Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +20 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Par kaitēm aicina pa tiešo zvanīt ministram

Maijā ģimenes ārsti protestēs. Akciju rīkos gan pie Ministru kabineta, gan savās praksēs, pacientiem norādot, lai problēmu gadījumā viņi zvana uz veselības ministra un premjerministra biroja tālruņiem. Tieši laikā, kad tiek gatavots ministrijas rīcības plāns, ģimenes ārstus uztrauc, ka viņu viedoklis netiek ņemts vērā. Tomēr ne visiem šķiet, ka protests šobrīd ir produktīvākā rīcība, jo par kopējo nozares finansējumu šādā veidā cīnīties var, bet ne par «sīkumiem».

Ģimenes ārstu prasības nav jaunas. Stāsts joprojām ir tas pats - lai gan valdība saka, ka veselība ir prioritāte, reālitātē nekādu uzlabojumu neesot. Pēc Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) prezidentes Sarmītes Veides teiktā, netiek risināts ne jautājums par veselības aprūpes budžeta palielināšanu, ne mediķu algām. Tāpat nekādā veidā nesamazinās rindas. Tieši otrādi - problēmu kļūst vairāk, un ģimenes ārsti to redz savās praksēs - pacienti netiek uz izmeklējumiem, turklāt pat baidās doties uz slimnīcu, jo zina, ka būs rindas. Tam kā pierādījumu S. Veide min arī pētījumu centra SKDS secinājumus, ka Latvijas iedzīvotāji visnedrošāk jūtas aspektos, kas saistīti ar veselību.

Problēmas gan nav tikai rīcības trūkumā, pēc S. Veides sacītā, ģimenes ārstos ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) neieklausās. Viņš arī LĢĀA nav iepazīstinājis ar savu redzējumu, kā samilzušās problēmas risināt. Asociācija rakstījusi vēstuli valdības vadītājam Mārim Kučinskim (ZZS), aicinot uz tikšanos, taču saņemts atteikums ar norādi pagaidīt, kamēr Veselības ministrija (VM) būs izstrādājusi rīcības plānu un tas būs apstiprināts valdībā. Te gan atkal ir nākamās problēmas - asociācija uztraucas, ka rīcības plānā netiek ņemti vērā praktiski ārstu priekšlikumi. Ģimenes ārsti plāna projektu nav pat redzējuši.

Nevar gan teikt, ka rīcības plāns ar sadarbības partneriem nebūtu apspriests. Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs Valdis Keris Dienai stāsta, ka arodbiedrība ir piedalījusies plāna apspriešanā un vērā ņemti arī viņu ieteikumi. Vēl gan nav redzēta tā dokumenta versija, kas iesniegta pēc valdības vadītāja lūgtajām plāna korekcijām. Arī VM pārstāvis Oskars Šneiders Dienai uzsver, ka marta vidū rīcības plāns apspriests Nacionālās trīspusējās padomes Veselības aprūpes nozares apakšpadomē ar Latvijas Darba devēju konfederāciju un nozares arodbiedrību pārstāvjiem - tātad ar darba devējiem un ņēmējiem. Taču šāda dokumenta saskaņošana ar visām profesionālajām organizācijām būtu ļoti grūta, un process krietni ievilktos, turklāt sadarbība vismaz ar daļu no ģimenes ārstiem izveidota. Tālāk tā jau esot katras asociācijas izvēle - piedalīties sarunās un darba grupās vai to nedarīt.

Sarunās piedalās Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācija, kuras vadītāja Līga Kozlovska Dienai stāsta, ka sadarbība esot konstruktīva. Līdz ar to atbalsts LĢĀA rīkotajām protesta akcijām no lauku ģimenes ārstiem būs tikai attiecībā uz kopējā veselības aprūpes finansējuma palielinājumu. L. Kozlovska ir pārliecināta, ka visiem mediķiem ir jāiestājas par nozares attīstību, bet specifiskus primārās veselības jautājumus var atrisināt tikai sarunu ceļā.

S. Veides vadītā asociācija tādās sarunās kā patlaban notiekošās neplāno piedalīties, jo neredzot tam jēgu - ministrija piekritusi īstenot tikai jau sen apsolītas lietas. Piemēram, kapitācijas nauda pilnā apmērā ģimenes ārstiem jau bija jāatgriež no 2015. gada, bet ministrs to pasniedz kā jaunumu un nākšanu pretim. Ģimenes ārstu vēlmi protestēt attaisno V. Keris, atzīmējot, ka jāpievērš uzmanība naudas trūkumam nozarē. Taču par arodbiedrības atbalstu viņš vēl pastāstīt nevarēja.

G. Belēvičs gaidāmos protestus īpaši nekomentē, bet M. Kučinskis joprojām sola ar mediķu profesionālajām organizācijām tikties tad, kad rīcības plāns būs gatavs. Tas nozīmē, ka tikšanās, visticamāk, notiks vēl pirms plānotā piketa pie valdības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?