Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

No divlapu pīckiņas izaug kārtīgs koks

Inga Patmalniece

Lai gan Latvijā ir ceļmalas, kur mežu vietā spīd «noskūti» pakalni, citviet - jaunaudzes, liekot domāt, ka koki tiek nesamērīgi izcirsti, Latvijas valsts mežu (LVM) pārstāvis Tomass Kotovičs tomēr teic: «Meži Latvijā nav izcirsti!» Viņš skaidro, ka, skatoties ar šodienas acīm, būšot ko cirst arī pēc 120 gadiem, jo viss, kas notiek mežā šodien, realizēsies pēc 100 gadiem - tas ir tik ilgs laiks, cik ilgi aug priede, līdz sasniedz ciršanas vecumu.

Kā katru pavasari, arī šosezon aprīlī un maijā LVM organizē gadskārtējās Meža dienas: dabas draugi tiek aicināti piedalīties meža stādīšanā, izlikt putnu būrīšus un sakopt dabu, atsvabinot to no atkritumiem. Šogad līdz pat jūnijam visā Latvijā kopumā notiks vairāk nekā 200 Meža dienu pasākumu. Tajos ar dabas draugu palīdzību ik gadu tiek iestādīts ap 500 hektāru liels mežs.

T. Kotovičs stāsta, ka pati ideja par Meža dienām ir visai sena. Tāda tradīcija bijusi jau Kārļa Ulmaņa laikā, arī padomju laikos, bet esot kāda būtiska atšķirība: padomju laikos Meža dienu ideja bija aicināt cilvēkus palīdzēt mežiniekiem stādīt mežu, savukārt mūsdienās profesionālu stādītāju pietiekot un Meža dienu mērķis ir pavisam cits - dot iespēju pilsētniekiem pabūt mežā, iestādīt koku un uzzināt, kā tas aug. «Pirms koku stādīšanas ir saruna - ko darām, kāpēc, kas te iepriekš audzis un cik ilgi audzis, kāpēc nocirsts, kā tika sagatavota augsne un kā aug koki,» atklāj T. Kotovičs. Jautāts, kādus kokus stāda Meža dienās, viņš atbild, ka tas saistīts ar to, kādas sugas ir attiecīgajā mežā. «LVM vienmēr ir teikuši, ka negrib mainīt šo sugu sastāvu, jo tādu, kādu esam mantojuši no tēviem un vectēviem, atdosim bērniem un bērnu bērniem. Tas nozīmē, ka galvenā suga, ko stādām, ir priede, kas aug apmēram 48% no mūsu teritorijas. Un ir svarīgi zināt - lai priedi varētu iestādīt, ir jāveic kailcirte, citādi koks neaug, jo priedei vajag tīru, gaišu vietu. Vēl stādām egli un bērzu.» T. Kotovičs arī pats ik gadu piedalās koku stādīšanā un ir sarēķinājis, ka Meža dienās vienā dienā iestāda ne mazāk kā 100 stādu, kopsummā - 500 koku gadā.

Paralēli Meža dienām LVM trešo gadu rīko arī projektu Skābeklis, kurā skolām tiek izsūtītas 10 tonnas koku sēklu. Tā ir iespēja skolēniem koku izaudzēt pašiem, sagaidīt, lai sēklas sadīgst, un redzēt brīnumu, kā koks aug: «No sākuma ir zaļa pīckiņa, tad parādās divas lapas, un tad sāk augt stāds, kuru nākamā gada pavasarī var iestādīt dabā,» stāsta LVM pārstāvis.

Meža dienu pasākumi ir bez maksas. Pasākuma dalībniekiem pašiem ir jānodrošina transports līdz norises vietai un uzkodas enerģijas uzturēšanai. Vairāk par norises vietām un laiku - www.mammadaba.lv/mezadienas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūža ilguma maksimums sasniegts

Ļoti iespējams, liela daļa fiziski veselo šā brīža jauniešu nodzīvos līdz 100 gadu vecumam, taču maz ticams, ka bez fundamentālas ārējas iejaukšanās cilvēka ķermeņa darbībā šo robežu izdosies ievēro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?