Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Pārtikas ražotāju mītiem pietrūkst pierādījumu

Zaļā tēja nostiprina kaulus un uzlabo redzi, Kinder šokolāde veicina bērnu augšanu, Red Bull enerģijas dzēriens palīdz cīnīties pret nogurumu, lakto un bifido baktērijas nostiprina imūnsistēmu. Katru dienu reklāmās dzirdami šādi un līdzīgi saukļi, kas mudina patērētājus iegādāties dažādus pārtikas produktus, jo ar šiem brīnumlīdzekļiem mums būs nodrošināta laba veselība un mundrs prāts.

Taču patiesībā daudziem apgalvojumiem trūkst jebkāda zinātniska pamata, tādēļ cilvēki gadiem ilgi tiek maldināti ar mītiem par «veselīgo produktu» labvēlīgo iedarbību. Eiropā veselīgās pārtikas ražošana kļuvusi par ienesīgu biznesu, kas līdz šim nav bijis pietiekami uzraudzīts. Tomēr pēdējos gados Eiropas Savienības varas iestādes nolēmušas pastiprināt kontroli, lai pārliecinātos, vai ražotāju apgalvojumi par pārtikas veselīgumu patiešām atbilst patiesībai.

Noraida 80% pieteikumu

Pirms dažiem gadiem pieņemtā ES regula par uzturvērtības un veselīguma norādēm uz pārtikas produktiem pieprasa, lai ražotāji pierādītu, ka uz iepakojuma redzamā informācija par produktu veselīgumu ir zinātniski pamatota. Tas nozīmē, ka ražotājiem jāvēršas pie Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes (EPNI), lai saņemtu atļauju arī turpmāk izmantot apgalvojumus par savu produktu veselīgumu. Regula attiecas uz dažādiem produktiem, sākot no jogurta un šokolādes līdz pat vitamīniem un uztura bagātinātājiem.

EPNI jau saņēmusi tūkstošiem pieprasījumu par pārtikas produktu veselīguma apstiprināšanu. Līdz šim izvērtēti ap 900 pieprasījumu, bet ražotājiem par lielu sarūgtinājumu ap 80% ir noraidīti, informē BBC. Eksperti vēsta, ka vairumā gadījumu nav izdevies atrast zinātniski pamatotu saikni starp konkrētā produkta lietošanu un labvēlīgu ietekmi uz cilvēka veselību.

Piemēram, EPNI eksperti neapstiprināja, ka Red Bull enerģijas dzērienā esošais taurīns patiešām mazina nogurumu un veicina možumu, kā tiek apgalvots Red Bull reklāmā. Tāpat netika pierādīts apgalvojums par Lipton melnās tējas pozitīvo ietekmi uz možuma saglabāšanu un uzmanības noturēšanu.

Ienesīgs bizness

EPNI negatīvais slēdziens ir sliktas ziņas pārtikas ražotājiem, kas savu reklāmas stratēģiju balstījuši uz apgalvojumiem par produkta veselīgumu. Ar šādiem apgalvojumiem no patērētāja parasti tiek izvilināta ievērojami lielāka maksa nekā par «vienkāršu» produktu. Sevišķi lielu satraukumu izrāda probiotiķu industrija, kas piedāvā piena produktus ar lakto un bifido baktēriju piedevu. Probiotiķu ražotāji apgalvo, ka šie produkti stiprina imūnsistēmu un uzlabo gremošanas sistēmas darbību, taču pagaidām viņiem nav izdevies pārliecināt EPNI ekspertus, ka tādi dzērieni kā Actimel un Activia ir labāki par parastu jogurtu. Starptautiskās Probiotiķu asociācijas ģenerāldirektors Joannis Misopuls žēlojas, ka ES ar savām prasībām «iznīcina visu nozari».

Actimel un Activia ražotājs pārtikas milzis Danone uzsver, ka probiotiķu efektivitāte pierādīta daudzos pētījumos, kuru rezultāti publicēti starptautiskos zinātnes žurnālos. Ražotāji žēlojas, ka nav pareizi, ja no pārtikas ražotājiem tiek prasīti tikpat vērienīgi, gadiem ilgi pētījumi kā no medikamentu ražotājiem. Tomēr daļa pārtikas drošības ekspertu atbalsta ES rīcību, jo šajā nozarē jau sen vajadzēja ieviest kārtību. «Tā ir sen gaidīta revolūcija pārtikas nozarē. Patērētāji pārāk ilgi ir krāpti ar nepamatotiem apgalvojumiem par atsevišķu pārtikas produktu veselīgumu,» laikrakstam The Sunday Times atzina britu profesors Tims Langs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?