Gadījumiem, kad, romantikas mulsināti, tā īstam nevaram izlemt, ko šajos nozīmīgajos datumos celt galdā, noder, piemēram, Nordea Lielā Burbuļu parāde festivāla Riga Wine& Champagne ietvaros 8. martā. Ja uz parādi netiekat, par padomdevēju noderētu kaut kas tik absurds kā pasaules romantiskāko vīnu tops. Tāds paredzams un klišejisks. Ar daudz burbuļiem, rozā, nedaudz cukura, skaistiem stāstiem un etiķetēm.
Pirmajā vietā - šampanieša rozā versijas. Piemēram, Dom Perignon un Louis Roederer Cristal. Varat būt droši - ja kāds/a jums ko tādu piedāvā, kādam/ai ir ne tikai romantiski nodomi, bet arī visai biezs maciņš. Otrajā vietā - visi iespējamie burbuļi. No pavisam anonīmiem līdz itāļu proseko, spāņu kavām un, protams, šampaniešiem ar romantiskiem nosaukumiem franču mēlē, piemēram, Forget-Brimont vai Paul Bara Comtesse Marie de France. Trešajā vietā - lielās pudeles, piemēram, Ruggeri Prosecco pusotrlitrīgā pudele jeb magnums. Jo kam gan nepatīk pārsteigt ar izmēru? Ceturtajā vietā - visas skaistās pudeles. Perrier Jouet Belle Epoquear anemoņu gravējumiem izdaiļotajā pudelē, Provansas Domaine OttRose eleganti formīgajā pudelē vai kāds Calon Segur - ir tāds bordo sarkanvīns ar treknu sarkanu sirdi uz etiķetes. Visbeidzot, godpilnajā piektajā - viss saldais un pavedinoši aromātiskais. Cēlās puves skartie, saldie no Francijas Soternas reģiona, kāds gevurctraminers, vēlās ražas rīslings, piemēram, Ernsta Lūzena ᅢワrziger Wᅢᄐrzgarten Spᅢᄂtlese vai Toskānas vinsanto.
Brundlmayer Rose Brut, Austrija
Vīndaris Villijs Brundlmaiers, kurš martā Rīgā ieradīsies uz Riga Wine& Champagne meistarklasi, savus «šampaniešus» savulaik radījis par godu sievai francūzietei - šampaniešmīlei. Neesot varējis izturēt, ka Austrijā nav nekā šampanietim līdzīga, ko piedāvāt mīļotajai. Pēc tradicionālās metodes radītos Brundlmaiera dzirkstošos vīnus kritiķi tagad ierindo starp labākajiem pasaulē. Kopā ar stāstu šie Austrijas rozā burbuļi pārliecinoši iekārtojas arī uz romantiskāko vīnu topa pjedestāla.
Chateau Guiraud 1996, Soternas reģions, Francija
Lai nebiedē fakts, ka šim cēlās puves skartajam Soternas reģiona desertvīnam šogad aprit astoņpadsmit - dižciltīgajam soternietim tas nav nekāds vecums. Medus, sauso ziedu un sacukurotu cidoniju aromātus sasūkušos vīnu kopā ar savu otru pusi varat stundām čāpstināt tāpat vien. Ja apnīk, piekombinējiet kaut ko sāļu, teiksim, vistas cepeti, kā iesaka paši soternieši, vai uzgrauziet kartupeļu čipsus. Ja liekas, ka romantiskam vakaram tas galīgi nepiedienas, atsauciet atmiņā 91/2 nedēļas. Beisingeres un Rūrka gastronomiskās scēnas atceraties? Pamēģiniet to pašu ar Guiraud 1996. Nenožēlosiet.