Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Par medicīnas izglītību šodien

Medicīnas izglītība Latvijā jau ilgstoši bijusi atklātu un slēptu cīņu lauks, kurā sen jau «tulkojumā pazudis» valstiskais redzējums un sabiedrības intereses. Jau atkal ir pamats bažām, ka ar Veselības ministrijas (VM) īstenoto rīcības stratēģiju tiek plānots ierobežot konkurenci.

Pretēji veselajam saprātam un Eiropas augstākās izglītības labajai praksei vienotas un ilgtspējīgas valsts augstākās izglītības politikas veidošanā, kas ietver arī vienotu pārvaldību, Latvijā joprojām visas augstskolas neatrodas Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pakļautībā. Vienotajā uzņemšanas sistēmā, kuras mērķis ir nodrošināt studējošo uzņemšanu un kas tika veidota reflektantu interesēs, sākotnēji bija paredzēts ietvert visas augstskolas. Patlaban tajā darbojas 11 augstskolas, tajā skaitā Latvijas Universitāte (LU). Vienotās uzņemšanas sistēmā iekļaujas visas universitātes, izņemot Rīgas Stradiņa universitāti (RSU).

Patlaban topošo studentu vienotā uzņemšana ir nevis mērķtiecīgi organizēta, bet drīzāk atgādina brīvprātīgo apvienību, kuras noteikumi ir saistoši tikai tās dalībniekiem. Atbildīgā ministrija - IZM - un tās vadība nav sakārtojusi šo jautājumu, tiek apsvērta iespēja stratēģisku medicīnas izglītības jautājumu risināšanu nodot VM, kuras darbības un piedāvātais redzējums ir tālu no mūsdienīga starptautiskai praksei atbilstoša studiju procesa organizācijas demokrātiskā sabiedrībā.

Saskaņā ar VM datiem Latvijā ir liels ārstu trūkums, sevišķi reģionos, turklāt nav racionāla pamata uzskatīt, ka tuvākajos gados situācija uzlabosies. Šai problēmai ir vairāki cēloņi - gan speciālistu aizplūšana uz ārzemēm zemo algu dēļ vai citām ar veselības aprūpi saistītajām jomām Latvijā, gan atbildīgā resora - VM - nespēja nodrošināt reģionus ar speciālistiem ilgtermiņā.

Jau ilgstoši pastāv objektīva vajadzība pēc lielāka skaita speciālistu sagatavošanas, garantējot izvēles iespējas potenciālajiem studentiem, ko nodrošina medicīnas studiju iespējas LU un RSU.

Jau ilgstoši budžeta vietu sadalījums līdzdiploma studijās, pēc VM ieteikuma, notiek RSU labā, nevis uz paritātes principiem starp abām universitātēm, tā kropļojot konkurenci un ierobežojot studentu iespējas studēt vienā no tām. Jau ilgstoši VM ir grūtības atrast nepieciešamo finansējumu tālākai šo speciālistu apmācībai rezidentūrā, tāpēc tagad tiek strauji virzīta absurda iecere par prasību LU finansēt rezidentūru no saviem līdzekļiem. Līdzīgi kā citās studiju programmās un pēcdiploma studijās, piemēram, doktorantūrā, tas nav jādara nevienai no universitātēm, bet gan valstij. Valstij jārod līdzekļi adekvātu rezidentūras vietu skaita finansēšanai un jāuzņemas atbildība par vienlīdzības principa ievērošanu valsts budžeta vietu pamatstudijās un atbilstoša finansējuma piešķiršanā abām mācību iestādēm. Vienlaikus potenciālajiem rezidentūras studentiem, kas nav izturējuši konkursu uz valsts budžeta vietām, jārada elastīga kreditēšanas sistēma, kas paredz iespēju dzēst kredītu pēc darba gadiem atbilstoši Latvijas reģionu nepieciešamībai.

* LU Medicīnas fakultātes dekāne

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?