Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Pasaulē strauji audzis migrantu skaits

Pasaulē pēdējos gados strauji audzis migrantu skaits, un to cilvēku, kas nedzīvo savā dzimtenē, pašreiz ir vairāk nekā jebkad agrāk. ANO Iedzīvotāju nodaļas jaunākie dati vēsta, ka dzīvi svešumā izvēlējušies 232 miljoni jeb 3,2% pasaules iedzīvotāju. Tas ir vērā ņemams kāpums, jo 2000. gadā ārpus dzimtenes mita 175 miljoni, bet 1990. gadā - 154 miljoni cilvēku.

Pēdējo gadu ekonomiskie satricinājumi un konflikti tikai vairojuši migrantu skaitu, taču līdz ar to virknē valstu audzis arī naidīgums pret ieceļotājiem. Tas licis valdībām aktualizēt pirms tam pieklusināto jautājumu par imigrācijas politiku.

Nelegāļu straumes Krievijā

Neapšaubāma līdere migrantu jomā ir ASV, kur iebraucēju skaits 2013. gadā sasniedzis 45,8 miljonus. Lielākā daļa ieceļotāju šķērso Meksikas un Savienoto Valstu robežu. Tomēr, neskatoties uz ASV vadošajām pozīcijām, vairākums jeb gandrīz divas trešdaļas migrantu par mājvietu izvēlējušies Eiropu vai Āziju (attiecīgi 72 miljoni un 71 miljons cilvēku).

Otrajā vietā pēc migrantu skaita ierindojas Krievija, kurā pēdējos gados augušais ieceļotāju skaits saasinājis attieksmi pret imigrāciju. Pēc ANO apkopotajiem datiem, Krievijā mīt 11 miljoni ieceļotāju.

Krievijā pēdējos četros gados iebraucēju skaits pieaudzis par 37%. Oficiālie statistikas dati vēsta, ka 2012. gadā valstī iebraukuši 15,88 miljoni cilvēku, no kuriem darba atļauju saņēmuši tikai 1,34 miljoni. No 2011. gadā iebraukušajiem 13,8 miljoniem darba atļaujas saņēmuši 1,19 miljoni.

Šī gada pirmajā pusgadā ieceļojuši jau 10 miljoni migrantu, no kuriem gada pirmajos mēnešos jau vairāk nekā trīs miljoni pārsnieguši atļauto uzturēšanās ilgumu un tagad mitinās valstī nelegāli. Vairākums pārkāpēju nāk no Uzbekistānas (ap 900 000), Ukrainas (500 000) un Tadžikistānas (400 000).

Krievijā mīt liels daudzums nelegālo imigrantu, kuru skaitu var tikai minēt. «Mēs pieņemam, ka viņi nelegāli strādā,» NEWSru.com citēja Federālā migrācijas dienesta vadītāju Konstantīnu Romodanovski.

Pēdējos mēnešos Krievijas medijos arvien biežāk izskan ziņas par imigrantu pastrādāto noziegumu skaita pieaugumu, kas krievu tautības iedzīvotājos vairojis neiecietību pret iebraucējiem.

Problēma īpaši aktuāla ir lielpilsētās, kas ir pievilcīgs galamērķis migrantu acīs. Kā vēsta Sabiedriskās domas fonda maijā publiskotie aptaujas rezultāti, Maskavas iedzīvotāji kā trešo lielāko biedu uzlūko imigrācijas problēmas, īpaši satraucoties par iebraucējiem, kas izplata radikālā islāma idejas. Par imigrantiem draudīgāki maskaviešiem šķiet tikai sastrēgumi un cenu kāpums.

Masu imigrācija kā problēma Krievijas valsts līderu retorikā ir salīdzinoši jauna parādība, kas aktualizējusies pēdējā pusotra gada laikā, rakstīja Interfax.

Maskavas mērs Sergejs Sobjaņins šogad jau ierunājās, ka «kārtības ieviešanai» atbalsta stingrāka vīzu režīma ieviešanu ar Āzijas valstīm Krievijas kaimiņos. Kā secinājis sabiedriskās domas pētījumu centrs VCIOM, 77% Krievijas iedzīvotāju piekrīt, ka nepieciešams bargāks vīzu režīms.

Vairo populistu spēku

Pret imigrantiem nelabvēlīgs noskaņojums audzis arī citviet, tostarp Skandināvijas valstīs. Līdzšinējai ziemeļnieku labklājībai kā apdraudējums uzlūkots augošais imigrantu skaits, kas vēl vairāk pieaudzis eirozonas ekonomiskās krīzes laikā.Agrāk pieklusinātās imigrācijas tēmas tagad izskanējušas sabiedriskajā telpā, un imigrācija, konkurence starptautiskajā tirgū un pastiprinātās bailes zaudēt darbu saasinājušas aizdomas pret iebraucējiem.

Tas radījis labvēlīgu augsni populistiskajām labējo partijām. Dānijas Tautas partiju atbalsta katrs sestais vēlētājs, Zviedrijas demokrāti dubultojuši popularitātes rādītājus, un tos atbalsta 10% balsstiesīgo, savukārt Somijas opozīcijas partija Somi sabiedriskās domas aptaujās ar 19% ierindojas kā otra populārākā valstī. Norvēģijas pret imigrantiem noskaņotā Progresa partija pagājušās nedēļas vēlēšanās ieguva 16%.

«Imigrācija satrauc lielu daļu sabiedrības,» aģentūrai Reuters atzina Zviedrijas Gēteborgas Universitātes profesors Folke Jūhansons. «Agrāk tā bija tabu tēma un partijas par to nevarēja runāt. Tā kļuva par brīvi pieejamu mērķi pret imigrantiem noskaņotajām partijām.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Visvairāk imigrantu

1. ASV (45,8 miljoni)
2. Krievija (11 miljonu)
3. Vācija (9,8 miljoni)
4. Saūda Arābija (9,1 miljons)
5. AAE (7,8 miljoni)
6. Lielbritānija (7,8 miljoni)
7. Francija (7,4 miljoni)
8. Kanāda (7,3 miljoni)
9. Austrālija (6,5 miljoni)
10. Spānija (6,5 miljoni)
Avots: ANO

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūža ilguma maksimums sasniegts

Ļoti iespējams, liela daļa fiziski veselo šā brīža jauniešu nodzīvos līdz 100 gadu vecumam, taču maz ticams, ka bez fundamentālas ārējas iejaukšanās cilvēka ķermeņa darbībā šo robežu izdosies ievēro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?