Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Nevienojas par piena nozares miljoniem

Joprojām necik tālu nav pavirzījusies triju lauksaimnieku kooperatīvu - Dzēse, Trikāta un Piena partneri KS - ideja par jauna uzņēmuma celtniecību, apgūstot Eiropas Savienības atvēlētos 4,6 miljonus latu piena pārstrādes modernizācijai. Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) vēl par nedēļu atlicis lēmuma pieņemšanu, mudinot piena ražotājus un pārstrādātājus uz turpmākām sarunām. Savukārt kooperatīvi skeptiski skatās uz priekšlikumu veidot kopuzņēmumu ar a/s Rīgas piena kombināts (RPK), kaut arī piedāvātie nosacījumi izskatās izdevīgi.

Kopumā piensaimniecības attīstībai papildus piešķirti deviņi miljoni latu, un kooperatīvi pretendē apmēram uz pusi no šīs summas, bet tiem pašiem jānodrošina 40% līdzfinansējums. Taču, uzklausot ieinteresēto pušu viedokļus, nerodas pārliecība, ka tuvākajā laikā skaidrība radīsies. Ministrs gaida kooperatīvu biznesa plānu, savukārt kooperatīva Dzēse vadītājs Māris Petrēvics saka - kamēr nav zināma atbalsta summa, plānu izveidot nav iespējams. Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks, kurš arī piedalījās sarunās pie ministra, ir nobažījies, ka kooperatīvu piedāvājums ir nekonkrēts - visu laiku mainās vīzija par atrašanās vietu, partneriem, produktiem, ko ražos. Viņaprāt, par ES miljoniem nevajag celt jaunu piena kombinātu, jo jau patlaban esošo uzņēmumu jaudas ir pietiekamas, lai pārstrādātu visu pienu, ko šobrīd eksportē uz Lietuvu. Vēl vairāk - piena trūkuma dēļ uzņēmumi neizpilda eksporta pasūtījumus. Tāpēc jaunas ražotnes būvniecība pilnīgi jaunā vietā varētu izrādīties neveiksmīga.

Savu risinājumu pērn kooperatīviem bija piedāvājis arī RPK. Uzņēmuma līdzīpašnieki Ivars Strautiņš un Atis Sausnītis stāsta, ka piedāvājums bijis veidot jaunu kopuzņēmumu uz RPK zemes, kurā kooperatīviem piederētu 70%, bet RPK - 30%. Elektrība, komunikācijas, attīrīšanas iekārtas būtu pa rokai un neprasītu papildu ieguldījumus. «Latvijā ir 40 piena pārstrādes uzņēmumu. Veidot vēl vienu diez vai ir ekonomiski pamatoti. Saražot var visi, bet pārdot - tikai tie, kam ir pieredze un sakari,» uzskata A. Sausnītis. RPK dienā iepērk 400-450 tonnu piena, bet uzņēmums nestrādā ar pilnu jaudu. Jaunā ražotne dotu iespēju attīstīt jaunus produktus, tiesa, arī par tiem bijušas domstarpības - kooperatīviem interesanta likusies iebiezinātā piena ražošana, RPK jaunajā kopuzņēmumā labprātāk gribētu ražot sieru.

M. Petrēvicam par domstarpībām ar RPK ir cita versija: «Mēs nekad nebūsim noteicēji, sadarbojoties ar lielu uzņēmumu. Ja jaunā rūpnīca atradīsies RPK teritorijā, mēs bez viņu ziņas nevarēsim ne iebraukt, ne izbraukt. Es netaisos kādam būt par pakalpiņu.» Dzēse izpelnījusies piena pārstrādātāju pārmetumus, jo izved pienu uz Lietuvu un lepojas ar to. «Jā, es lepojos, ka tādā veidā spēju nodrošināt saviem zemniekiem augstāku iepirkuma cenu. Kad mums būs sava rūpnīca, es lepošos, ka pienu pārstrādājam uz vietas,» norāda M. Petrēvics.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?