Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Oficiāli vieglas cerību beigas

Vieglāk un ātrāk, - būtiskākie guvumi, ko min daudzi par šķiršanos lēmumu jau pieņēmušie pāri, komentējot likuma izmaiņas, kas no šā gada 1. februāra ļauj laulību izšķirt pie notāra. Tas gan var notikt tikai tad, ja laulātie vienojušies gan par kopīgās mantas sadali, gan par jautājumiem, kas skar bērnu aizgādību.

Laulība var tikt izšķirta ne ātrāk kā 30 dienu pēc lietas uzsākšanas - šajā termiņā vienam vai abiem laulātajiem ir tiesības atsaukt savu iesniegumu. Ja laulātie savstarpēji nav vienojušies par laulības šķiršanu vai attiecībā uz kādu no jautājumiem, kas skar kopīgu nepilngadīgu bērnu vai kopīgu mantu, laulību var šķirt tikai tiesa.

Šķiršanās tikšanās procesā

Šķiršanās ir sāpīgs process, taču pāri, kuri izvēlējās šķirt laulību pie notāra, uzskata, ka šādi tā ir «nervus un laiku saudzējošāka procedūra». Lielākoties laulātie šādu soli spert izvēlas pragmatisku un emocionālu apsvērumu dēļ.

Pāris, kuri savu laulību slēdza zīmīgajā datumā - 2008.08.08, šogad nosacīti zīmīgajā datumā - 1. februārī - bija vieni no pirmajiem, kuri laulību pieteica šķirt pie notāra. Sieva, respektējot nu jau formāli bijušā laulātā atpazīstamību, intervijā vēlējās palikt anonīma.

«Esmu panākusi, ka mana bērna tēvs apņēmies maksāt ikmēneša pabalstu trīs minimālo algu apmērā līdz bērna dzimšanai, un dokuments apstiprina, ka viņš maksās arī alimentus likuma noteiktajā kārtībā,» stāsta sieva. Tieši viņa bija laulības šķiršanas ierosinātāja. Būdama grūtniecības sestajā mēnesī, piedzīvoja nepatīkamus mirkļus, pieķerot vīru neuzticībā. Būdami juristi, abi laulātie vienojās par laulības šķiršanu bez savstarpējiem strīdiem un pretenzijām uz mantu. Visu nekustamo īpašumu vīrs atstāja sievai.

«Grūtniecei tiesa emocionāli nav tā komfortablākā vieta. Tiesu māja visnotaļ ir depresīva iestāde,» slēpjot sarūgtinājumu par neizdevušos laulību, viņa turas optimistiski. Sieva uzskata, ka brīdis, kad tiesnesis mantijā uzsit ar āmuru pa galdu, ir gluži vai ar fatālisma pieskaņa. Šķirot laulību pie notāra, likuma normas gaišā puse ir cerība izvairīties no stresa.

Iespējams, vienošanos par šķiršanos viņa panākusi, izmantojot nelielu šantāžu un piespiedusi vīru brīvprātīgi parakstīt viņam neizdevīgu līgumu. Nevēloties zaudēt labi atalgoto un visnotaļ prestižo darbu, vīrs piekritis sievas izvirzītajām prasībām.

Lai var dzert šampanieti

Visai bieža ir situācija, kad laulātie jau sen dzīvo atsevišķi un kāds no pāra ir izveidojis citu ģimeni, kurā piedzimuši bērni, bet formāli abi aizvien ir vīrs un sieva. Tipiski, ka šķiršanos neierosina vīrs. Juridiski laulāto attiecības sāk kārtot vien tad, ja bijušais vīrs nolēmis atkārtoti stāties laulībā ar citu personu.

«Šķirt laulību pie notāra ir lētāk nekā valsts nodeva tiesas gadījumā,» atzīstas Andris, kurš ar savu sievu atsevišķi bija dzīvojuši septiņus gadus. Ģimenē nebija pēcnācēju, sieva ārzemēs dzīvo un strādā jau piecus gadus, ar Latviju viņa vairs nesaista savu dzīvi. Andris atzīst, ka likums stājies spēkā viņam labvēlīgā laikā, lai gan uz šķiršanos pie notāra bija jāpiesakās rindā. «Formāli valsts statistikai mēs esam laulāti, bet, ja atvieglo iespēju šķirties, neticu, ka cilvēki šķiršanos uztvers atviegloti. Neticu, ka nu tikai šķirsies! Varbūt emocionāli papīrs satuvina, bet kopā nesatur.»

Šķiršanos pie notāra abi atzinuši par ērtu. Andra sieva atlidojusi no pastāvīgās dzīvesvietas Anglijā, abi aizgājuši parakstīt nepieciešamos dokumentus pie notāra. Dokumentu par laulības šķiršanu notārs pa pastu nosūtīs uz sievas dzīvesvietu.

Andris uzsver, ka likumu par bezstrīdus gadījumu laulības šķiršanu pie notāra izmantos cilvēki, kuri vēlas šķirties ekonomiski un operatīvi, kuri ir atraduši kopsaucēju un kuriem nav nekas dalāms. Šāds modelis der cilvēkiem, ja tie, sakārtojot laulību formālo pusi, arī turpmāk vēlas saglabāt labas attiecības. Viņaprāt, likums neveicinās šķiršanās lavīnu: «Redzot, ka laulību var šķirt tik viegli, būs pāri, kuri var pārsteidzīgi pieņemt lēmumu šķirties, taču tas sabalansēsies, - citiem, izšķiroties pārdomāti, tas nebūs sāpīgs un mokošs process.» Andris cer, ka pēc šķiršanās abi saglabās labas attiecības: «Rīga ir maza, Latvija vēl mazāka. Lai varam vēlāk satikties un padzert šampanieti par kopīgajiem gadiem.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kas jāņem vērā?

Ja laulātajiem nav strīda par mantu un bērniem, laulības šķiršanas lieta izmaksā aptuveni Ls 70
Šķirot laulību pie notāra, nepieciešamie dokumenti - pase, laulības apliecība, iesniegums
Tulka pakalpojumi, vienošanās par bērnu audzināšanu, dokuments par mantas dalīšanu uzskatāmi par atsevišķiem pakalpojumiem

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?