Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Par pedagogu algām panākta vien politiska vienošanās

No Izglītības un zinātnes ministrijas puses jaunais pedagogu darba samaksas modelis ir gatavs, un tam ir atbalsts arī koalīcijā. Taču sociālie partneri pēdējo versiju nemaz nav redzējuši un nav panākta arī vienošanās, kur nākamgad iegūt trūkstošos 4,5 miljonus eiro, lai gan termiņi tiek kavēti jau tagad.

Nākamajā gadā 31,5 miljoni, bet vēl šogad deviņi miljoni eiro - tās izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (Vienotība) Dienai min kā gala summas, lai reformu īstenotu. Šobrīd gan trūkst 4,5 miljonu eiro, lai atalgojumu celtu arī kultūrizglītības pedagogiem, turklāt Finanšu ministrija norāda, ka tādas naudas nav. Tas gan nemaina to, ka modelis uz valdības sēdi tiks gatavots esošajā versijā ar cerību, ka naudu tomēr atradīs. «Šis modelis ir visveiksmīgākais un vistaisnīgākais, kur esam ievērojuši gan esošo situāciju, gan vēlamās attīstības tendences. Modelis ir maksimāli taisnīgs,» uzsver K. Šadurskis.

Finansējums kultūrizglītības pedagogiem gan nav vienīgās bažas sociālajiem partneriem. Jautājums ir arī par to, vai Pierīgas skolās samaksa nesamazināsies un kas notiks ar pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogiem. Izskatās, ka diskusijas par to turpināsies, jo ministrs atzīmē, ka bērnudārzos atalgojums 680 eiro par likmi tiks sasniegts tikai divu gadu laikā. Savukārt Pierīgas novadiem iepriekš noteiktā skolotāju un skolēnu attiecība nemainīsies, kas varētu nozīmēt, ka daļai atalgojums var samazināties.

Lai gan politiķu retorika liecina, ka modelis būtībā ir pabeigts un vienīgā aizķeršanās ir finansējums, sociālie partneri pēdējo tā versiju nav redzējuši un nezina, vai ir panākts kompromiss par vairākiem būtiskiem aspektiem. Kā Dienai sacīja Latvijas Izglītības vadītāju asociācijas (LIVA) viceprezidente Aija Melle, skolotāji dodas atvaļinājumā, bet skaidrības par viņu darbu septembrī nav nekādas. Ar sociālajiem partneriem ministrija jau kādu laiku nesarunājas, un turpmākas tikšanās ieplānotas nav. Viņa arī kā skolas direktore nav varējusi kolēģiem izskaidrot, ko sagaidīt turpmāk. Skaidrs tikai, ka izglītības iestāžu vadītājiem atvaļinājuma laikā būs jāstrādā.

Pēdējo modeļa variantu nav redzējusi arī Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības vadītāja Inga Vanaga. Viņa uzsver - tā ir tikai politiska vienošanās, jo arodbiedrība nezina par rastajiem kompromisiem un to, vai tās iebildumi ņemti vērā. Ja risinājumu bērnudārziem, Pierīgai un kultūrizglītības pedagogiem nebūs, arodbiedrība pret modeli iebildīs.

A. Melle arī min, ka nokavēti termiņi. Ja skolās jaunā modeļa dēļ būs brīvas vakances, tad jau tagad būtu jāmeklē darbinieki, to izdarīt septembra sākumā nevar. Šāda vajadzība varētu būt lielajās skolās. «Pieļauju, ka radikālākas izmaiņas varbūt var veikt ar 1. janvāri - jauno budžeta gadu -, bet es neredzu, kā ir iespējams mācību gadu uzsākt ar pilnīgi jaunu modeli,» viņa komentē.

Neskatoties uz to, ka pedagogiem sācies atvaļinājums, arodbiedrība ir gatava sanākt uz ārkārtas sēdi, lai lemtu par turpmāko, jo vēl ilgāka vilcināšanās nav pieļaujama. Nevilcināties gan sola arī premjers Māris Kučinskis (ZZS), kurš aģentūrai LETA uzsvēris, ka apmēram jūlijā visam jāpieliek punkts. Savukārt K. Šadurskis Dienai min, ka valdībā par modeli varētu spriest 5. jūlijā, bet diskusijas ar sociālajiem partneriem būs pirms tam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?