Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Pagaidām tikai eksperiments bez būtiska ieguvuma

Pirmā mājsaimniecība Latvijā spērusi eksperimentālu soli, atsakoties no regulētā elektrības tarifa un no oktobra sākot iepirkt elektrību pēc brīvā tirgus nosacījumiem. Faktiskie ieguvumi no šī soļa gan pašlaik ir diezgan neskaidri, jo elektroenerģijas tirgus Latvijā, lai arī oficiāli atvērts brīvai konkurencei, pašlaik ir ļoti mazs.

Uzņēmumi elektrību var iepirkt vai nu no pašmāju a/s Latvenergo, vai igauņu uzņēmuma Enefit, bet mājsaimniecībām, izvēloties pievienoties brīvajam tirgum, pagaidām pieejams ir tikai a/s Latvenergo piedāvājums. Enefit savus pakalpojumus nolēmis sākt piedāvāt ne ātrāk kā nākamā gada beigās.

Pirmās brīvajam tirgum pievienojušās mājsaimniecības identitāti a/s Latvenergo tur noslēpumā. Tas esot dzīvokļa īpašnieks Rīgā ar salīdzinoši lielu elektroenerģijas ikmēneša patēriņu, kas lēšams vairākos desmitos latu. «Pašlaik nekādu citu ieguvumu mājsaimniecībām no brīvā tirgus, izņemot eksperimentēšanas iespēju, nav. Iemesls tam ir ļoti vienkāršs - netipiski daudzām citām ES dalībvalstīm Latvijā regulētais tarifs ir zemāks par elektrības tirgus un arī faktisko cenu. Kad tarifs vairs netiks mākslīgi pazemināts, tad arī parādīsies pozitīvās brīvā tirgus iespējas,» Dienai skaidroja a/s Latvenergo Ārējo komunikāciju nodaļas vadītājs Andris Siksnis. Šī cenu starpība ir mainīga, taču atšķirība var sasniegt pat 20-25%.

Zemākā cena - naktīs

Kā liecina pasaules pieredze, lielākais ieguvums, atsakoties no regulētā tarifa, ir iespēja elastīgi pielāgot savu elektroenerģijas patēriņu tiem brīžiem, kad cena ir zemāka. Viszemākā cena parasti ir naktīs. Vācijas, Lielbritānijas un Skandināvijas iedzīvotāji to izmanto tādējādi, ka mājsaimniecības tehniku, piemēram, veļas un trauku mazgājamās mašīnas, pielāgo darbam tieši nakts stundās. Šādu «spēlēšanu» ar elektrības tirgus dotajām iespējām vēl vairāk atvieglo jaunās paaudzes skaitītāji, kas ļauj uz monitora redzēt faktisko elektroenerģijas cenu. Tomēr, kā atzīst a/s Latvenergo pārstāvji, Latvijai šīs tehnoloģijas vēl ir tāla nākotne, jo prasa ieguldījumus, kas neizbēgami atsauktos arī uz tarifiem.

Tomēr, ja mājsaimniecība jau tagad izvēlas pirkt elektroenerģiju pēc brīvā tirgus nosacījumiem, tai jārēķinās ar diezgan sarežģītu procedūru, stāsta a/s Latvenergo regulācijas lietu vadītājs Rolands Lūsveris. Vispirms jāizvēlas viens no 18 Latvijā licencētajiem elektroenerģijas pārdevējiem un jānoslēdz ar to līgums. Pēc tam mājsaimniecībai jāinformē sadales operators - tādu Latvijā pagaidām ir 10, taču mājsaimniecības pārsvarā līdz šim apkalpo a/s Sadales tīkls, kas ir a/s Latvenergo 100% meitasuzņēmums. Pēc tam klients ik mēnesi saņems rēķinu, kur atsevišķi būs norādīta elektrības cena, sadales pakalpojumu tarifs, valsts noteiktā maksa par atjaunojamiem energoresursiem (tā saucamā obligātā iepirkuma komponente) un PVN. Brīvajā tirgū iespēja vienoties ir tikai par elektrības cenu, kas veido ap 30% no rēķina, pārējās komponentes paliek nemainīgas.

Interesanti virs 1000 kWh

Kā mīnusu pāriešanai uz brīvo tirgu Latvenergo norāda arī «nepieciešamību veikt specifiskus darbus to mērierīču nomaiņai, kas veic elektroenerģijas katras stundas uzskaiti. Lai gan pats mēraparāts un tā uzstādīšana ir bez maksas, tomēr iespējamas atsevišķas izmaksas, kas saistītas ar tīkla operatoru un katrā vietā var atšķirties, tāpēc nav iepriekš nosaucamas», skaidroja A. Siksnis.

SIA Enefit pārstāvis K.Osis gan Dienai pauda neizpratni par šādām izmaksām. «Mājsaimniecības nav pateicīgs klients, jo patēriņš tām ir zems, bet darbs jāiegulda tāds pats kā ar lielajiem klientiem,» atbild a/s Latvenergo valdes priekšsēdētājs Kārlis Miķelsons un piebilst, ka mājsaimniecībām brīvais tirgus pašlaik zemā regulētā tarifa dēļ varētu būt interesants tikai no apmēram 1000 kWh patēriņa jeb apmēram Ls 70 liela ikmēneša elektrības rēķina. «70% mājsaimniecību mēneša patēriņš ir ap 100 kWh jeb zem Ls 10, šī daļa ir neieinteresēta «kustēties» tirgū, jo tas var radīt tikai papildu izdevumus. Tikai 5% Latvijas iedzīvotāju mēneša elektrības rēķins ir virs 50 latiem,» sacīja K.Miķelsons. Tomēr viņš piebilda - ja elektrība kļūs dārgāka, palielināsies arī iedzīvotāju interese par brīvo tirgu un elektrības taupīšanas iespējām.

Iesaistot pirmo mājsaimniecību tirgū, Latvenergo atzīst, ka ir spēris tikai pirmos soļus, sekojot ES direktīvai par Eiropas elektroenerģijas tirgus atvēršanu. «Agrāk vai vēlāk Latvijai pavisam būs jāatsakās no regulētajiem tarifiem,» norādīja R.Lūsveris no Latvenergo.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?