Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Neslimo meža aveņu dēļ

Zelta zivtiņas seriāla dalībniece un Vides filmu studijas veidotā TV raidījuma Ziemeļu puse vadītāja Marta Selecka cenšas dzīvot veselīgi, bet tas nav pašmērķis. Arī viņai ir lietas, kurās grēko, bet šoreiz par veselīgajām.

Kā tīri māju?

Māju tīru, neizmantojot ķīmiskās vielas, bet ar speciālām mikrošķiedras lupatiņām. Iegādājos divas lupatiņas, vienu mazgāšanai, otru spodrināšanai, kalpo jau divarpus gadu. Garantija ir uz septiņiem. Tas ir lētāk un veselīgāk. Nav jāpērk pudele, kuras sastāvā nemaz neorientējos. Grīdas mazgāšanai arī tā pati mikrošķiedra, tikai grīdas lupatā. Traukiem lietoju ekoloģiskās tabletes, kas nemaz nav dārgākas kā parastās. Varbūt tās nav tik intensīvas, bet piemiedzu acis. Lai nav šķīvji nenormāli spoži.

Vai ķīmijai kosmētikā arī saki nē?

Ilgi nelietoju nevienu krēmu. Es nezināju un man arī neinteresēja, kas jālieto. Taču draudzenes sāka audzināt. Iepatikās latviešu ekoprodukcija. Māsa uzdāvināja. Kopš tā laika neesmu pamēģinājusi neko jaunu, turos pie pārbaudītām vērtībām. Ikdienā staigāju neuzkrāsojusies, tas nesagādā nekādu diskomfortu. Sabiedrībā uzkrāsojos, tas piedod šarmu situācijai, tā vairs nav ikdiena.

Kāda nozīme kustībām tavā dzīvē?

Viss ir līdzsvarā. Lai uzturētu sevi formā, lai būtu dzīvīgums, enerģija, ir jākustas. Dzīvoju centrā, pārsvarā pārvietojos kājām. Dažreiz pavingroju trenažieru zālē. Vingrošanā pievēršu uzmanību konkrētām ķermeņa daļām, tad ātri var redzēt rezultātu. Agrāk man bija muguras problēmas, taču atradu labu treneri, kurš parādīja vingrojumus. Vispār sevi nepiespiežu un pāri nenodaru. Katru dienu man ir absolūta nepieciešamība būt svaigā gaisā, kaut vai parkā, pastaigāties.

Vai ēst labi gatavo?

Neesmu no tām meitenēm. Bet ļoti sekoju līdzi tam, ko ēdu. Pievēršu uzmanību produktu sastāvdaļām. Baidos no svešām lietām. Vairos no produktiem, kuros ir garšas pastiprinātāji, mākslīgie saldinātāji. Daudziem draugiem šķiet, ka man ir fobija, jo, ieejot veikalā, aizdomīgi skatos uz produktiem. Brokastīs katru rītu ēdu auzu pārslu putru. Tas ir klasisks veids, kā ietaupīt, un arī gatavošana neaizņem daudz laika. Esmu tā pieradusi, ka tas nav rīts, ja nav auzu pārslas putras.

Man ir lauku mājas. Vasarās audzējam zemenes, kartupeļus, lai pašiem viss ir. Ja pašu audzēts, tad zini, ka tas ir labs produkts. Rudenī savācu augļus, spiežu sulu un vāru ievārījumus. Bet mani interesē arī restorāni. Vienmēr esmu priecīga paēst ārpus mājas, ļoti bieži to daru. Tā ir arī sava veida relaksācija. Bija tāds posms, kad gāju uz restorānu un ņēmu tikai to, ko zināju. Tagad ar baudu pamēģinu kaut ko jaunu.

Vai ir vēl kāds produkts, bez kā nevarētu dzīvot?

Svaigs lauku biezpiens. Veselīgs un garšīgs. Ļoti garšo ogas - zemenes, avenes, meža zemenes, mellenes. Vasarā mēģinu ogas maksimāli daudz savākt un ielikt saldētavā. Viens no noslēpumiem, ko iemācījos, ir brūklenes ielikt cukurūdenī. Ieliec ledusskapī burciņu, un tā stāv līdz Ziemassvētkiem. Ziemassvētkos brūklenes ir svaigas, var ēst augļu vietā. Viens no maniem mīļākajiem produktiem ir arī piens.

Kādi vēl ir tavi ieradumi?

Guļu bez spilvena. Esmu lasījusi dažādas teorijas, ka tas veselībai nav labi, ka vajag gulēt uz spilvena. Bet man ir labi bez.

Vēl māku priecāties par vienkāršām lietām. Pats svarīgākais manā dzīvē ir nesarežģīt situācijas, baudīt mirkļus un procesu. Kaut vai lauku mājas, kolosāli, ka varu aizbraukt uz mežu, salasīt sēnes, ogas. Ēst no krūma avenes. Tā ir ekstra, ko ne visi var.

Vai ļaujies saules iedegumam?

Neesmu jūrmalas meitene. Saulē ātri kļūstu sarkana un vasarraibumaina. Vasaras pavadu lauku mājās. Jau no bērnības - lielākos vai mazākos darbos, priekos, upēs, ezerā. Bērnībā mūs 31.maijā nogādāja laukos, 31.augustā savāca. Tomēr esmu pilsētniece. Nevaru iedomāties sevi ārpus pilsētas. Nevarētu pārcelties uz laukiem, ņemt savu Gauju un slaukt. Tā dzīvot nav priekš manis. Lauku māja man ir tas pats, kas citiem Jūrmala vasarā.

Ja saslimsti, kā rīkojies?

Pateicoties meža avenēm, es daudz neslimoju. Pats svarīgākais uzņemt vitamīnus vasarā. Es tās vasarā tā saēdos, ka man pietiek vitamīnu visai ziemai. Šī ziema man bija pārsteigums, jo daudz ceļoju, bija iespēja saaukstēties. Dažos brīžos bija tā, ka avenes nepalīdzēja, saslimu, bet neesmu no tiem cilvēkiem, kas ārstējas, piemēram, ar medu. Ja kaut kas, tad uzreiz daru kaut ko lietas labā, lai ir rezultāts. Lai nav tā, ka ārstējos ar zāļu tējām divas nedēļas, un nekā. Risinājumu meklēju ātri.

Un kā ar garīgo higiēnu?

Ja man ir melanholisks noskaņojums, uzspēlēju flautu. Neko īpašu, patrokšņoju. Tas palīdz sakārtot domas. Flauta ir labs veids, kā pameditēt. Klusums nav mans draugs. Ja ir klusums, tad nav kaut kas kārtībā. Dažreiz stresa situācijās neatsakos ar draudzenēm iedzert vīna glāzi, izrunāties. Bet stress mani mobilizē, nav traucēklis. Pilsētniekam stress piedod enerģiju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?