Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Padome sabiedriskajiem medijiem

Lai īstenotu reformas sabiedrisko mediju pārvaldībā, Kultūras ministrijas Mediju politikas nodaļa piedāvā izveidot Sabiedrisko mediju padomi. Tai nākamā gada valsts budžetā vajadzēs arī paredzēt finansējumu, un, lai likums par Sabiedrisko mediju padomi varētu stāties spēkā 2017. gada janvārī, Saeimai to vajadzētu pieņemt nākamajā pusgadā. To Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdē šonedēļ sacīja Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis.

Jaunais likumprojekts paredz veidot atsevišķu Sabiedrisko mediju padomi, šo mediju uzraudzību nodalot, un tā vairs nebūtu Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) kompetencē - tai paliktu komercmediju uzraudzības un regulatora funkcija. Kultūras ministrijas Mediju politikas nodaļas vadītājs Roberts Putnis šonedēļ Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdē prezentēja jauno Sabiedrisko mediju padomes projektu, kura izstrādē ir ņemta vērā arī ārvalstu pieredze. Tā mērķis ir nostiprināt sabiedrisko mediju redakcionālo neatkarību. Pirmdien Kultūras ministrija prezentēs valdībā arī ilgi gaidītās Mediju politikas pamatnostādnes.

Nākamā gada sākumā beidzas pilnvaras četriem no pieciem NEPLP locekļiem. «Tas būtu skaists brīnums, ja Saeimai izdotos likumu pieņemt šogad. Taču tas ir izdarāms, ja ir vēlme,» Dienai sacīja Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Inese Laizāne (NA), kura gan neatceras, kad tādus apjomīgus projektus Saeima pieņemtu tik īsā laikā. Līdz 15. augustam Kultūras ministrijā varēs iesniegt priekšlikumus, kurus tā apkopos, lai septembrī Saeima varētu sākt šī likumprojekta izskatīšanu. Ja būs sajūta, ka parlaments nepagūs likumu pieņemt šogad, jaunās padomes izveidošanu varētu paredzēt Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, pieļāva I. Laizāne. Viņa Kultūras ministrijas piedāvāto projektu uzskata par «kvalitatīvu un labu pamatu». Ministrija jaunās politikas iniciatīvās ir paredzējusi finansējumu jaunajai padomei, tas nebūs liels, jo algu maksātu tikai padomes priekšsēdim un viņa vietniekam, bet pārējie saņemtu atlīdzību par sēžu apmeklēšanu.

Jaunais projekts, par kuru pastāstīja R. Putnis, paredz, ka Sabiedrisko mediju padomē būs 13 locekļu un tās sastāvu apstiprinātu Saeima. Pārstāvjus NEPLP izvirzīja tikai valdošās partijas, taču jaunajā padomē savus cilvēkus, kuri nevarētu būt Saeimas deputāti, varēs ieteikt visas Saeimā pārstāvētās partijas. Projektā parlamenta virzītajiem padomes locekļiem ir paredzētas sešas vietas, ņemot vērā 12. Saeimā ievēlēto frakciju skaitu. Tas nozīmē, ka politiskajai pārstāvniecībai nebūtu vairākuma. Padomē paredzēts iekļaut 13 locekļus - vienu pārstāvi tajā deleģē Valsts prezidents, vienu - kristīgās konfesijas (šis pārstāvis nevarēs būt garīdznieks), piecus - nevalstiskās organizācijas. Lai rotācija notiktu secīgi, padomes locekļi būtu apstiprināti uz atšķirīgu pilnvaru termiņu. Saeimas izraudzītajiem pārstāvjiem tie būtu četri gadi, Valsts prezidenta deleģētajam - seši gadi, nevalstisko organizāciju - pieci gadi, kristīgo konfesiju - trīs gadi. Lai garantētu padomes locekļu neatkarību, viņu izvirzītāji nevarēs šīs personas atsaukt. Likumā plānots skaidri reglamentēt gadījumus, kādos padomes locekļi vietu tajā var zaudēt. Abiem sabiedriskajiem medijiem - Latvijas Radio un Latvijas Televīzijai - piedāvāts izveidot arī mediju ombudu, kas izvērtētu strīdus un sūdzības. Sabiedriskais pasūtījums būtu ar konkrētu darba uzdevumu un tā veikšanai nepieciešamo finansējumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?