Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +13 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Padomi cukuroposumu labturībai

Pēdējos gados Latvijā arvien vairāk mājās sāk turēt cukuroposumus jeb cukurvāveres (Petaurus breviceps). Šie dzīvnieciņi ir no somaiņu dzimtas, ķermeņa garums 12-32 cm, astes garums 15-48 cm. Svars 95-160 g. Cukuroposumi vidēji dzīvo 8-12 gadus. Cukuroposumi aktīvāki ir vakarpusē un naktī. Dienā izvēlas vairāk gulēt savā mājiņā un izlien tikai, lai paēstu un pamielotos ar kārumiem. Jārēķinās, ka, sazinoties savā starpā, cukurvāveres var būt samērā skaļas.

Cukuroposumu dzimtene ir Jaungvineja un Austrālija. Petaurus breviceps no priekškājas piektā pirksta gar sāniem līdz pakaļkājai stiepjas ādas lidplēve. Dzīvojot savvaļā, cukurvāverīte var planēt tālumā līdz pat 55 metriem. Cukuroposumu būrim ieteicamais lielums ir 2x2 metri, minimālais augstums 1,8 metri. Turēšanai labi piemēroti ir augsti un lieli putnu būri. Tajos jāizkārto mazi būrīši, lai katram oposumam būtu sava miga, kur pa dienu gulēt. Ja cukuroposumu būris nav pietiekami liels un mazie būrīši tiek novietoti viens otram cieši līdzās, starp iemītniekiem var sākties cīņa par teritoriju. Būrī obligāti jābūt dažādiem (ozola, gobas vai citu koku) zariem, kā arī ritenim, lai somaiņiem nodrošinātu fiziskās aktivitātes. Nedrīkst izmantot stiepļu riteņus, jo dzīvnieks var iegūt traumas.

Ligzdiņas jātīra divas reizes nedēļā, būri vienu reizi nedēļā. Ja oposumiem regulāri netiek tīrīts būris, tas kļūst mitrs un var sekmēt pododermatīta (ķepu iekaisums) veidošanos.

Cukuroposumi ir sociāli dzīvnieki, tāpēc tos nevajadzētu turēt pa vienam, bet vismaz divatā. Vienatnē dzīvojot, tie var kļūt depresīvi. Nedrīkst turēt kopā divus tēviņus, bet mātītes sadzīvos gana labi. Nav vēlams cukurvāveri turēt kopā ar kāmjiem, žurkām un citiem grauzējiem, jo cukurvāvere tos var nogalināt. Ja oposumiem ļauj brīvi pārvietoties pa telpu, jābūt piesardzīgiem, ja mājā atrodas citi mājdzīvnieki, piemēram, kaķis, kas cukuroposumu uztvers kā medījumu.

Dzīvnieciņiem uz krūtīm ir speciāli dziedzeri, kura sekrētu tie izmanto savas teritorijas iezīmēšanai. Cukurvāveru tēviņus ieteicams kastrēt. Kastrētiem tēviņiem gan ar laiku galva paliek plika.

Cukuroposumu barības pamatā ir kukaiņi, nedaudz var dot arī augļus un dārzeņus. Riekstus, graudus un sēkliņas cukuropusumiem drīkst dot tikai nelielā daudzumā. Pārmērīga to lietošana var izsaukt aknu problēmas. Cukuroposumu veselības pamatā ir pareiza dzīvnieciņu turēšana un ēdināšana. Nepilnvērtīga ēdināšana var izsaukt apmatojuma izkrišanu, ādas dermatītu.

Kā iedzimta problēma oposumiem var būt acs katarakta, reizēm to var arī izsaukt nepareiza ēdināšana, ja pārāk daudz uzturā tiek lietots cukurs. Izmainot ēdināšanu un samazinot cukura patēriņu ikdienā, kataraktu var ārstēt. Ja katarakta ir iedzimta, oposumus neiesaka izmantot pavairošanai.

Cukuroposumi līdz pēdējam neizrāda saslimšanas pazīmes. Šī iemesla dēļ viņi var aiziet bojā pāris stundu laikā. Uzmaniet mīluļa veselību un, ja rodas aizdomas par saslimšanu, nekavējoties dodieties pie veterinārārsta!

*Rīgas Zoodārza ambulances veterinārārste

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?