sadarboties ar Regnāru Vaivaru un Ģirtu Ēci.

Klasika un kvalitāte, uzsver A.Vītols, būs Dailes teātra seja arī pēc jubilejas sezonas. «Mums ir aktieri ar muzikālo potenciālu. To zudībā nelaidīsim. Bet runa var būt par vienu muzikālu iestudējumu gadā. Jā, būs komēdijas. Bet, piemēram, Ceplis, ko ar Lūsēna mūziku iestudēsim nākamajā sezonā, manuprāt, ir klasika. Cilvēki nāk uz mūsu teātri pēc emocijām, un tās - gan smagas, gan priecīgas - te būs,» uzsver A.Vītols.

«Ja mākslinieciskais vadītājs ir režisors, viņš teātri nogalina,» saka jaunais Dailes direktors. Tāpēc teātrim tiks meklēts jauns mākslinieciskais vadītājs, «drīzāk vienkārši māksliniecisks cilvēks, kurš respektētu šī teātra vēsturi un tagadni, bet ar kuru kopā es varētu strādāt pie Dailes nākotnes - stila, jautājuma, kādā virzienā iet Dailes teātris. Tas diez vai būtu cilvēks, kas darītu ikdienas rutīnas darbu». Pie mākslinieciskā vadītāja vai direktora vietnieka mākslinieciskajos jautājumos Dailes teātris, visticamāk, tiks ne ātrāk kā nākamās sezonas sākumā, turklāt pretendents tiks meklēts bez konkursa. Līdz tam direktoru konsultēs teātra mākslinieciskā padome līdzšinējā sastāvā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvie paši sevi apzīmogo

Var tikai apbrīnot aklumu un kurlumu, ar kādu to vai citu viedokli tautās laiž Progresīvie, ja burtiski nedēļu pēc pašu radikālajiem un tuvredzīgajiem publiskajiem izteikumiem par Izraēlas me...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?