Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Parole - pasauc savu vīru

«Pieej pie pārdevējas kioskā Centrāltirgū un uzprasi, lai viņa pasauc savu vīru - tas principā ir kods. Tad arī īstais tirgonis atnāk un vari nopirkt, kādu marku viņš piedāvā,» kā kontrabandas izplatītāji izvairās no policijas kontrolpirkumiem atklāj bezdarbnieks Dāvis. Viņš un citi Dienas aptaujātie kontrabandas cigarešu lietotāji atzīst, ka nav lepni par šo rīcību, bet katram ir gatavs savs attaisnojums, kādēļ tā drīkst rīkoties.

Dāvis atzīst, ka visi viņa ģimenes smēķētāji jau labu laiku pīpē kontrabandas cigaretes - šad tad no Krievijas vestās, citreiz no Baltkrievijas - kādas pagadās nopirkt. «Es pērku More cigaretes, ne vairāk kā bloku reizē. Cena ir 90 santīmi par paciņu,» viņš stāsta. «Iepirkuma procedūra» gan pēdējā laikā, acīmredzot, pateicoties policijas pūliņiem, esot kļuvusi sarežģītāka, tomēr viņam tas nav pietiekošs arguments, lai pirktu likumīgas, bet dārgas cigaretes. Kaut arī viņš uzskata sevi par Latvijas patriotu, jaunietis atzīst, ka pagaidām oficiālo cenu maksāt nevar atļauties: «Ja būtu saprātīgas cenas Latvijas cigaretēm, es noteikti nepirktu krievu ražojumu.»

Cits jaunietis, Andrejs, savukārt Dienai pastāstīja, ka nelegālās cigaretes šad tad iepērkot no paziņām. «Neesmu no tiem, kam pietiks dūšas iet uz Maskačku un slēgt darījumus ar vietējiem «sportistiem», tādēļ ikdienā cenšos pirkt kioskā. Bet, kad tuvojas algas diena, bankas konts ir biedējoši tukšs, bet pīpēt tik un tā gribas, uzprasu vienam kolēģim - viņš nestāsta, kur pats pērk, bet atvest dažus blokus var pāris stundu laikā. Parasti tās ir no Krievijas, bet citreiz bija ir arī tādas dīvainas paciņas vispār bez akcīzes,» viņš skaidro. Viņaprāt, kontrabandas cigaretēm esot nepatīkama «piegarša», bet cenu starpība ir pietiekoši liela, lai par to īpaši neuztrauktos, jo paciņa esot gandrīz uz pusi lētāka. «Inde ir inde, vienlaga, kur ražota,» viņš uzsver. Jautāts, vai neizjūt vainas apziņu, ka tādējādi nozog valstij nodokļus, Andris atzīst, ka «šad tad jau uznāk pārdomas, bet īpaši par to neuztraucos. Agrāk reizēm nobijos, ka policists uz ielas pieķers un protokolu izrakstīs, bet tad saparatu, ka pierādīt, ka tā ir kontrabanda nevar, kamēr man nav vismaz bloks līdzi.»

Savukārt kāda sieviete, kura vēlējās palikt anonīma, Dienai atzina, ka šad tad uzpīpējot pāri robežai atvestas aromatizētās cigaretes: «Pirmkārt, tā sanāk lētāk - pirku par latu paciņā. Otrkārt, man patīk aromatizētās cigaretes, bet nezin kāpēc Latvijā tādu gandrīz vispār nav, ja nu vienīgi kādas mentola.» Viņa cigaretes arī iepirkusi nevis «pa tiešo» no izplatītājiem, bet gan no radiem, kuri tās savukārt pirkuši no draugiem un paziņām. Par sava ieraduma nodarīto kaitējumu valstij viņa ir aizdomājusies rūpīgāk. «Tas ir grūts jautājums. Es saprotu, ka tas ir tāds ļauns cikls - es nepērku, valsts nesaņem, valstij pietrūkst, valsts prasa vairāk, es pērku vēl mazāk, valsts saņem vēl mazāk un tā mēs lēnām kaut kur ripojam. Bet es paskatos uz savu algas lapiņu, paskatos uz PVN, paskatos uz to vājprātu, ko valdība dara, un kaut kā sāk likties, ka tās ir kā attiecības - ja tevi sit, vai nu tu ļauj sevi sist, vai arī pasūti ratā un sit pretī,» viņa filosofē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?