Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Palīdzēs vecākiem ar nestandarta darbalaiku

Drīzumā izsludinās iepirkumu, bet jau aprīlī varētu uzsākt pakalpojumu, kas nodrošinās bērnu aprūpi ārpus standarta darbalaika - no 18.00 līdz 8.00 darba dienās, kā arī brīvdienās. Šāds pakalpojums ES līdzfinansēta projekta ietvaros tiks līdzfinansēts Rīgā, Jelgavā un Valmierā, un uzņēmumiem, kuru darbinieki strādā ārpus ierastā darbalaika, vēl ir iespēja pieteikties pakalpojuma saņemšanai.

Labklājības ministrija (LM) plāno, ka tiks iepirkti līdz 150 bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzēju, kas var būt gan aukles, gan pirmsskolas izglītības iestādes. Uzņēmumi, kas atrodas minētajās trijās pašvaldībās, vēl var pieteikties līdz marta beigām. Projekta vadītājs Maksims Ivanovs Dienai stāsta, ka pašvaldības dalībai projektā varēja pieteikties jau 2014. gadā, kad LM plānoja uzsākt šādu pakalpojumu, un tās, kuras pieteicās, projektā arī piedalās. Bērnu pieskatīšana, ja vecākiem ir nestandarta darbalaiks, ir diezgan plaši izplatīta problēma valstī, un pārsvarā šis projekts domāts tiem jaunajiem vecākiem, kas tikko plāno atgriezties darbā no bērna kopšanas atvaļinājuma un viņiem nav pieredzes, kā pielāgot savu darba grafiku bērnu pieskatīšanai. Subsidēto bērnu aprūpes pakalpojumu nodrošinās 10 mēnešus ar mērķi pakāpeniski pāriet uz privāto - darba devēja un darba ņēmēja - finansējumu, kā arī, iespējams, valsts un pašvaldības līdzfinansējumu. Pilnībā no projekta līdzekļiem pakalpojumu apmaksās pirmos četrus mēnešus. Pakalpojumu varēs saņemt atlasīto uzņēmumu darbinieks, kuram vismaz viens bērns ir vecumā no gada līdz septiņiem gadiem un kas strādā nestandarta darba laiku vismaz reizi divās nedēļās. Vienlaikus pētnieku komanda vērtēs, kādu iespaidu tas atstāj uz produktivitāti uzņēmumā, kadru mainību, darbnespēju, kā arī darba ņēmēju apmierinātību ar darbu un iespējām saskaņot savu darbu un privāto dzīvi.

Interesi par projektu jau izrādījuši vairāki valstī pazīstami uzņēmumi, piemēram, lielveikalu tīkls Maxima, kura darbinieki pieteikti projektam visās trijās pilsētās. «Ņemot vērā, ka lielākā daļa Maxima Latvija darbinieku (veikalu, loģistikas, ražošanas cehu darbinieki) strādā nestandarta darba laiku, atsaucāmies iespējai pieteikties projektam, kura ietvaros tiek nodrošināts elastīgs bērnu uzraudzības pakalpojums. Pašlaik projekta ietvaros šim pakalpojumam pieteikti 11 Maxima Latvija darbinieki, taču neizslēdzam iespēju, ka projekta gaitā pieteikto darbinieku skaits var augt,» Dienai skaidro uzņēmuma pārstāvis Jānis Beseris. SIA Rīgas satiksme Personāla pārvaldības daļas vadītāja Marika Avota Dienai stāsta, ka šobrīd darbinieku skaits, kas varētu piedalīties projektā, jau pārsniedzis 30, lielākoties tie ir transportlīdzekļu vadītāji, kuru darbs sākas agri un beidzas vēlu. Uzņēmumā veikta iekšējā aptauja, kāda veida pieskatīšanas pakalpojumu vēlētos izmantot darbinieki, un secināts, ka viņiem pievilcīgākais variants ir privātas auklītes algošana.

Jau februāra nogalē par gatavību iesaistīties projektā paziņoja a/s Valmieras stikla šķiedra. Interesi par šo iespēju tajā brīdī bija izteikuši jau 22 darbinieki, tajā skaitā arī trīs ģimenes, kurās abi vecāki uzņēmumā strādā nestandarta darba laiku. «Uzņēmuma ražošana notiek 24 stundas diennaktī, līdz ar to lielākajai daļai darbinieku ir nestandarta darba laiks. Vēlamies radīt darbiniekiem, kuriem ar pirmsskolas vecuma bērni, papildu iespējas savienot un sabalansēt nestandarta darba laiku un laiku ģimenē, tāpēc aktīvi iesaistāmies šajā Labklājības ministrijas pilota projektā,» izplatītajā materiālā presei izteicās uzņēmuma valdes locekle - personāla vadības direktore Doloresa Volkopa.

LM informācija liecina, ka projektā pieteikušies arī citi uzņēmumi - Starptautiskā lidosta Rīga, mazumtirdzniecības veikalu tīkls Rimi Latvia, Rīgas dzemdību nams, Vidzemes slimnīca, bet uzņēmumu pieteikšanās turpinās. M. Ivanovs arī pieļauj, ka aukles varētu būt no tuvīnajām pašvaldībām - piemēram, Valmierā privātās aukles nav reģistrētas, taču, ja kāda dzīvo blakus novadā un var izbraukāt, viņa iepirkumā var piedalīties. Atlasīto uzņēmumu darbinieks iepirkumam var rekomendēt arī savu esošo aukli, ja tā ir reģistrēta Ministru kabineta noteiktajā kārtībā. Auklei vai iestādei būs jānodrošina ne tikai bērna pieskatīšana, bet droša un lietderīga dienas organizēšana bērnam. Pieskatīšana notiks saskaņā ar grafiku, kas tiks saskaņots katra mēneša sākumā. Lai saņemtu finansējumu, starp pakalpojuma saņēmēju, viņa darba devēju, pakalpojuma sniedzēju un pašvaldību būs jānoslēdz līgums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?