Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Negrib, bet riskē sašķelties

Novadu apvienības vadībā Ogres novada priekšsēdi Edvīnu Bartkeviču (Ogres novadam) ir nomainījis Auces novada mērs Gints Kaminskis (LZS), kurš Latvijas Pašvaldību savienības spēku saredz profesionālā novadu dialogā ar lielajām pilsētām. G. Kaminskis pārstāv vienu no 89 novadiem, kas palika ārpus Nacionālajā attīstības plānā noteiktā attīstības centru modeļa «deviņi plus 21».

Lai cik uzsvērti pirms piektdien gaidāmā Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) kongresa vietējie līderi runātu par nepieciešamību būt vienotiem, kongresa priekšvakarā parādās riski, kas var radīt pretrunas pašvaldību attiecībās.

Tie nebūtu jāsaista tikai ar to, ka Novadu apvienības vadībā būs ne vairs lielā attīstības centra, bet gan mazo novadu pārstāvis. Modelī «deviņi plus 21» ir deviņas lielās pilsētas, ap bijušajām rajonu centru pilsētām izveidotie novadi, kā arī Līvānu, Siguldas un Smiltenes novads. Pēdējā gadā kā atsevišķs valdības partneris parādās Lielo pilsētu asociācija. Vairāku novadu pārstāvji atzina, ka lielās pilsētas ir aktīvākas un konstruktīvākas savu interešu aizstāves valdībā, radot konkurenci Latvijas Pašvaldību savienībai. Arī Finanšu ministrijā Dienai neoficiāli apstiprināja, ka tas pat nedaudz apgrūtinot darbu, jo pašvaldības ir nevis kā viens, bet divi sarunu partneri. Lielo pilsētu asociācija arī izcīnīja tikšanos par budžetu ar premjeru Valdi Dombrovski (Vienotība) 7. augustā, bet LPS neizdevās to panākt līdz kongresam 9. augustā.

Novadu apvienības priekšsēža vēlēšanās piektdien G. Kaminskis bija vienīgais pretendents. E. Bartkeviču neviens neizvirzīja. «Ja mani izvirzītu, es kandidētu. Taču ar šīm vēlēšanām nedrīkstēja vēl vairāk sašķelt pašvaldības,» Dienai atzina E. Bartkevičs, kurš ieņem vadošu amatu arī Rīgas plānošanas reģiona attīstības padomē. Daži viņa atbalstītāji atzina, ka «zināma minstināšanās notika, bet mēs redzējām, ka Gintam ir vairākums, jo viņu atbalstīja Zemnieku savienības pašvaldību vadītāji». ZZS vietējās vēlēšanās ieguva lielāko ietekmi. Vairāki lielo novadu pārstāvji negribot teikt neko, ko varētu uztvert kā šķelšanos, taču viņi apzinās, ka varētu tikt apdalīti interešu pārstāvniecības ziņā. Tādā gadījumā kaut kas būšot jādara.

Iespējams, te var runāt par zināmu vēstures atkārtošanos. Lielo pilsētu asociācija (LPA) savulaik izveidojās, jo lielo pilsētu vadītāji Latvijas Pašvaldību savienībā bija mazākumā, tajā dominēja pagastu vadītāji. Tagad LPA izpilddirektora vietnieks Māris Kučinskis atzīst, ka ar lielajiem novadiem lielās pilsētas redz daudz kopīga un labprāt tuvinātos. Uz vaicāto, kā lielās pilsētas panāca tikšanos ar premjeru, M. Kučinskis atbildēja: «Ir jāciena partneris, pie kura tu ej kaut ko prasīt, nevis kā āžiem jānostājas pozīcijā pret.» Lielās pilsētas budžeta sagatavošanas laikā ir aktīvi savas intereses aizstāvējušas ministrijās. No valdības pārstāvju teiktā varēja secināt, ka tas tika gaidīts arī no Pašvaldību savienības. Budžeta gatavošanā liela loma ir tieši darbam ministrijās.

LPS priekšsēdis Andris Jaunsleinis, kuru vēlreiz varētu ievēlēt par LPS līderi, kongresa priekšvakarā ir kareivīgi noskaņots, un 2014. gada valsts budžeta veidošanai būs veltīts viens no kongresa vēstījumiem. Viņš vairs nevēloties pieļaut to, kas notika pērn, kad pašvaldības tika sašķeltas, daļai pašvaldību piešķirot papildu dotācijas tā vietā, lai visiem kompensētu iedzīvotāju ienākuma nodokļa samazinājumu. Kā lielās pilsētas, tā novadi vēlas saņemt garantijas, ka pašvaldību budžets augs proporcionāli valsts budžeta pieaugumam. Tagad ir bažas, ka, samazinot iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) vēl par 1%, pašvaldību ienākumi samazināsies vēl vairāk, tajā pašā laikā to pienākumi pieaugs. Tiesa, valdībā vēl nav notikusi diskusija par IIN iespējamo tālāku pakāpenisko samazināšanu, par ko partijas vienojās pirms gada.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?