Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Negrib piecelties no dīvāna

Rojas vidusskolas eksperte

Zane Hazena

Roja ir maza pilsēta. Lai arī pasākumi Rojas Kultūras centrā notiek vismaz reizi mēnesī, ja ne biežāk, pilnas skatītāju rindas esmu manījusi tikai pāris reižu. Pati šos pasākumus apmeklēju gandrīz vienmēr, aicinot līdzi draugus. Paradoksāli, bet uz koncertiem par brīvu zāle ir tukša, parasti atnāk tikai pašdarbnieku radi. Bet uz pasākumiem, kur biļetes maksā Ls 4 un dārgāk, zāle ir pārpildīta. Skolēni Kultūras centrā parādās tikai tad, kad ir skolas koncerts vai pasākums, vai tad, ja mamma atvilkusi līdzi. Jaunieši savu laiku drīzāk pavadīs pie datora un televizora, nekā apmeklēs kultūras pasākumu. Nuja, nav jāpieceļas no dīvāna, lai noskatītos kādu teātra izrādi... Bet šādi pavadīts laiks, manuprāt, ir nelietderīgs. Vērtīgāk būtu piespiest sevi aiziet uz kādu kultūras pasākumu un visu redzēt savām acīm!

Osvalds Neiders

E. Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas eksperts

Mēs, puikas, ar vārdu «kultūra» katrs saprotam atšķirīgas lietas. Daudziem tas pozitīvas asociācijas nemaz neraisa. Pazīstu čaļus, kuriem aiziešana uz kino ir viss, kas nepieciešams. Un nav jau tā, ka viņi skatītos Kannu kinofestivāla labākās filmas... Mazā pilsētā kultūra nav īpaši augsta prioritāte, turklāt Alūksnē kultūras un izklaides iespēju īpaši daudz nav, tāpēc, lai kaut ko redzētu, dzirdētu, jābrauc vai nu uz galvaspilsētu, vai vēl tālāk. Manā paziņu lokā gan ir cilvēki, kuri ļoti augstu vērtē kultūru un tās labumus. Muzeji, teātris, opera, proti, klasiskās kultūras izklaides vietas tiek retāk iekļautas must-see sarakstā, jo daudziem šīs vietas nepatīk vēl no ekskursijām mazākajās klasītēs. Tagad, lai kādam iemestu āķi lūpā uz muzeja apmeklēšanu, būtu jāpiedāvā vismaz Ufici galerija Florencē vai Vatikāna muzejs, bet tad atkal jārēķinās ar paprāvām izmaksām. Tāpēc izveidojas tāds kā melnais caurums, no kura grūti tikt ārā. Toties koncerti gan iet uz urrā. Pēdējais, kuru apmeklēju, bija Instrumenti Arēnā Rīga. Un tad man šķita, ka satiku pusi skolas.

Katrīne Ēvalde

Rīgas Valsts 2. ģimnāzijas eksperte

Mūsdienu vidusmēra jaunietis kultūras dzīvi izprot kā daļu ikdienas. Rīgā iespēju klāsts ir pietiekami plašs, lai katrs varētu sevi izpaust interesējošā kultūras sfērā. Tieši jauniešu vidū popularizē nevis pompozus un dārgus pasākumus, bet vietas un projektus, kur savācas šaurs domubiedru loks, piemēram, kafejnīcā Dirty Deal Cafe šobrīd norisinās jauno dramaturgu lasījumi, kur ikvienam ir iespēja būt interesantu cilvēku sabiedrībā. Īpaši iecienīti ir mūzikas pasākumi amatieriem, tā sauktie Jam Sessions. Tomēr neesam aizmirsuši arī par tradicionālajām vērtībām. Viena no aktuālākajām kultūras baudīšanas vietām ir teātris. Jaunieši ne tikai paši apmeklē dažādus kultūras pasākumus, bet arī iesaistās to veidošanā. Varu minēt Rīgas Skolēnu domi, kas aicina ikvienu veidot pieredzi pasākumu organizēšanā. Mūsdienās jaunatne ir inteliģenti cilvēki ar lielu potenciālu un savu īpatnējo kultūras izjūtu, kas bagātina sabiedrības dzīvi un sniedz pozitīvu skatījumu nākotnē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ir daudz lielisku jauniešu!

Zita Eismonte
Liepājas Valsts 1. ģimnāzijas kulturoloģijas
skolotāja
Iesaistīšanās kultūras dzīvē ceļ cilvēka intelektu un vispārējo personas kultūras līmeni. Mani ārkārtīgi sajūsmina, ka ir daudz lielisku jauniešu, kuri savos uzskatos par personības attīstību var dalīties ne tikai ar vienaudžiem, bet dzīves norišu uztverē drosmīgi dalīties arī ar tiem, kuru uzskati par dzīvi ir nobrieduši. Tikai liela daļa jauniešu nevēlas uzņemties papildu pienākumus, tādēļ daudziem kultūras aktivitātes neizraisa interesi.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?