Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Par energoapgādes drošumu

Sabiedrības interesi ir raisījis jautājums par obligātā iepirkuma komponenti (OIK) jeb atbalsta maksājumu elektrības ražošanai, kas top no atjaunīgiem energoresursiem (AER) un efektīvā koģenerācijā. Šāds atbalsts elektroenerģijas ražotājiem ir nostiprināts arī ES direktīvās. Lai izprastu, kas ir OIK un kā tā veidojas, jāsaprot OIK aprēķināšanas kārtība.

Rēķinu par elektrību veido pieci elementi. Elektrības rēķinu veido vairākas sastāvdaļas. Pirmkārt, elektroenerģijas cena, kuru ietekmē notikumi pasaules energoresursu tirgos. Otrkārt, tīkla pakalpojumu izmaksas, kas sedz elektroenerģijas piegādi līdz mājoklim. Treškārt, obligātā iepirkuma komponente, kas kompensē veiktās subsīdijas elektroenerģijas ražošanai no AER un efektīvā koģenerācijā. Ceturtkārt, tirdzniecības pakalpojums, kas ir niecīga sastāvdaļa un atspoguļo tirdzniecības un klientu apkalpošanas izmaksas, un visbeidzot - PVN.

Kas ir OIK? ES tiek atbalstīta elektroenerģijas ražošana no AER (biomasas, biogāzes, vēja stacijās vai mazajās HES) un efektīvā koģenerācijā (vienlaicīga lietderīgās siltumenerģijas un elektroenerģijas ražošana). Tā kā pašizmaksa elektroenerģijas ražošanai no AER un augsti efektīvajās koģenerācijas stacijās ir augstāka nekā elektroenerģijas tirgus cena, kuru pārsvarā veido jau amortizētās jaudas, atbalsta maksājums elektroenerģijas ražotājiem kompensē šīs starpības dēļ radītos zaudējumus. Tas tiek iekļauts patērētās elektroenerģijas rēķinā, t. i., ikviens lietotājs maksā savu atbalsta daļu ražotājiem jeb OIK proporcionāli savam elektroenerģijas patēriņam.

Pieaug AER loma. Atbilstoši normatīvajiem aktiem Latvijā pienākums iepirkt elektroenerģiju no ražotājiem, kas izmanto AER un efektīvo koģenerāciju, ir a/s Latvenergo. Atbilstoši SPRK izstrādātai metodikai OIK mainās reizi gadā - 1. aprīlī, pamatojoties uz iepriekšējā gada izmaksām. Pēc apjoma līdz šim lielāks atbalsts ir bijis tieši koģenerācijas stacijām, un tam ir objektīvs iemesls - līdz šim tās ražoja nesalīdzināmi lielāku elektroenerģijas apjomu. Taču tendences liecina, ka strauji pieaug tieši ražošana no AER un līdz ar to - arī kompensējamās izmaksas. Šogad jau 30% no OIK veido tieši atbalsts AER.

Kāpēc OIK šogad pieaug? Šobrīd aprēķinātā un SPRK iesniegtā OIK, kam būtu jāstājas spēkā no 2013. gada 1. aprīļa, atspoguļo 2012. gada iepirkuma izmaksas. Pirmkārt, pērn, salīdzinot ar 2011. gadu, ir bijušas rekordaugstas dabasgāzes cenas, pieaugot pat par 32%. Otrkārt, darbu sāka arī vairākas AER un nelielas jaudas koģenerācijas stacijas. Tādējādi iepirkums no AER stacijām pieauga par 86%, bet no nelielajām koģenerācijas stacijām - par 20%.

Vienīgie ražotāji, kas 2012. gadā būtiski (līdz 41%) ierobežoja ražošanu, bija lielās koģenerācijas stacijas Rīgā. A/s Latvenergo TEC darbību regulēja atbilstoši tirgus situācijai, aizvietojot elektroenerģijas ražošanu ar lētāku enerģijas importu, ja tāda bija pieejama, radot vismaz trīs miljonu latu ietaupījumu, kas citādi būtu jākompensē ar OIK.

Kas notiks ar elektrības rēķiniem? OIK ir elektroenerģijas tarifu sastāvdaļa, un tāpēc izmaiņas OIK neatstāj tūlītēju iespaidu uz patērētāju rēķinu. Mājsaimniecībām iespējamais OIK pieaugums varētu būt 6% robežās, taču šobrīd ietekmi uz tarifiem tas neatstās, jo no 1. aprīļa tie paliek nemainīgi.

Garants enerģētiskajai neatkarībai. Jāuzsver, ka efektīvā koģenerācija papildus nodrošina energoapgādes drošumu, garantējot bāzes jaudas tad, kad pieprasījums ir vislielākais - ziemā, saražojot ekonomiski pamatotu siltuma un elektroenerģijas apjomu ar daudz mazāku kurināmā patēriņu, nekā šīs enerģijas ražojot atsevišķi.

Nepastāvot OIK atbalstam lielajām koģenerācijas stacijām, valsts būtu atkarīga no elektroenerģijas importa, jo Daugavas HES ziemā vidēji nodrošina aptuveni 30% no Latvijai nepieciešamās elektroenerģijas. Tas nozīmē - obligātais iepirkums lielajām koģenerācijas stacijām garantē valsts enerģētisko neatkarību

Tomēr neviena valsts pasaulē nav izveidojusi elektroapgādi tikai no AER. Ņemot vērā būtisku pašreizējo AER tehnoloģiju trūkumu - ražošanas jaudu nepastāvīgumu, drošai un ilgtspējīgai elektroenerģijas piegādei ir jānodrošina pastāvīgas un efektīvas bāzes jaudas, kas darbojas arī tad, kad vējš nepūš un saule nespīd. a/s Latvenergo regulācijas lietu vadītājs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?