Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

No kurienes atkal radusies nauda

Ekonomikas pieaugums ir samērā abstrakts jēdziens, daudz grūtāk tēzi par nemainīgi grūto dzīvi savienot ar pieaugumu mazumtirdzniecībā. Ja pārdošana gada laikā aug par desmito daļu, bet mēbeļu un apģērbu pārdošana pat par ~30%, kaut kur šī nauda taču rodas? Latvijas statistika netiek taisīta valdībai par labu, 2008.-2009. gada norises ekonomikā tā atspoguļoja visā to šaušalīgumā.

Kaut arī lielākajai daļai cilvēku dzīve tiešām labāka nekļūst, vidējie ienākumi aug, tātad ieguvumi no izaugsmes koncentrējas samērā nelielā iedzīvotāju daļā. Drusku nesmalkjūtīgi ieguvējus dalīšu divās daļās - tajos, kuriem to vajag visvairāk, un tajos, kuriem to vajag vismazāk.

Tie, kuriem vajag visvairāk, ir cilvēki, kuri bijuši bez darba. Ja starp politikas mērķiem varētu izvēlēties: ienākumu pieaugums nemainīgam strādājošo skaitam vai stagnējošas algas apvienojumā ar strauju nodarbinātības kāpumu, es izvēlētos otro. Lielākais krīzes radītais sociālais ļaunums ir bezdarbs, jo tas nozīmē ne tikai nabadzību, bet arī darba un sociālo iemaņu zaudēšanu, īpaši augstu emigrācijas risku.

Par laimi, pa otro taciņu ejam strauji. Salīdzinot šo un iepriekšējā gada jūliju, VID reģistrēto valsts obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksu maksātāju skaits pieaudzis par 3%. Nedomāju, ka ir runa tikai par Rīgu. Latvijas Bankas ekonomistes Agneses Bičevskas veiktais iespaidīgais pētījums par reģionu ekonomiku (lasāms www.makroekonomika.lv) norāda, ka 2011. gadā nodarbinātība atsākusi augt ne tikai Rīgā un Pierīgā, bet arī Vidzemē un Zemgalē.

Kad būs pietiekami augusi nodarbinātība, sāks straujāk augt algas, pagaidām apstākļi uzņēmējus vēl nespiež. Kaut arī daudz dzird par darbaspēka trūkumu, pagaidām vismaz rūpniecības uzņēmumu aptaujas liecina, ka darbinieku trūkums kā izaugsmi ierobežojošs faktors ļoti tālu atpaliek no joprojām nepietiekama pieprasījuma, starpība ir apmēram piecas reizes. Acīmredzot darbiniekus vairākumā gadījumu var atrast, un tas bremzē algu kāpumu. Taču situācija darba tirgū noteikti mainīsies par labu algota darba veicējiem. Iespējams, eirozonas problēmu dēļ izaugsme piebremzēsies, bet atkal pieaugs patēriņa loma ekonomikā. Daudz vairāk cilvēku nodarbina nevis ražošana, bet tērēšana, lai cik piedauzīgi un laikmeta garam neatbilstoši tas izklausītos.

Tagad par tiem, kuri bez papildu ienākumiem varētu gluži labi iztikt, kā varbūt nodomātu liela daļa sabiedrības, - tie ir uzņēmēji. Viņu ienākumi šobrīd aug patiešām strauji. Saskaņā ar IKP datiem darba algu kopsumma šī gada 2. ceturksnī attiecībā pret to pašu laiku pirms diviem gadiem faktiskajās cenās auga par 10,7%, bet kategorija ar jocīgo nosaukumu «darbības koprezultāts un jauktais kopienākums», kas ietver cita starpā uzņēmēju ienākumus, auga par 26,5%. Šāds uzņēmējdarbības ienesīguma kāpums likumsakarīgi veicina arī investīcijas, tāpēc ieguldījumi pamatkapitālā šī gada 1. pusē ir auguši par 28%. Tas var tikai paātrināt darbvietu skaita kāpumu, kam savukārt jāseko straujākam algu kāpumam.

Nesaku, ka valstij nevajag veicināt ekonomikas izaugsmes efektu straujāku izplatīšanos sabiedrībā ar pārdales palīdzību, taču šī izplatīšanās jebkurā gadījumā ir tikai laika jautājums.

* DNB bankas ekonomikas eksperts

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?