Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Pedagogus stimulē ne tikai ar naudu, bet veido arī atbalsta sistēmu

Ja Kostiveres pamatskolas mūzikas skolotājs Alans Kasuks strādātu vidusskolā, viņu viegli varētu sajaukt ar skolēnu. Puisim ir 25 gadi, viņš skolā strādā ceturto gadu, un skolēni ir sajūsmā par savu jauno mūzikas skolotāju. Tomēr jauni skolotāji nav bieža parādība arī Igaunijas skolās, jo izvēlēties šo profesiju jaunieši neraujas. Kaimiņvalstī skolotāji nevar lepoties ar augstām algām, tomēr krīzes laikā tās pasargātas no cirpšanas.

Arī Igaunija ir gājusi Somijas ceļu un noteikusi, ka skolotājiem ir nepieciešams maģistra grāds. Tiesa, no Igaunijas IZM valsts sekretāra vietnieka Kalles Kitisa teiktā izriet, ka valsts gājusi kompromisa ceļu, vairāk domājot par nākotni, proti, visiem skolotājiem padomju laikā iegūtā izglītība pielīdzināta maģistra grādam, savukārt prasība pēc mūsdienu maģistra grāda attiecas uz jaunajiem. «Šādi nācās rīkoties, jo mēs nevaram pateikt skolotājiem - jums ir jāiet prom no skolas. Viņiem ir jāstrādā,» saka K. Kitiss. Pēdējos gados gan palielinoties interese par skolotāju izglītības programmām, gan mazinoties skolotāju deficīts. Palīdzējis arī ekonomiskās krīzes fons. Proti, saspringtajā laikā, kad cilvēki kļūst par bezdarbniekiem vai saņem mazu algu, skolotāja alga uz šī fona nemaz neizskatās tik slikti, norāda Kostiveres pamatskolas angļu valodas skolotāja Maia Trisberga.

Igaunijas skolotāji tiek iedalīti četrās grupās atkarībā no pieredzes un citiem kvalitātes kritērijiem. Jo augstāka grupa, jo augstāka arī pedagoga alga. Skolotāja slodze dažādās skolās var nedaudz atšķirties. Piemēram, Tallinas reālskolā vienā skolotāja slodzē ir 22 kontaktstundas, vēl pedagogiem ir iespēja saņemt piemaksas par klašu audzināšanu. Par gatavošanos, burtnīcu labošanu, konsultāciju stundām papildu piemaksas nav, šie darbi jau iekļauti skolotāja slodzē. Vai ar skolotāja algu var dzīvot? «Atkarībā, ko uzskatāt par normālu dzīvi,» smaida Tallinas reālskolas angļu valodas skolotāja Malle Kaska. Viņa varot atļauties gan nopirkt kādu grāmatu, gan aiziet uz teātri, nesen skolotāja esot atgriezusies no Parīzes. Pieredzējusī skolotāja pieļauj, ka lielākas problēmas varētu būt tiem kolēģiem, kuriem ir kredīti.

Igaunijas Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārstāvji stāsta, ka krīzes laikā izglītības budžetu igauņi esot vētījuši īpaši uzmanīgi un skolotāju algas no cirpiena tika pasargātas. «Tas tāpēc, ka mūsu valstī izglītība ir prioritāte,» saka M. Kaska. Tomēr alga nav vienīgais instruments, ar ko Igaunijā valsts atbalsta skolotājus. Tā piešķir līdzekļus, lai 3% no skolu algu fonda varētu atvēlēt skolotāju tālākizglītībai. Tāpat jau trīs gadus valsts nodrošina sākuma kapitālu 12 000 eiro apmērā tiem jaunajiem skolotājiem, kuri pēc augstskolas absolvēšanas sāk strādāt lauku skolās. Tiesa, tādā gadījumā jaunajiem pedagogiem lauku skolā jānostrādā 5 gadi. «Tas strādā, bet ne tik labi, kā bijām cerējuši,» atzīst K. Kitiss. Viņaprāt, tas pierāda, ka nauda šai gadījumā ir tikai viens no instrumentiem, kā vairot skolotāja profesijas pievilcību, tomēr ir nepieciešami citi līdzekļi. Tāpēc valsts pašlaik veido atbalsta sistēmu skolotājiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?