Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Pēdējais mierīgais kongress

Latvijas Pašvaldību savienības kongress, kas pagājušās nedēļas nogalē notika Liepājā, bija pēdējais šāda veida forums tagadējā sasaukuma vietējiem deputātiem. Gada nogalē viņi vēl pulcēsies kopā, lai nosvinētu Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) 25 gadu jubileju, taču darba kongresā, visticamāk, kopā sanāks jau 2017. gada vasarā pēc pašvaldību vēlēšanām, kad būs sākušas strādāt jaunās domes. LPS priekšsēdētājs Andris Jaunsleinis Dienai atzina, ka uz šo amatu pēc vēlēšanām vairs neplāno kandidēt.

Aizvadītais LPS kongress bija īpašs arī tāpēc, ka uz to ieradās visas trīs augstākās valsts amatpersonas - Valsts prezidents Raimonds Vējonis, Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA) un premjers Māris Kučinskis (ZZS). Kongresā piedalījās arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (NA), kurš tāpat kā lielākā daļa atbraukušo Saeimas deputātu - galvenokārt no Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas - sagaidīja arī kongresa beigas, kas bieži nenotiek.

Prasa valdībai naudu

Kad Diena lūdza vairākus pašvaldību vadītājus komentēt visu augstāko amatpersonu ierašanos kongresā, neviens nevarēja atminēties, kad vēl tā būtu bijis. Vietējie līderi to uztvēra kā cieņas izrādīšanu, ko spējot novērtēt, jo īpaši Valsts prezidenta klātbūtni pēc slimošanas. Taču daži pieļāva, ka valdībai un Saeimai, visticamāk, vajag pašvaldību atbalstu, lai veiktu reformas veselības aprūpē un izglītībā, kas daļēji notikšot uz pašvaldību rēķina. R. Vējonis atzina, ka arī no pašvaldībām būs atkarīgs, kā izdosies veikt izglītības reformu. Saeimas priekšsēdētāja I. Mūrniece atgādināja OECD (Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas) norādes, ka būs nepieciešams pārskatīt izglītības sistēmas kapacitāti un tajā strādājošo skaitu.

LPS priekšsēža A. Jaunsleiņa ziņojumā un rezolūcijās bija norādīts uz pašvaldību izdevumu pieaugumu pēc izglītības reformas. Piemēram, tām būs nepieciešami papildu līdzekļi interešu izglītības, profesionālās ievirzes un pagarinātās dienas grupas pedagogiem, internātskolu uzturēšanai. Tāpat kongresa delegāti prasīja nodrošināt finansējumu ceļiem ne mazāk kā 80% no akcīzes nodokļa ieņēmumiem par naftas produktiem. Kongresa moto bija: «Kas taupa uz izglītību, neredzēs labklājību.» Auces novada priekšsēdētājs Gints Kaminskis (ZZS) Dienai izteica nožēlu, ka kongresā nepiedalās izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (Vienotība). Diena sazinājās ar ministru, kurš tajā dienā piedalījies kapsulas iebūvēšanā Kuldīgas novada jaunā peldbaseina ēkā. «Visi zināja, ka man ir reģionālā vizīte,» teica K. Šadurskis un solīja ministrijas iekšējos resursos atrast lielu daļu reformai nepieciešamā finansējuma. Taču pašvaldību prasībās viņš jūtot zemtekstu: «Lūdzu, tikai neko nemainiet, bet dodiet vairāk naudas.» Ministrs uzskata, ka arī pašvaldības ir atbildīgas par izglītības kvalitāti.

M. Kučinskis pēc kongresa atzina, ka šis pasākums tomēr vairāk ir svētki pašvaldībām, kuros tām satikties un raidīt sabiedrībai savus vēstījumus. K. Šadurskim ar novadiem būšot jārunā, bet kongress varbūt arī nebija tā vieta, kurā veidot lietišķu dialogu. Taču premjers Dienai atzina: «Tā sajūta bija, ka steidzīgi ir jāveido iepirkums naudas drukājamās mašīnas iegādei.» M. Kučinskis uzsvēra, ka jāorientējas uz ienākumu gūšanu un te pašvaldībām ir liela loma. Viņš arī minēja investīciju piesaistes priekšnoteikumus, ko no pašvaldībām sagaida investori, - attīstītu infrastruktūru un kvalificētu darbaspēku. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs K. Gerhards solīja iestāties par īpaša fonda izveidošanu - lai pašvaldības būtu ieinteresētas uzņēmējdarbības veicināšanā, tām varētu paredzēt 3% no uzņēmumu ienākuma nodokļa ieņēmumiem.

Vēlas pārmaiņas

Latvijas Pašvaldību savienību A. Jaunsleinis vada kopš 1994. gada. Priekšsēdi LPS izraugās reizi četros gados pēc kārtējām vēlēšanām. Uz šo amatu var pretendēt tikai personas, kas ieguvušas vēlētāju uzticību. A. Jaunsleinis ir arī Ventspils novada deputāts, nebūdams nevienā partijā. Dienas aptaujātie vietējie līderi uzteica viņa prasmi palikt neitrālam un censties aizstāvēt visu pašvaldību grupu intereses. Taču pēc administratīvi teritoriālās reformas, kad izveidojās lielie novadi, sākās arī pašvaldību grupēšanās. Tagad ir ne tikai Lielo pilsētu asociācija, bet arī Reģionālo attīstības centru apvienība un Pierīgas Pašvaldību apvienība. Tās grib palielināt savu ietekmi un jau pašas iet uz valdību cīnīties par savām interesēm. Likumā noteikts, ka valdības sarunu partneris ir LPS. Taču tajā vairākums ir pārējo novadu pašvaldībām, kas var pārbalsot kā Pierīgas novadus, tā ap attīstības centriem izveidotās pašvaldības. Tāpēc var prognozēt, ka nepieciešamība izraudzīties jaunu LPS līderi nākamgad nebūs vienkārša un paredzama cīņa par ietekmi.

Reģionālo attīstības centru apvienības līderis Valkas novada priekšsēdis Vents Armands Krauklis (VP) uz LPS kongresu nebija atbraucis. Viņš Dienai vispirms kā iemeslus tam minēja pašu mājās darāmos darbus un garo ceļu no Valkas līdz Liepājai. Taču vēlāk atzina, ka viņa vadītā apvienība aicinājusi «LPS vadību mainīties līdzi laikam», kā arī jau tagad veikt grozījumus LPS statūtos, lai jaunās pašvaldības varētu sākt pie visa gatava. Piemēram, atteikties no nepieciešamības LPS priekšsēdētājam startēt kādas pašvaldības vēlēšanās, jo daudz svarīgāk būtu LPS izraudzīties profesionālu vadītāju, kurš spētu sabalansēt visu grupu intereses. Zināms, ka Pierīgas un reģionālās attīstības centru pašvaldības arī vēlētos deleģēt pārstāvjus LPS vadībā. Tagad priekšsēdim ir tikai divi vietnieki - Jelgavas mērs Andris Rāviņš (ZZS) pārstāv lielās pilsētas, savukārt Auces novada vadītājs Gints Kaminskis ir novadu izraudzītais vietnieks. Pārgaujas novada priekšsēdis Hardijs Vents (ZZS) Dienai atzina, ka viņš tagad neredz citu cilvēku ar tādu autoritāti un pieredzi, kāda ir A. Jaunsleinim, un kas spētu saliedēt visas pašvaldības. Viņš gan atzīst, ka LPS bija zināma rutīna, taču tā tomēr mainoties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?