Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Opozīcija palīdz iecelt Matīsu

Ar necerēti lielu atbalstu - 73 balsīm - par satiksmes ministru piektdien kļuva Anrijs Matīss, kurš līdz šim bija ministrijas valsts sekretārs. Novēlot ministram veiksmi, Visu Latvijai!-TB/LNNK frakcijas vadītājs Einārs Cilinskis sēdē vērsās pie Vienotības ar vārdiem: «Ja jūs domājat, ka visas jūsu slēptās lietas nekad netaps redzamas, tad tā var domāt, bet tā nenotiek.

» VL-TB/LNNK frakcija bija vienīgā, kas balsoja pret ministru, jo uzskatīja, ka Vienotībai jāuzņemas politiskā atbildība par šo nozari. A. Matīss pēc sēdes teica, ka apsver iespēju pieņemt piedāvājumu iestāties Vienotībā.

Taču jau savā uzrunā E. Cilinskis norādīja, ka runa nav tik daudz par ministra kvalitātēm, cik par Vienotības aizkulišu darbību. «Jūs varat absolūtā paštaisnumā visos grēkos vainot Nacionālo apvienību - tāpat kā citkārt izglītības ministru. Varat turpināt bīdīt aizkulišu lietas satiksmes jomā ar oligarhiem un dažādām interešu grupām. Varat ar Saskaņas centru slepeni kopīgi nostiprināt Gazprom varu Latvijā, varat domāt, ka eiro ieviešana tā aplaimo latviešu tautu, ka visu to kompensē.» Par A. Matīsu balsoja ne tikai Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS), bet arī Saskaņas centrs (SC). Jāatgādina, ka Saeimas Tautsaimniecības komisijas deputāti vienojās grozīt Enerģētikas likumu, lai atliktu gāzes tirgus liberalizāciju, kas paredzēta no 2014. gada aprīļa. Izmaiņas likumā tiek gatavotas, apejot valdību, ar ko var skaidrot ekonomikas ministra Daniela Pavļuta (RP) neizpratni. Eiropas Parlamenta deputāts Roberts Zīle (VL-TB/LNNK) aģentūrai LETA norādījis, ka ar šiem grozījumiem var nodarīt kaitējumu Latvijas ekonomikas konkurētspējai, «kā arī veicināt politisko atkarību no Krievijas». SC frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs Dienai sacīja, ka E. Cilinska vietā viņš arī tā runātu, bet iemesls esot vienkāršs. «Kāpēc mums piespēlēt tiem, kas apsaukājas un sirgst ar dažādām fobijām,» teica SC pārstāvis.

Premjers V. Dombrovskis pēc Saeimas sēdes ilgāku laiku pavadīja sarunā ar Visu Latvijai!-TB/LNNK līdzpriekšsēdētāju Raivi Dzintaru. Pēc tikšanās abas amatpersonas solīja meklēt veidus, kā sadarbību turpināt. Nacionālā apvienība neplāno atsaukt ministrus no valdības, bet «koalīcija funkcijas pilda daļēji, un tas nevar palikt bez sekām», teica R. Dzintars. Ceturtdienas vakarā arī Reformu partija izteica šaubas, vai šādā situācijā balsojums par ministru būtu vēlams, pēc tam saņemot uzaicinājumu uz garāku sarunu ar premjeru un citiem Vienotības līderiem. Neoficiāli zināms, ka valdošās partijas pārstāvji dažās RP vēlmēs ir ieklausījušies, piemēram, solot veikt kāda valsts sekretāra rotāciju, ar ko RP ministram nav tik viegli sastrādāties.

Vienotības frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis, kurš Vienotības vārdā īsteno atbildību par Satiksmes ministriju, Dienai teica, ka nesaprot, ko E. Cilinskis ar uzstāšanos sēdē domājis, «un neuzskatu par vajadzīgu uz to atbildēt». ZZS un SC atbalstu Dz. Zaķis skaidroja tikai ar opozīcijas vēlmi šādi pastiprināt pretrunas koalīcijā. To, ka grozījumi Enerģētikas likumā ir nonākuši Saeimas komisijas darba kārtībā, apejot valdību, Dz. Zaķis skaidroja ar komisijā sākto diskusiju par enerģētikas politiku, pieļaujot, ka šādi var paātrināt šī jautājuma izvērtēšanu. «Mums noteikti ir nepieciešama divpusēja saruna ar Nacionālo apvienību, lai saprastu, kas ir tā kurpe, kas spiež,» teica Dz. Zaķis. Lūgts nosaukt šos iemeslus, VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš, piemēram, minēja, ka premjers solījis jau februārī iesaistīt Nacionālo apvienību sarunās par nākamā gada budžeta prioritātēm, bet tas nav noticis.

Par Satiksmes ministrijas parlamentāro sekretāru ir aicināts neatkarīgais deputāts Viktors Valainis, bet valsts sekretāra pienākumus uz laiku pildīs valsts sekretāra vietniece Džineta Innusa, kura nav piekritusi pastāvīgi ieņemt šo amatu, tāpēc uz to tiks izsludināts konkurss. A. Matīss pēc apstiprināšanas kā savu pirmo prioritāti nosauca ceļu sakārtošanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?