Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Pēdējais piliens

Vēstures siltajā muklājā grimuši laiki, kad skolas ēdnīcā vienīgais līdzeklis, kā pusdienu komplektā uzlabot «otro» - apvārītos glumos kartupeļus un no gaļas subproduktu un atejpapīra formēto masu, vārdā šnicele, bija - uzšļākt pēc iespējas vairāk mērces (to sauca par balto vai krējuma, kaut krējuma tur bija vismazāk: cepti sīpoli, milti, eļļa un labākajā gadījumā zilgans piens). Tomēr vienu pareizu mācību «baltā mērce» man sniegusi - mērce nudien ir daudzu ēdienu, piemēram, salātu, dvēsele.

Pārlija jeb mērce salātiem ir beigu akords, pēdējais piliens, lai iecerētais «kaut kā» maisījums ar «kaut ko» iegūtu kāroto nobeigumu, apaļumu, pilnību, ja gribat.

Pat pieredzējuši pavāri ir «aplauzušies», strukturējot jaunas, oriģinālas karstās mērces (izlasiet mišelīnoto šefpavāru Aleksa Dukasa vai Gordona Ramzija jautros «mērču stāstiņus» viņu apetītlīgo atmiņu albumos, kas nule izdoti latviski).

Taču pat šķietami visvienkāršākajai ikdienas salātu mērcei (viena no daudzo iespējamo augu eļļām, kāds etiķītis, citroniņš, sāls…) var būt tik daudz nianšu kā visromantiskākajā mīlestībā.

Vispirms - eļļas izvēle. Vai ņemt klasisko pirmā aukstā spieduma Extra Virgin olīveļļu (ja vēlaties vieglāku, garšā teju caurspīdīgu, pērciet Francijas dienvidos vai Ziemeļitālijā augušo olīvu produktu, ja gribat tumīgāku, smagāku, pamanāmāku, derēs Spānijā un Grieķijā ražotās) vai tomēr vīnogu kauliņu eļļu (tā ir visklasiskākā «neitrālā» eļļa un ar personīgo garšu vismazāk dominēs salātos)? Vēl var paprovēt riekstu eļļu - mandeļu, zemesriekstu, grieķu riekstu vai lazdu riekstu eļļaino dziru, kas jebkuros salātos ar lepnumu liks pamanīt savu neatkārtojamo garšu un aromu? Ja nu galīga nabadzība, nemaz nav tik slikta pat saulespuķu, kukurūzas un rapšu eļļa, tomēr…

Ar eļļas personību ir jārēķinās, tāpat kā ar faktu, ka eļļa vienmēr ir PĒDĒJAIS ingredients, kurš smalkā strūkliņā jāielej traukā, kurā salātu mērci gatavosit - un tieši šo sīkumu visbiežāk steigā aizmirst. Likums nr. 1 - klasiskajai mērces proporcijai (viena daļa etiķa, trīs daļas eļļas) visas papildu garšvielas (sāli, piparus, cukuru vai vēl labāk medu vai manu neseno atklājumu - ēdamkaroti Grand Marnier apelsīnu/konjaka uzlievu, olas dzeltenumu, sinepītes, līdz pūdera konsistencei rīvēto Parmas sieru, ķiploku, šalotes sīpolu (te nu vaļas katra fantāzijai ir gana) līdz tumes vai biezeņa gatavībai ir jāsajauc etiķī, nevis eļļā! Franči etiķī sastampā visas piedevas, tad lej eļļu un krāmē dārzeņus, augļus, salātlapas - un dara to visu uzreiz vienā lielā, lielā bļodā. Man kā jau klīrīgajam latvietim mērci tīk gatavot balta māla pialā atsevišķi, lai varu redzēt, kā šī tur burbuļo un dzīvojas.

Vēl es ieteiktu etiķa vietā pamēģināt granātu sulu (redzēju veikalā svaigu, jau 2010. gada ražas - uz azerbaidžāņu dāvanas - graciozas 250 ml pudelītes etiķetes rakstīts Naršarab) - ja, protams, jūs neesat pieradinājuši sevi vienmēr lietot balzametiķi un nevarat no tā «nokāpt». Kaut gan salātu mērces dažādošanai lieliski derēs arī vietējais ābolu etiķis, sarkanvīna etiķis, iesala etiķis vai (mans atklājums!) heresa etiķis - ņammm.

Pēdējais zelta padoms: nekādu koka, metāla vai plastika karošu salātu jaukšanai! Jo salāti ļoti mīl un ir pelnījuši maigumu, tādēļ visu salātu «miesu» apmaisīt tikai ar rokām. Tīrām. Un tad vari arī pirmais/pirmā panašķoties ap salātu centrālo kārumu - mērcīti, aplaizot savus pirksteļus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?