Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Par Eiropas savstarpējās uzticības kultūru

1939. gada 23. augusts Eiropai bija drūma diena. Todien reiha ārlietu ministrs fon Ribentrops un Padomju Savienības ārlietu tautas komisārs Molotovs parakstīja noziedzīgo Hitlera-Staļina paktu. Pakta slepenais papildprotokols noteica Padomju Savienības un Vācijas ietekmes sfēras Igaunijā, Latvijā un Lietuvā, kā arī Polijā un reģionā, ko tolaik pazina kā Besarābiju. Tas radīja iespēju īstenot netaisnīgu un necilvēcīgu politiku, kas Eiropai atnesa katastrofālu postu.

Mūsu vienotā Eiropa ir apguvusi šīs vēstures mācības un pārvarējusi pakta cinisko un postošo ietekmi. Šobrīd igauņi, latvieši, lietuvieši un vācieši ir piederīgi kopējai Eiropas kultūras kopienai, kas sakņojas mūsu ticībā par miermīlīgu, vienlīdzīgu partneru mijiedarbību atvērtā Eiropā. Šīs kopienas pamatvērtības - personiskā brīvība, cilvēktiesību aizsardzība, demokrātija un tiesiskums, kā arī brīvā tirgus ekonomika - iedvesmoja Eiropas brīvības revolūciju 1989. gadā.

Mūsu sabiedrības pamats ir Eiropas valstu savstarpējā uzticība un uzticēšanās mūsu kopīgajam projektam - Eiropai. Tas atsauc atmiņā sadarbību, kas bez aizspriedumiem vienoja mūsu senčus pirms daudziem gadsimtiem, Hanzas savienības uzplaukuma laikā. Tās pamatā ir kopēju vērtību spēks, nevis apšaubāmais likums, ka stiprākajam ir taisnība.

Tomēr Eiropā šādu sadarbību mēs nevaram uzskatīt par pašsaprotamu, par to atgādina parādu krīze. Tā izvērtusies dziļā uzticamības un uzticības krīzē. Ir zudis līdzsvars ne tikai eirozonas valstu tautsaimniecībā. Aizvien dziļākas domstarpības vērojamas arī dalībvalstu viedokļos par Eiropas nākotni. Divus gadu desmitus pēc Berlīnes mūra krišanas mūsu kontinentam draud jauna šķelšanās, šoreiz starp ziemeļiem un dienvidiem.

Mēs nedrīkstam to pieļaut. Bez vienotas Eiropas mūsu valstīm nav nākotnes. Vācija - tāpat kā Igaunija, Latvija vai Lietuva - vienatnē nespēj stāties pretim globalizācijas laikmeta izaicinājumiem. Tādēļ šobrīd, lai atbalstītu Eiropas vērtības, mums vajadzīga dziļāka integrācija. Mums vajag «vairāk Eiropas»!

Mēs esam vienoti savā apņēmībā pārvarēt krīzi, īstenojot Eiropas konsolidācijas, izaugsmes un solidaritātes politiku. No pēdējo gadu pieredzes zinām, cik grūts ceļš mums būs ejams, tomēr esam arī pieredzējuši, ka smagu krīzi var uzveikt ar apņēmīgām reformām.

Igaunijā, Latvijā un Lietuvā veiksmīgi īstenotās reformas mūs iedvesmo virzīties uz priekšu Eiropā pa to ceļu, kas tika sākts, parakstot fiskālās disciplīnas līgumu un izveidojot Eiropas Stabilizācijas mehānisma fondu. Runājot par Eiropas Savienības daudzgadu budžeta veidošanu, minētās reformas mūs rosina arī turpmāk atbalstīt saprātīgākus tēriņus. Mēs ticam iecerei par gudru izaugsmi, kas paredz mērķtiecīgi ieguldīt inovācijās, lai vislabāk atgūtu Eiropas ekonomisko konkurētspēju.

Līdztekus saprātīgai krīzes vadībai mums jāveicina kopīga domu apmaiņa par Eiropas nākotni. Tas mums visiem ļaus vieglāk pārvarēt turpmākās grūtības. Lai to panāktu, ir jāpaveic trīs galvenie uzdevumi.

Pirmkārt, monetārā savienība jāpielāgo nākotnes prasībām, papildinot to ar ciešāku sadarbību ekonomiskajā un fiskālajā politikā. Tas ir vienlīdz svarīgi gan eirozonas dalībvalstīm Vācijai un Igaunijai, gan eirozonas perspektīvajām valstīm Latvijai un Lietuvai. Mēs vēlamies arī turpmāk demonstrēt solidaritāti ar tām dalībvalstīm, kas krīzē cietušas vissmagāk. Vienlaikus mums būs jāievēro demokrātijas princips: lielāka atbildība prasa lielākas kontroles iespējas.

Otrkārt, arī turpmāk Eiropas institūcijām ir jābūt efektīvām un demokrātiski atbildīgām. Dziļāka Eiropas integrācija būs iespējama vienīgi tad, ja tās pilsoņiem un valstīm būs pārliecība, ka viņu intereses Eiropas līmenī tiek enerģiski pārstāvētas un tiek nodrošināta demokrātiska uzraudzība.

Treškārt, Eiropa mums jāizveido par patiesi ietekmīgu spēlētāju globālajos procesos. Lai šo potenciālu realizētu, mums jāizstrādā visaptveroša pieeja Eiropas ārpolitikai, kura pilnībā atbilstu mūsu iekšējām vērtībām: miermīlīgai savstarpējai saskarsmei, demokrātijai un solidaritātei. Mēs esam apņēmības pilni kopīgiem spēkiem pārvarēt krīzi, ko pašlaik piedzīvo Eiropas projekts. To veicot, mēs varam paļauties uz uzticību, kas mūsu vienotajā Eiropā saista igauņus, latviešus, lietuviešus un vāciešus. Vēsture mums atgādina, cik vērtīga ir mūsu eiropeiskā uzticības kultūra.

Audronis Ažubalis

Lietuvas Republikas ārlietu ministrs

Urmass Paets

Igaunijas Republikas ārlietu ministrs

Edgars Rinkēvičs

Latvijas Republikas ārlietu ministrs

Gvīdo Vestervelle

Vācijas Federatīvās Republikas ārlietu ministrs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?