Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

No klienta ir jāizspiež pēdējā sula

Lapojot darba sludinājumus pārdevējiem, uzdūrāmies kādam visai vilinošam darba piedāvājumam portālā ss.lv. «Vēl šonedēļ dodam iespēju pieteikt sevi vakancei. Garantējam BEZMAKSAS apmācības. Vidējais atalgojums LVL 400,» sola anonīmais darba devējs, kuram e-pastā nosūtījām Elīnas Liepas CV. Nepaiet ne pāris stundu, kad man zvana Roberts un stādās priekšā kā telekomunikāciju uzņēmuma Baltcom pārstāvis_.

_ Tikpat raitā tempā mani uzņem viņa «komandā». Jau tās pašas nedēļas beigās, kad esmu izgājusi divas dienas ilgas apmācības ar labākajiem paņēmieniem, kā klienti jātin ap pirkstu, mani sūta ielās. Pareizāk sakot - kāpņu telpās, kas ir šī amata galvenais darbalauks.

Pārrunas notiek patukšās, taču plašās biroja telpās Pulkveža Brieža ielā. «Vai zini, uz kurieni esi atnākusi? Aptuveni saproti, ar ko mēs nodarbojamies,» ar platu smaidu taujā Roberts. Atbildu, ka nekas daudz sludinājumā nebija minēts. Viņš paskaidro, ka pārstāv firmu (nosaukumu nemin), kas sniedz pārdošanas pakalpojumu uzņēmumam Baltcom. «Nekas taustāms tas nav, kā mēs sakām - mēs pārdodam emocijas,» Roberts nebeidz smaidīt. Emociju pārdošana nozīmē klauvēšanu pie daudzdzīvokļu mājinieku durvīm un centienus noslēgt ar viņiem līgumu par televīzijas, interneta vai telefona izmantošanu. Baltcom noteikti nebūšot vienīgais šī uzņēmuma klients, jo padomā esot lieli attīstības plāni. Tādēļ priekšnieks Edgars meklējot apsviedīgus cilvēkus, kas no pārdevējiem izaugs par biroja vadītājiem.

Pēc mirkļa ierodas arī pats Edgars. Solārijā labi iedegušajam puisim ir pāri divdesmit. Uz galda viņš noliek zelta krāsas viedtālruni, kas labi pieskaņots rokas pulkstenim, un sāk pētīt manu CV. Tā kā es studēju komunikācijas zinātni, tad šāds darbs man paplašināšot komforta zonu. «Zini, kas ir komforta zona? Es domāju, ka jā. Mācīta esi. Respektīvi, ja kādreiz tev vajadzēs vadīt kādu sapulci vai kaut ko, tev nebūs problēmu iziet. Tāpēc tas ir diezgan ir izdevīgi,» viņš paskaidro. Izglītības kontekstā Edgars piebilst, ka «teorija, tas viss ir sūds. Tagad mūsdienās galvenais ir praktika». Pēc aptuveni 20 minūšu ilgās intervijas, kuras laikā par manām kompetencēm neviens īsti nepainteresējas, tās pašas dienas vakarā saņemu zvanu no Roberta ar prieka vēsti - esmu uzņemta komandā.

Divas dienas pēc pārrunām sākas «bezmaksas» apmācības, kurās man piebiedrojas Linda. Viņa patiešām ir 1. kursa studente, apgūst mārketingu Alberta koledžā. Sākumā Edgars iepazīstina ar pieciem soļiem, kā jāizskatās visai pārdošanas procedūrai no brīža, kad klients atver durvis, līdz līguma slēgšana. Viņam seko Jānis, kurš, pēc visa spriežot, ir panākumiem bagātākais pārdevējs un stāsta par «impulsa faktoriem», ar kuru palīdzību pārdot. Būtiskākais esot panākt klientā alkatību, lai rodas sajūta, ka šo pakalpojumu nedrīkst palaist garām. Jānim šis triks lieliski esot izdevies mājā, kurā dzīvo aktieris Andris Bērziņš: «Tas no UgunsGrēka. Nu, kas ir Donātam tēvs.» Visi mājas iedzīvotāji viņam cirtuši ciet durvis, līdz nonācis pie A. Bērziņa dzīvokļa. Tā kā aktieris ar viņu noslēdzis līgumu, Jānis izdomājis apstaigāt dzīvokļus pa otram lāgam un stāstīt, ka «Andris Bērziņš paņēma un teica, ka jums tas varētu interesēt». Pateicoties tam, šo māju Jānis esot pametis par sešiem līgumiem bagātāks.

Darbības lauks neaprobežojas tikai ar konkrētās mājas dzīvokļiem, jo katrs pretimnācējs ir potenciālais klients, uzskata Jānis. Īpaši tas attiecoties uz omītēm, kuras sēž bariņos uz soliņiem un pļāpā. Veiksme garantēta, ja izdodas saprast, kura no visām ir «barvede». Vēl kas svarīgs par omītēm - reizēm viņas mēdz aizrunāties, tad jāliek manīt, ka steidzies. Viens no paņēmieniem esot paskatīties rokas pulkstenī. Tā varot darīt arī tad, ja pulksteņa uz rokas nemaz nav, jo cilvēks padomās, ka steidzies, pamāca Jānis. «Es padomātu, ka debils,» komentē viņa kolēģis Ivo. «Jā, attapīgs cilvēks tā padomātu. Bet lielākā daļa cilvēku... viņi ir tādi prasti,» saka Jānis. Rezumējot pirmo mācību dienu, Jānis apgalvo, ka no klienta ir jāizspiež pēdējā sula.

Otrajā mācību dienā ar Lindu pie biroja durvīm dirnam teju pusstundu, līdz ierodas Jānis ar sekretāri Liānu un atvainojas par kavēšanos. Katrai viņš iedala pa bukletam un iepazīstina ar piedāvāto pakalpojumu cenām. Pēc neilga laika pievienojas Roberts, vēlāk arī Edgars. Šoreiz uz galda viņš noliek Borjomi pudeli un Robertam saka, ka nejūtas pārāk labi, jo vakar atpūties Četros baltos kreklos. Jānis mums tikmēr stāsta, ka pēc sešām nedēļām no pārdevēja varēsim kļūt par treneri, vēl pēc pusgada spīd menedžera asistenta amats, pēc četriem mēnešiem arī menedžera gods. Par vienu līgumu pārdevējs uz rokas var nopelnīt 6-50 latus, dienā varot noslēgt 2-4. Uz biroja ziņojuma dēļa rakstīts, ka marta čaklākais pārdevējs noslēdzis 44 līgumus. Otrā apmācība ir galā. Divas dienas pēc tās man būtu jāsāk strādāt pieredzējušāka kolēģa virsvadībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Pārdošanas triki

1) Pie durvīm jāmīņājas, jo tad dzīvokļa īpašnieks var padomāt, ka tev vajag uz labierīcībām, un ieaicināt iekšā. Ja pārkāp slieksni, tad par 80% līgums jau esot rokā.
2) Jāsarēķina astronomiska summa, lai parādītu, cik katrs pakalpojums izmaksā atsevišķi.
3) Jāievieš bailes pazaudēt šo pakalpojumu un jāliek manīt, ka tev ir vienalga, vai klients to iegādāsies. Tādēļ jāmelo, ka tava alga nav atkarīga no līgumu skaita.
4) Jārada sajūta, ka steidzies. Tas izdodas, ja uz klienta galda lēnām izliec visu somas saturu un tad pēkšņi vienā paņēmienā to sagrāb un ieliec atpakaļ.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?